Eurocon 2006 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Eurocon 2006

Au trecut doar citeva zile de cind m-am intors de la Kiev, unde a avut loc, intre 13 si 16 aprilie, cea de-a 28-a Conventie Europeana de SF, Eurocon 2006.
Din pacate, am fost doar doi romani acolo, eu si Dragos Fofirca. Se inscrisesera vreo zece, dar ceilalti au renuntat rind pe rind. Si s-a dovedit din nou ca, in Romania, fanul SF este o institutie moarta. Da, se pune evident problema banilor, dar si pe vremuri o participare la Eurocon costa. Se gaseau totusi citeva zeci de fani care sa fie acolo, sa reprezinte Romania, sa arate ca in Romania exista fani, exista oameni implicati in ceea ce ne-a placut cindva sa numim "miscarea SF?. Cautind scuze, motivatii etc. s-a mai pus problema invitatiilor. Nimeni nu invita pe nimeni la un Eurocon (in afara celor care au statut de invitati de onoare, invitati speciali etc.). Se stie de Eurocon cu cel putin un an inainte, exista un site, oricine se poate inscrie.
De fapt, nedumerirea mea nu este provocata atit de absenta fanilor, cit de cea a scriitorilor, editorilor, adica a celor care investesc bani, timp, munca in ceea ce numim SF. Referitor la participarea mea (implicit a Editurii Tritonic, a revistei Fiction.ro), s-a spus pe un blog - a fost un comentariu suparat, ironic, orgolios, tifnos, din categoria celor care dau marunt din barba la adresa caprei vecinului - ca "trebuie sa fim peste tot, poate asa vom fi singurii luati in seama?.
In primul rind, in Romania nici nu e greu sa fii singurul luat in seama - vizibil adica -, cita vreme ceilalti nu fac mai nimic, stau cuminti in banca lor, tresarind doar in momentul in care cite unul mai face ceva si atunci "se cuvine sa-i dam la cap, sa treaca-n rind?. Sau daca fac, o fac atit de discret, incit nu afla nimeni; si-atunci te intrebi de ce si pentru cine mai fac ceea ce fac.
Dar sa revenim la Eurocon 2006.
Un drum de 28 de ore cu trenul este extenuant, scarry, iar daca mai afli (asta dupa ce trenul s-a urnit din Bucuresti Nord) ca respectivul mijloc de transport nu are vagon restaurant... poate deveni chiar deosebit de agitat. Noroc ca la Suceava se schimba locomotiva si ai timp sa-ti iei ceva de mincare pentru urmatoarele 20 de ore.
Cazarea la Hotel Sport - excelenta, peste drum de Institutul de Sport unde s-au tinut toate manifestarile, dar fara micul dejun inclus, asa cum spuneau cei de la agentia Sputnik prin care am facut rezervarea (iar un mic dejun la restaurantul hotelului costa cam 11 USD!). Programul conventiei - plin, dar cine a avut timp sa participe la toate conferintele? Participantii - citeva sute, dar majoritatea localnici sau din Rusia. O bila alba acord organizatorilor pentru ghidul pe care mi l-au repartizat, Alexei Gavris, un tinar student la germana si engleza, al carui rol in cele trei zile a fost doar acela de a ma insoti oriunde as fi vrut sa merg, sa ma ajute sa ma descurc prin Kiev sau in tot ceea ce tinea de programul Euroconului. Astfel incit am avut ziua mea de plimbare prin Kiev, ziua de cumparaturi etc.
Invitati speciali: Harry Harrison, Ellen Datlow, Eileen Gunn, Andrzej Sapkowski, Serghei Poiarkov.
Puncte tari in program: conferinta scriitorului irlandez Harry Harrison care a raspuns intrebarilor din public spunind, printre altele, ca este tradus in peste 30 de tari, chiar si in Rusia i s-au furat toate cartile, pentru ca de publicat a tot fost publicat, dar n-a primit nici macar o copeica pentru asta. Mai interesanta a fost povestea cu drepturile de autor din Mexic: dupa aparitia cartii si-a sunat agentul si i-a spus sa scoata si ceva bani de la editor. Agentul si-a facut treaba, apoi i-a scris: draga Harry. M-am intilnit cu editorul mexican, un domn foarte distins si bine imbracat. I-am cerut, asa cum mi-ai sugerat, banii. Omul s-a cautat prin buzunare, de unde a scos... un pistol. Asa ca, draga Harry, de acum inainte sa-ti recuperezi tu singur banii.
Ucrainenii au doi scriitori (un cuplu casatorit), Marina si Serghei Diacenko (au vindut pina acum peste UN MILION de exemplare din cele 15-20 de romane scrise), care si-au prezentat ultimul lor roman, un roman fantasy. Acesta a inspirat-o pe Ruslana, cistigatoarea Eurovision-ului din 2004, in relizarea unul spectacol. Spectacolul a fost oferit participantilor la Eurocon, numai ca in momentul in care ma pregateam sa intru in sala, a aparut Dragos Forfirca si mi-a spus "hai la etajul doi, ca trebuie sa votam?. Si te-ai dus dulce minune...
