* europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a publicat, recent, un editorial pentru digi24.ro în care a abordat problema negocierilor și deciziilor luate la nivelul Parlamentului European privind aprovizionarea cu vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 * acesta s-a arătat complet nemulțumit de ritmul în care se mișcă lucrurile în privința vaccinării la nivelul țărilor din Uniunea Europeană * totodată s-a arătat sceptic că actuala guvernare va fi capabilă să se adapteze deciziilor ce se preconizează a fi luate la nivelul UE
Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD Brăila) este îngrijorat de ritmul extrem de lent în care merge procesul vaccinării populației împotriva virusului SARS-CoV-2, atât în România, cât și la nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană. Acesta a publicat pentru digi.24.ro un editorial cu titlul ”Vaccinul anti-Covid: afacerea secolului sau bun public?”, în cadrul căruia a abordat problema negocierilor care s-au purtat la nivelul Parlamentului European, al companiilor farmaceutice, dar și a posibilelor viitoare soluții care se vor dezbate în viitorul apropiat pentru a rezolva această problemă. Tudose a vorbit despre necesitatea de a schimba modul în care subiectul vaccinării este abordat la Bruxelles, considerând că o parte din vina pentru întârzierile masive în ceea ce privește acțiunile de vaccinare o are și Comisia Europeană.
”Dacă România continuă să vaccineze anti-Covid în ritmul actual, atunci ținta de 70% din populația adultă vaccinată ar fi atinsă în noiembrie 2022, nu în septembrie anul acesta, cum e obiectivul Comisiei Europene pentru UE. Ungurii ar termina în iulie 2022, belgienii în 2024, bulgarii prin 2030. Singura țară europeană care vaccinează conform calendarului pentru imunizarea până în vară nu mai e, ironia sorții, în UE: Marea Britanie. Ca să ne atingem obiectivul vaccinării, ar trebui să triplăm dozele administrate zilnic. Pentru asta e clar că trebuie să se schimbe ceva radical. Atât la nivel european, pentru reglarea producției și distribuirii de vaccinuri, cât și la nivel național, pentru eficientizarea procesului. Și asta pentru că vaccinarea nu e un scop în sine, ci mijlocul de a reporni economia și de a reveni treptat la normalitate. Întârzierile în livrarea vaccinurilor deja aprobate la nivelul Uniunii s-au suprapus peste explozia noilor tulpini ale virusului. Situația actuală nu e doar din vina companiilor farmaceutice, care au încasat banii în avans și n-au scos un sunet despre capacitatea lor de producție până n-a venit momentul faptelor. E mai ales răspunderea Comisiei Europene, căreia statele membre i-au încredințat coordonarea negocierii, contractării și aprovizionării cu vaccinuri. Devine alarmantă secretomania în care sunt învăluite contractele încheiate de Comisie cu șase mari producători farmaceutici, dintre care trei au obținut, până acum, aprobarea Agenției Europene a Medicamentului”, a declarat Tudose, în cadrul editorialului publicat de digi24.
Sursa citată a mai adăugat că lipsesc informații cheie privind prețul și termenul de livrare al vaccinurilor chiar și din variantele care au fost publicate la insistența Parlamentului European.
”Știm doar cifrele amețitoare care ne-au umplut de speranță la finalul anului trecut - în total, 2,3 miliarde de doze pre-comandate pentru UE. Ne afectează, desigur, și deficitul structural al Uniunii, relevat de pandemie, într-un domeniu care nu mai poate fi gestionat doar la nivel național pentru a face față unei asemenea provocări. Nu avem o Europă a sănătății și plătim prețul. Startul ratat al campaniei de imunizare se traduce în vieți pierdute și se va resimți curând în economie și învățământ. Cu întârziere, Comisia Europeană (CE) a decis restricționarea, de la 30 ianuarie, pentru următoarele două luni, a exporturilor de vaccinuri care fac obiectul unui contract de achiziție cu UE și nu au autorizație de export. Surprinzător, după ce a cheltuit până acum 2,7 miliarde de euro pentru vaccinuri care nu mai vin, CE mai cere 1,5 miliarde de euro, după cum a transmis, luni, comisiei europarlamentare pentru Buget directoarea generală pentru Sănătate din CE. Numită în octombrie, doamna Gallina are o experiență de 20 de ani în direcția de comerț internațional a Comisiei. Și totuși, în cursa vaccinării, UE e în urma Israelului, SUA și Marii Britanii... De la penuria de măști, am ajuns la criza vaccinurilor. Și suntem cu banii dați. Și ne pregătim să mai dăm. Oare e cazul să ne setăm orizontul de așteptare pentru când alte două companii europene, cu care Comisia negociază acum, vor demara producția...?”, se întreabă europarlamentarul brăilean.
Tudose consideră interesantă varianta ca vaccinurile să fie declarate bunuri publice, iar orizontul producătorilor să fie mărit
Mihai Tudose a ținut să mai adauge că opacitatea duce întotdeauna la lipsă de încredere și suspiciune. De asemenea, a atras atenția, că din punct de vedere politic, dacă nu chiar juridic, acest subiect este pe cale să ”explodeze” în Parlamentul European, în sesiunea care va începe săptămâna viitoare, posibil chiar la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Asta dacă nu se va găsi urgent o soluție, a mai punctat Tudose. Europarlamentarul consideră interesantă ideea ca vaccinurile să fie declarate bunuri publice, măsură care ar conduce la anularea restricțiilor privind brevetele și licențele producătorilor de vaccinuri, astfel că acestea ar putea fi produse de mai multe companii. PSD-istul nu a ratat momentul să își pună întrebarea dacă Guvernul Florin Cîțu va fi capabil să se adapteze la schimbările care sunt preconizate de la Bruxelles.
”O variantă interesantă a fost avansată de președintele Consiliului European, Charles Michel, în urma propunerii europarlamentare ca vaccinurile să fie declarate bunuri publice: e vorba de adoptarea de măsuri excepționale, în baza art. 122 din Tratatul privind Funcționarea UE - care se referă la acțiuni în caz de catastrofe și evenimente extreme. Drept urmare, ar putea să fie anulate restricțiile ce decurg din brevetele și licențele producătorilor de vaccinuri anti-Covid, pentru a asigura producția necesară statelor membre. Vă dați seama ce bătaie de cap ar însemna asta pentru tandemul Florin Cîțu - Vlad Voiculescu? În loc să taie panglica la cutia cu doze ajunsă-n vamă, ar trebui să se ocupe de capacități de producție. Tocmai ei, care sunt specializați în vânzări...”, a conchis europarlamentarul.