* politicianul brăilean a postat, recent, un comunicat pe pagina sa de Facebook, în cadrul căruia a făcut o scurtă analiză a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea * potrivit europarlamentarului, Mihai Tudose, PNRR este o colecție ilogică, cu iz de anticariat, de reforme, care nu corelează rațiunea europeană cu nevoile României
Europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a făcut o analiză a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de Guvernul PNL și susține că este ”un ghiveci de post... cu carne”. Acesta a postat, recent, pe rețelele de socializare un comentariu menit să fie prima parte dintr-o ”radiografie” a propunerilor pe care ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, le-a transmis Comisiei Europene spre aprobare.
”Pe data de 9 martie, ministrul Ghinea - ministrul «0» fonduri europene - a prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate în Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, un document de poziție privind structura Planului Național de Redresare și Reziliență. Așa am văzut și noi puțin din ceea ce mințile «luminate» ale Guvernului au «gândit» și ne crucim. Astfel, noul PNRR elaborat sub egida ministrului Ghinea și asumat de Cîțu/PNL - este o colecție ilogică, cu iz de anticariat, de reforme, care nu corelează rațiunea europeană a acestui plan cu nevoile României. De ce? Motivele sunt nenumărate, dar extrag câteva:”, își începe Tudose analiza.
Europarlamentarul a atras atenția că PNRR este construit pe 6 piloni, dintre care nu mai puțin de 4 se referă la programul ”România educată”.
”Educația este extrem de importantă și trebuie susținută prin toate mijloacele, mai ales în această perioadă de pandemie (când am avut/nu am avut măști, tablete și... școală!) când, practic, copiii sunt cei mai afectați. Ce rațiune poți să ai să separi, fără nicio logică economică/socială, componentele educației în 4 piloni (România Educată - Digitalizarea educației în cadrul Pilonului II. Transformare digitală, România Educată - învățământ dual în cadul Pilonului III. Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă, România Educată - Infrastructură școlară și universitară în cadrul Pilonului V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională și România Educată - Program Național pentru reducerea abandonului școlar în cadrul Pilonului VI. Politici pentru generația următoare de copii și tineri), în loc să ai o singură componentă dedicată educației, asigurând astfel și coerența necesară în adoptarea măsurilor și proiectelor”, a mai punctat Tudose.
Fostul premier al României a mai atras atenția că în pilonul III al PNRR intitulat ”Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă” avem de-a face cu ceea ce el numește ”ghiveciul perfect”, deoarece conține: Reforma pensiilor; Reforma companiilor de stat; Sprijin pentru mediul de afaceri; România Educată - învățământ dual; Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Cercetare-dezvoltare infrastructură de gaz în amestec cu hidrogen; România Creativă; Transport rutier și autostrăzi.
”Bine măcar că avem transport! Că, deh, reforma pensiilor are legătură cu creșterea «economică», sustenabilă și inclusivă, nu?! Și ce tip de proiect s-ar putea gândi în cadrul acestei reforme: plata funcționarilor care recalculează pensiile și transportul pensionarilor pentru furnizarea documentelor necesare recalculării? Reforma, după cum susține dna ministru Turcan (n.r. - Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale), se va termina curând, când PNRR va fi «istorie cu iz de anticariat»! Și interesant ar fi să știm ce proiecte se vor finanța în cadrul Reformei companiilor de stat??? În cadrul Pilonul V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională avem… Fondul de reziliență a societății civile. Probabil că societatea civilă are nevoie de redresare după ce «elita» este la guvernare! Cea mai mare provocare va fi implementarea PNRR, în cazul în care Comisia Europeană îl va aproba! Dacă nu îl va aproba, e clar că... e de vină restul universului! în niciun caz incompetența lor ce tinde să devină proverbială...”, a conchis social-democratul.