Intilnirea dintre editori si scriitori. Pina la urma, aceasta intilnire a fost o petrecere la care cine a vrut s-a simtit bine, a cunoscut lumea etc. Aici m-am intilnit cu Ellen Datlow, unul dintre cei mai celebri editori americani (are nu-stiu-cite premii Hugo pentru best editor), cu care am vorbit mult despre SF-ul romanesc, despre colectia Editurii Tritonic si revista Fiction.ro, despre antologiile ei pe care sper sa le avem in curind si in varianta romaneasca. A doua zi aveam sa-i predau si cele doua antologii bilingve Nemira pe care Horia Nicola Ursu mi le trimisese pentru ea.
Premiile Eurocon 2006: H.L.Oldie (Ucraina - cel mai bun autor), Asta Morkuniene aka Anita Kapociute (Lituania - cel mai bun traducator), Vladimir Borisov (Russia - cel mai bun promotor), Mir Fantastiki (Rusia - cea mai buna revista), Hekate (Letonia - cea mai buna editura), Robert Odegnal (Ungaria - cel mai bun artist plastic), Alexei Fedorcenko (Rusia - pentru cel mai bun spectacol: The First Men on the Moon), Shaltay-Boltay (Rusia- cel mai bun fanzin). Iar premiile de incurajare au fost obtinute de Serghei Sliusarenko (Ucraina), Camilla Wandahl (Danemarca), Angelina Ilieva aka Johan Vladimir (Bulgaria), Marian Coman (Romania), Jana Juzlova (Cehia), Yulia Galanina (Rusia), Tamas Szalai-Koscis (Ungaria), Dmitri Gradinar (Moldova), Dusan Fabian (Slovacia). Titlul de Grand Master, acordat pentru intreaga activitate a revenit lui Harry Harrison (Irlanda) si Arkadi si Boris Strugatki (Rusia).
Votul a fost al delegatilor, cite doi din fiecare tara, si pot sa spun ca inca din faza anuntarii nominalizarilor se puteau banui citiva cistigatori. Astfel, editura din Letonia a fost nominalizata de Letonia, Franta, Marea Britanie, Italia. O editura veche, prezenta la conventii de ani si ani. Evident, Editura Tritonic pe care am nominalizat-o din partea Romaniei trebuie sa mai astepte, desi cartile pe care le-am dus cu mine au impresionat prin calitatea tiparului si a copertelor, iar programul pe urmatoarea perioada a stirnit exclamatii admirative din partea multora. Am vazut cistigatoare revista Mir Fantastiki din Rusia inca din momentul nominalizarii facute de delegatia rusa, sustinuta apoi si de britanici si cind, in final, i-a fost oferit fiecarui delegat participant cite un pachet continind citeva reviste. Arata excelent, conditii grafice deosebite, dar - din punctul meu de vedere, impartasit si de alti participanti - cu prea putin text. Revista seamana mai mult a revista de jocuri pe calculator decit a revista literara. Si totusi, si la aceasta categorie am facut o figura frumoasa cu Fiction.ro care a impresionat prin calitatea tiparului, a copertei, a autorilor din sumar. Stiu ca a atras citeva voturi si cred ca mi-am indeplinit misiunea; de citeva zile in Europa se stiu mult mai multe despre ceea ce se intimpla in SF-ul romanesc. Alte nominalizari romanesti au fost: Dan Dobos (autor), Liviu Radu (traducator), Helion (fanzin).
Evident, am lasat la urma premiul de incurajare obtinut de Marian Coman. Dupa premiul KULT 2005 pentru debut, autorul volumului Nopti albe, zile negre (Tritonic, 2005) colectioneaza de aceasta data un premiu european. Bravo lui, la mai multe!
Drumul inapoi a insemnat alte 28 de ore, dar de data aceasta in compania scriitorului bulgar Khristo Poshtakov, cu care am facut schimb de carti - desi el nu citeste in romana, nici eu in bulgara. Ne vom mai intilni, dar prin intermediul textelor noastre traduse in engleza (el mi-a si trimis deja citeva povestiri si un articol despre SF-ul din Bulgaria).
Utilitatea unei astfel de conventii consta, in primul rind, in cunostintele pe care ti le faci, in relatiile personale care se infiripa intre scriitorii si editorii din Europa. Sper ca, in acest an, sa avem citiva autori romani publicati prin Europa. Iar daca acest lucru se va intimpla, inseamna ca nu m-am dus degeaba la Kiev.
Inca ceva: Eurocon 2008 se va desfasura la Moscova, capitala Rusiei cistigind "licitatia? in fata ofertelor venite de la Budapesta (Ungaria) si Chotebor (Cehia).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro