In favoarea adoptarii Tratatului au votat 525 de eurodeputati, fata de 115 care s-au pronuntat impotriva, in timp ce 29 s-au abtinut.
"A trebuit sa renuntam la ambitii", a precizat euroconservatorul spaniol Inigo Mendez de Vigo, unul dintre raportorii care se ocupa de tratat.
Acest tratat este un "compromis pentru a iesi din criza, din impas. Insa ofera Uniunii Europene toate instrumentele pentru a raspunde intereselor cetatenilor", a subliniat el.
"Acest Tratat nu este perfect, dar este pretul pe care il platim pentru a obtine un acord prin consens" intre cele 27 de state, a explicat comisarul european, Margot Wallstroem.
Presedintii celor doua mari grupuri politice din Parlament, francezul Joseph Daul, din partea PPE (conservator) si germanul Martin Schultz, din partea socialistilor, s-au pronuntat in favoarea aprobarii.
Obiectivul este acela ca cele 27 state membre sa ratifice Tratatul inainte de sfirsitul lui 2008, pentru a putea intra in vigoare in 2009.
Pina in prezent, cinci state membre, Franta, Ungaria, Slovenia, Romania si Malta, au ratificat Tratatul in Parlament, alte zece angajindu-se in acest proces. O singura tara, Irlanda, a prevazut consultarea cetatenilor prin referendum, intrucit este obligatoriu prin lege.