Mergi la conţinutul principal

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: ”Fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina”

* acesta a criticat felul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii noștri* potrivit acestuia, țara noastră va primi cea mai mica sumă: 10 milioane euro, în timp ce Polonia va primi 30 milioane euro, iar Bulgaria 16 milioane euro * prim-vicepreședintele PNL la nivel national, Dan-Ștefan Motreanu a afirmat că România este în mod cert dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina

 


 

PNL-iștii brăileni au transmis, recent, un comunicat de presă emis de europarlamentarul Dan-Ștefan Motreanu pe tema modului în care s-a negociat la nivelul Uniunii Europene de către statul român privind compensațiile pentru fermieri. Mai precis, este vorba despre negocierile privind acordarea compensațiilor pentru agricultorii afectați de importurile de grâne din Ucraina. Potrivit comunicatului, Motreanu s-a declarat complet dezamăgit de treaba făcută de Ministerul Agriculturii. Potrivit acestuia, din primele informații, România va primi cea mai mică sumă:10 milioane de euro. Aceasta în comparație cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro și cu Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro.

”Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina. Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate.  Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  la întâlnirea de la grupul PPE”, a transmis Motreanu.

Potrivit europarlamentarului PNL susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc, însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică, acesta a dorit să sublinieze că sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii.

 ”Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca. România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, a mai afirmat prim-vicepreședintele PNL la nivel național.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro