Mergi la conţinutul principal

EuroBirdwatch 2022, aniversat și la Brăila

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Noi, cei ce iubim păsările, așteptăm cu mare nerăbdare începutul lunii octombrie pentru a lua parte la un eveniment ornitologic major: EuroBirdwatch 2022.      

Membrii Societății Ornitologice din toate sucursalele iau parte la acest eveniment,  având ca partener BirdLife. Monitorizările acestea se fac de 30 de ani, pentru a putea elabora măsuri de protecție a păsărilor sălbatice mult mai adecvate în acest stadiu al erei antropocene. 

Migrația păsărilor este un eveniment spectaculos, care ne-a fascinat dintotdeauna, dar mai cu seamă în vremurile când nu știam prea multe despre motivele, traseele sau destinațiile acestei călătorii, de-a dreptul epopeice pentru unii dintre drumeți. Chiar și acum, când grație informațiilor acumulate prin observații, inelări sau transmițătoare satelitare atașate zburătoarelor, s-a o lămurit parte dintre mistere, sosirea sau plecarea păsărilor – în stoluri mai mari sau mai mici, mai gălăgioase sau silențioase, mai la firul ierbii sau la înălțimi amețitoare – nu ne lasă impasibili. Primăvara ne împrumută din energia și frenezia cu care sosesc și ne îndeamnă, parcă, să ne punem serios pe treabă, la fel cum fac ele: găsind și apărând un teritoriu, vrăjind un partener sau o parteneră, construind sau renovând un cuib (sau confiscând unul, este adevărat, s-au văzut și astfel de cazuri) și apoi lucrând serios la aducerea pe lume a noii generații, a noii vieți. 

Experiențele prin care trec păsările migratoare sunt adesea neplăcute sau de-a dreptul tragice. Conviețuirea cu noi le-a lăsat cu teritorii din ce în ce mai mici, atât în locurile de cuibărit, cât și în locurile de iernat sau pe traseele de migrație. Zonele de repaos, atât de necesare pentru odihnă și hrănire, în special pentru păsările cu rute lungi, au fost acaparate de construcții sau agricultură, stolurile obosite sunt vânate, legal sau ilegal, în multe puncte importante de-a lungul traseului, iar în cartierele de iernare din Africa secetele sunt mai grave pe an ce trece. În aceste condiții, unele specii pierd efective serioase, iar pentru a le putea ajuta, cercetătorii au nevoie de date: multe, repetabile și precise.

Aici putem interveni cu toții, amatori sau profesioniști, fiecare informație în plus ajutând, în timp, la stabilirea unor măsuri de conservare cât mai eficiente și cu șanse mai mari de reușită. Pentru a 30-a toamnă la rând EuroBirdwatch ne scoate din case și ne trimite la observat specii în migrație. Din 1993, de la primul eveniment organizat de BirdLife International, începutul de octombrie a mobilizat peste 1,3 milioane de entuziaști care au numărat peste 96 milioane de păsări migratoare în cadrul a peste 45.000 de evenimente ornitologice organizate pe întreg cuprinsul Europei.

Ca și în anii trecuți, o parte dintre membrii Sucursalei din Brăila a SOR, dar și colegi de la Sucursala din capitală care ne-au onorat cu prezența, a luat parte la numărarea păsărilor din locurile programate. Am sperat să avem printre noi și iubitori de natură brăileni, dar vremea a fost potrivnică duminică dimineața, așa că pe teren am ieșit doar membri SOR obișnuiți cu o astfel de vreme. Mulțumesc pentru prezență colegilor Stoica Popa Cristinel, Mihai Avedic și Cristian Jercăianu, cu precizarea că Mihai Avendic a venit însoțit de băiețelul lui de câțiva ani, chiar dacă vremea a fost ingrată. Știm că viitorul iubitorilor de natură este pregătit cu grijă încă din copilărie.

Am avut emoții pentru că locurile frecventate de noi nu prea mai au apă din cauza secetei pronunțate, din cauza ploii și a vântului care abia ne-au dat voie să facem căteva fotografii sau să ținem binoclurile la ochi.

În calitate de coordonator al Sucursalei din Brăila am ales Lacu Sărat pentru a fi mai ușor accesibil pentru amatorii de ieșiri în natură. Nu au fost identificate efective importante de păsări la Lacu Sărat în timpul alocat acestei locații, așa că am plecat spre următoarele: Comăneasca, Lacu Sărat Movila Miresii și Balta Seaca din județul nostru.

Prezența omului în aceste locuri, vremea potrivnică, prezența în număr mare a animalelor domestice sunt factori de stres pentru păsările sălbatice. Am făcut această precizare pentru că la balta Comăneasca erau aproximativ 20 de mașini și cam tot atâția pescari, dacă nu chiar mai mulți, păsările erau foarte puține, față de alte momente când am făcut observații ornitologice interesante.

A treia zonă a fost Lacu Sărat Movila Miresii unde am observate ceva păsări răpitoare, foarte mulți pescăruși, călifari și câteva specii de corvide.

Ultima locație la care am ajuns este Balta Seaca, singura cu apă dulce din cele patru la care am fost duminică, 2 octombrie. Eu am fost aici pentru prima dată și am avut o surpriză plăcută, numărul exemplarelor a fost peste așteptări la fel ca și observarea unor specii noi pentru mine și nu numai.

Pentru iubitorii de statistici am să enumăr câteva specii de păsări observare în cele patru locuri și numărul de exemplare. În continuare pledez pentru ieșiri în natură, pentru ieșirea din zona de confort.

Lebăda de vară – 15 exemplare, rața mare – 5.000 exemplare, rață mică – 100 exemplare, pelican comun  - 1 exemplar, codalb – 1 exemplar, erete de stuf – 2 exemplare, șoimul rândunelelor – 1 exemplar, prundăraș gulerat mare – 1 exemplar, vreo câteva sute de pescăruși, culic mare – 1 exemplar, rață sulițar – 1 exemplar, grauri – 5000 exemplare, dar și multe alte specii de păsări cu efective mici.

În speranța că fotografiile care vor însoți acest articol vor reuși să vă facă curioși, vă aștept cu alte ocazii la plimbări de acest gen în natură.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/eurobirdwatch-pentru-a-30-a-toamna/?utm_sourceâMembri&utm_campaignâSeptembrie%2B2022_membri&utm_mediumâemail

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro