EuroBirdwatch 2023 la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EuroBirdwatch 2023 la Brăila

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Iubitorii de păsări din țară și din lume serbează în fiecare an, toamna, migrația păsărilor. Și în acest an, un grup mic dar inimos va participa la acest eveniment pentru a păstra Brăila pe harta ornitologică europeană și nu numai. Pentru iubitorii de natură, este o invitație de a petrece două-trei ore în aer liber, iar locația aleasă este Lacu Sărat II, iar pentru cei ce doresc să experimenteze mai mult o astfel de ieșire în natură, vom încerca și o ieșire la Balta Seaca, tot pentru a vedea și admira miracolul migrației.

Membrii Societății Ornitologice din toate sucursalele iau parte la acest eveniment, având ca  partener BirdLife. Monitorizările acestea se fac de peste 30 de ani, pentru a putea elabora măsuri de protecție a păsărilor sălbatice mult mai adecvate în acest stadiu al erei antropocene. 

Aglomerările mai mari de păsări din sezonul de migrație, în special în locurile denumite sugestiv rute de migrație, fac ca observarea și numărarea speciilor să fie mai interesantă și pe alocuri spectaculoasă. Iar colectarea acestor informații – specii, număr de indivizi, locație, perioadă – ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine procesul de migrare al păsărilor. În consecință, pot fi elaborate planuri și proiecte de conservare a speciilor vulnerabile, cu mai mari șanse de reușită.

Astfel, putem împleti un frumos sfârșit de săptămână petrecut în natură, cu prietenii sau familia, cu o activitate de citizen science sau știință cetățenească. Datele colectate, despre toate speciile de păsări sălbatice observate, nu doar despre cele migratoare, se vor adăuga celor deja colectate ani la rând de către BirdLife International, în cadrul programului eveniment EuroBirdwatch, derulat de peste 30 de ani.

Experiențele prin care trec păsările migratoare sunt adesea neplăcute sau de-a dreptul tragice. Conviețuirea cu noi le-a lăsat cu teritorii din ce în ce mai mici, atât în locurile de cuibărit, cât și în locurile de iernat sau pe traseele de migrație. Zonele de repaos, atât de necesare pentru odihnă și hrănire, în special pentru păsările cu rute lungi, au fost acaparate de construcții sau agricultură, stolurile obosite sunt vânate ilegal, în multe puncte importante de-a lungul traseului, iar în cartierele de iernare din Africa secetele sunt mai grave pe an ce trece. În aceste condiții, unele specii pierd efective serioase, iar pentru a le putea ajuta, cercetătorii au nevoie de date: multe, repetabile și precise.

Aici putem interveni cu toții, amatori sau profesioniști, fiecare informație în plus ajutând, în timp, la stabilirea unor măsuri de conservare cât mai eficiente și cu șanse mai mari de reușită. Pentru a 31-a toamnă la rând, EuroBirdwatch ne scoate din case și ne trimite la observat specii în migrație. De la primul eveniment organizat de BirdLife International, începutul de octombrie a mobilizat peste 1,3 milioane de entuziaști care au numărat peste 96 milioane de păsări migratoare în cadrul a peste 45.000 de evenimente ornitologice organizate pe întreg cuprinsul Europei.

Vă invităm, așadar, ca în 30 septembrie să ieșiți la observat păsări, fie ele migratoare, fie sedentare, căci pentru noi fiecare pasăre contează. Pentru colectarea datelor recomandăm folosirea aplicației Ornitodata.

Ca în fiecare an, pentru a vă bucura de o experiență cât mai reușită, vă sugerăm să vizitați zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini, locații ideale pentru a observa cât mai multe specii în această perioadă. În funcție de regiunea în care vă pregătiți să ieșiți, vă recomandăm câteva zone în care numărul și varietatea speciilor prezente sunt mai mari.

Și în acest an  SOR organizează Big Day 2023 – Maraton Ornitologic, împreună cu partenerii de la Stațiunea Biologică Marină “Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea. Datele colectate la maraton vor fi și ele raportate în cadrul EuroBirdwatch 2023, la fel ca la edițiile anterioare. 

Vom reveni cu fotografii și informații de la acest eveniment important pentru ornitologie și pentru cei ce iubesc natura.

 

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/eurobirdwatch-daca-tot-e-toamna/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro