EuroBirdwatch 2022 un succes național! Big Day 2022 – o sărbătoare pentru păsări și oameni! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EuroBirdwatch 2022 un succes național! Big Day 2022 – o sărbătoare pentru păsări și oameni!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Și începutul acesta de octombrie ne-a găsit tot pe maluri de ape, încercând să observăm cât mai multe sau cât mai rare specii de păsări în migrație. Am văzut și înaripate, ne-am revăzut cu prieteni sau am petrecut timp de calitate în natură, toate sub numele generic de EuroBirdwatch 2022. Ca și în anii trecuți, o parte dintre membrii Sucursalei din Brăila a SOR, dar și colegi de la Sucursala din capitală care ne-au onorat cu prezența, am luat parte la numărarea păsărilor din locațiile programate. La Brăila s-a ieșit în următoarele locații: Lacu Sărat Brăila, Balta Comăneasca, Lacu Sărat Movila Miresii și Balta Seaca.

La ediția din anul acesta am avut șansa să observăm specii care se pregătesc de plecare sau sunt deja pe drum spre sud, altele care abia sosesc la noi, dar și specii care nu migrează mai departe de localitatea unde au cuibărit. Le-am notat pe toate, conștiincios, am adunat datele și le-am trimis către BirdLife Slovacia, cei care au centralizat observațiile și în acest an.

Dacă în 2021 am fost 132 de participanți, care am observat 31.581 de păsări sălbatice, anul acesta ne-am prezentat mai bine. Cele 59 de evenimente au dus la numărarea a 67.725 de păsări de către cei 258 de participanți. S-a ieșit la Alba, Brăila, Cluj, Iași, Pitești, Sibiu, Satu Mare, Timișoara. Precum în ultimii ani, ca parte a EuroBirdwatch, s-a derulat și Maratonul de la Agigea, responsabil și el pentru aceste cifre.

Pe podiumul local din acest an au urcat două dintre speciile de anul trecut, deși pe alte poziții: rața mare (Anas platyrhynchos) a urcat de pe locul 3 pe primul loc, cu 13.196 de exemplare, iar graurul (Sturnus vulgaris) a coborât pe locul 2, cu 12.095. Codobatura albă (Motacilla alba) s-a clasat pe locul 3 cu 5.124 exemplare.

La Brăila s-a observat lebăda de vară – 15 exemplare, rața mare – 5.000 exemplare, rață mică – 100 exemplare, pelican comun  - 1 exemplar, codalb – 1 exemplar, erete de stuf – 2 exemplare, șoimul rândunelelor – 1 exemplar, prundăraș gulerat mare – 1 exemplar, vreo câteva sute de pescăruși, culic mare – 1 exemplar, rață sulițar – 1 exemplar, grauri – 5.000 exemplare, dar și multe alte specii de păsări cu efective mici.

Clasamentul european pe specii arată astfel:

Locul 1 – Cinteza (Fringilla coelebs)

Locul 2 – Gâsca călugăriță (Branta leucopsis)

Locul 3 – Pițigoiul mare (Parus major)

Clasamentul european al celor mai multe păsări observate este scandinavo-baltic:  

  1. Finlanda cu 1.500.000,00 păsări
  2. Lituania cu 1.247.682,00 păsări
  3. Suedia cu 773.105,00 păsări

Cele mai multe multe evenimente, 137, au fost organizate în Ungaria, acolo unde au fost și cei mai mulți participanți, 3.773. La nivelul întregului continent au avut loc 753 evenimente cu 19.148 participanți și peste 4,6 milioane de păsări observate.

 

Big Day 2022 – o sărbătoare pentru păsări și oameni

Big Day este despre păsări, dar și despre oameni. Așa au fost toate edițiile de până acum și așa a fost și ediția din acest an, cea de-a patra la rând a maratonului ornitologic. Ediția din 2022 a fost organizată de Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Ca organizatori, am fost extrem de încântați că în acest an am avut la start o mulțime de fețe noi, oameni aduși împreună de un singur lucru: dragostea pentru natură și păsări. Și echipa arbitrilor a primit întăriri în acest an. Și ce mai întăriri! Domnul profesor Eugen Petrescu, omul care a format și crescut generații întregi de ornitologi, a acceptat invitația SOR de a se alătura echipei de arbitri formată din biologii SOR Sebastian Bugariu și Dan Hulea și Emanuel Baltag, directorul Stațiunii Biologice de la Agigea.

Big Day este un concurs al celor mai pasionați iubitori de păsări și, cu toate că relaxarea și voia bună sunt printre obiectivele fiecărui participant, spirirul competițional este omniprezent. Însă, la 5 dimineața a doua zi, iataganele (binoclurile, lunetele și aparatele de fotografiat) sunt scoase din teacă și nimeni nu prea mai este prieten cu nimeni. „Păsărari” începători sau cu experiență pornesc în cursa istovitoare de 24 de ore în care fac tot ce pot pentru a observa cât mai multe specii de păsări în arealul stabilit de organizatori.

La fiecare ediție, pe lângă numărul de specii observate, toți concurenții visează la întâlnirea cu speciile rare pe care le pot vedea în migrația de toamnă. Anul acesta a fost observat un ciuf de câmp (Asio flammeus). În Ghidul pentru identificarea păsărilor, ciuful de câmp este clasificat rzC5. Asta înseamnă că specia este rară în țara noastră, iar respectivul ciuf de câmp este parte a uneia din cele maximum 100 de perechi ce se estimează că există în acest moment în România.

A doua prezență de „gală” la Big Day 2022 a fost mărăcinarul siberian (Saxicola maurus), o specie ce poate fi observată doar accidental în România.

Printre aparițiile „vedetă” ale maratonului ornitologic au fost: ciovlica ruginie (Glareola pratincola), pescărușul argintiu (Larus argentatus), șoimulețul de iarnă (Falco columbarius), pescărușul negru (Larus marinus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).

Pe lângă speciile rare văzute și care au adus bucurie în rândul concurenților, au fost observate și alte specii interesante care cuibăresc la noi, ne tranzitează teritoriul în timpul migrației de toamnă sau pentru care România poate fi destinația finală în acest sezon, cum ar fi: ielcovanul estic (Puffinus yelkouan), pescărușul rozalb (Larus genei), codalbul (Haliaeetus albicilla), cufundarul polar (Gavia arctica), șoimul dunărean (Falco cherrug), turturica (Streptopelia turtur) și guşa vânătă, (Cyanecula svecica).

În total, au fost observate 188 de specii de păsări!

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/big-day-2022-o-sarbatoare-pentru-pasari-si-oameni/

https://www.sor.ro/eurobirdwatch-2022/

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro