EuroBirdwatch 2024 și Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EuroBirdwatch 2024 și Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

La 20 iunie 1922, ICBP (Consiliul Internațional pentru Conservarea Păsărilor) a fost fondat la Londra ca prima organizație internațională pentru protecția naturii. În anii 1990 a existat o discuție în organizație despre o reformă a structurii acesteia. Un pas mare a fost făcut când la 3 martie 1993 organizația a început cu o nouă structură și un nou nume: BirdLife international.

Fiind prima acțiune la nivel mondial, partenerii BirdLife din peste 100 de țări au început o acțiune comună de conștientizare, „World Birdwatch”, pe 9 și 10 octombrie 1993.

În Europa, unii parteneri BirdLife au decis să organizeze suplimentar un sistem de raportare care să creeze o imagine de ansamblu asupra numărului de păsări observate, a evenimentelor și a persoanelor participante. Această acțiune europeană a fost inițiată și organizată de Johanna Winkelman (Vogelbescherming Nederland) și Fritz Hirt (BirdLife Elveția), ambii membri ai Comitetului European BirdLife.

Scopul principal a fost conștientizarea nevoii de salvare a păsărilor migratoare, a zonelor de reproducere a acestora, a escalelor de pe rutele de migrație și a locurilor de iernat. Mai mult, organizația cu noul nume a trebuit să fie prezentată publicului.

Pe măsură ce rezultatele Europei au fost raportate Centrului European (condus de unul dintre partenerii naționali) până duminică la ora 18:00, mass-media a putut obține informații la zi. Astfel, impresionantul eveniment transnațional a primit multă atenție și mediatizare. În Europa, partenerii BirdLife din 17 țări s-au alăturat acțiunii, 17.119 de persoane au participat la 1.812 de evenimente și au numărat 5 milioane de păsări!

După succesul public al acestui prim eveniment, Parteneriatul European a început să organizeze evenimentul în fiecare an, spre plăcerea organizatorilor și a participanților, inclusiv a copiilor.

Prin urmare, în 2018 sărbătoream 25 de ani de EuroBirdwatch, campania de conștientizare a păsărilor migratoare și a habitatelor acestora.

25 de ani de EuroBirdwatch: Anual, partenerii BirdLife din 17 până la 41 de țări au participat la EuropeanBirdwatch. Peste 1,18 milioane de oameni s-au alăturat la aproape 40.000 de evenimente pentru a admira și a afla mai multe despre migrația impresionantă a păsărilor spre sud.

Ca în fiecare an, și în 2024 Brăila participă alături de alte județe din țară, alături de multe țări, la acest eveniment internațional, iar noi dorim ca să participe cât mai mulți brăileni iubitori de natură.

Pentru ca să participe cât mai mulți iubitori de natură brăileni, am împărțit traseul în două, prima locație o să fie la Lacu Sărat II începând ora 9.00 în data de 5 octombrie 2024, apoi ne vom deplasa (cei ce au mijloace de transport) către Balta Seaca, la Movila Miresii, ora nefiind una fixă, aceasta depinzând de terminarea activității de la Lacu Sărat II. 

În speranța că vor fi iubitori de natură care vor dori să meargă în zone frumoase din județul nostru, aștept cu nerăbdare să facem cunoștință.

 

Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura. Continuăm promovarea educației pentru cunoașterea naturii

Lansăm o nouă ediție a programului Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura, o inițiativă menită să aducă mai aproape de natură generațiile viitoare. Proiectul își propune să promoveze educația ecologică în școli și grădinițe, prin activități interactive, care să stimuleze curiozitatea și dragostea copiilor față de natură și biodiversitate.

Această nouă ediție vine cu o serie de activități și resurse actualizate, adaptate diferitelor niveluri de vârstă, de la grădiniță până la liceu. Elevii vor învăța despre speciile de păsări din România, rolul lor în ecosistem, și importanța protejării habitatelor naturale. Programul se va desfășura în mai multe etape, fiecare cu un obiectiv clar: identificarea speciilor de păsări și nu numai, amenajarea unor spații prietenoase cu natura în curțile școlilor, și organizarea de excursii tematice.

O componentă esențială a programului o reprezintă crearea de „colțuri verzi” în incinta unităților de învățământ. Aceste spații, dotate cu hrănitori pentru păsări, cuiburi artificiale și plante autohtone, vor oferi copiilor ocazia să observe în mod direct comportamentul speciilor și să înțeleagă importanța păstrării unui mediu curat și sănătos. În plus, profesorii vor beneficia de materiale didactice și cursuri de formare în mod gratuit, pentru a-și adapta metodele de predare la tematica ecologică.

Prin acest program vrem să implicăm activ atât elevii, cât și cadrele didactice și părinții în procesul de protejare a naturii. Fiecare școală și grădiniță participantă va avea ocazia să dezvolte propriile activități din lista programului, să participe la concursuri de creativitate ce au în prim plan natura și să câștige premii care să sprijine dezvoltarea de noi cunoștințe despre mediul înconjurător. Se va pune accent pe educația practică și experiențială, prin care copiii vor învăța direct din natură, învățând să o respecte și să o protejeze.

Prin intermediul programului „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura” ne dorim să inspirăm cadrele didactice dar și părinții, să le stimuleze și să mențină curiozitatea copiilor legată de natura din apropierea lor.

Înscrierile în program au loc în perioada 23 septembrie – 13 octombrie 2024.

Participarea este deschisă pentru toate unitățile de învățământ care vor să se implice și să aducă natura mai aproape de inimile și mințile copiilor. Fie că ești învățător, profesor de literatură, matematică, biologie sau limba engleză, poți adapta activitățile programului materiei pe care o predai.

Graficul de desfășurare a programului:

1. Lansare:  23 septembrie 2024

2. Înregistrare prin completarea Formularului de înregistrare on-line din 23 septembrie până în data de 13 octombrie 2024

Observație: În locul acordului de colaborare va fi eliberată o adeverință de participare după sesiunea de pregătire online din perioada 28 – 29 octombrie 2024 susținută de SOR pentru instituțiile de învățământ acceptate în program.

3. Desfășurare activități: de la data înregistrării până la 23 mai 2025

4. Raportare prin completare: 26 mai – 30 iunie 2025

5. Evaluare rapoarte: iunie – iulie 2025

6. Emitere și trimitere adeverințe în format electronic: iulie 2025

7. Trimiterea plăcuțelor prin poștă: începutul lunii septembrie 2025

8. Lansarea unei noi sesiuni: septembrie / octombrie 2025

Pentru detalii și clarificări, trimiteți e-mail la educatie@sor.ro

Sursa de informare:

https://eurobirdwatch.eu/

https://www.sor.ro/scoli-si-gradinite-prietenoase-cu-natura-continuam-promovarea-educatiei-pentru-cunoasterea-naturii/

https://www.sor.ro/proiect/gradinite-prietenoase-cu-natura-2/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro