Mergi la conţinutul principal

Euro are tot mai puţină căutare

Rolul euro în sistemul financiar global a scăzut anul trecut, în special în privinţa rezervelor valutare, a emiterii de obligaţiuni în valută şi a împrumuturilor transfrontaliere, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene. După anii de criză şi creştere anemică, rolul euro era în declin de mult timp iar cererea a fost afectată de ratele scăzute ale dobânzilor şi a randamentelor negative. Ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu 0,6 puncte procentuale anul trecut, la 19,9%, al şaselea declin anual consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din 2000, se arată în raport.
„Mai mult, ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu aproape trei puncte procentuale de la nivelul de vârf înregistrat în 2009, înainte de criza datoriilor din zona euro. Euro a rămas a doua cea mai importantă monedă din sistemul monetar internaţional, dar se află la mare depărtare de dolarul SUA", apreciază Banca Centrală Europeană.
Deşi dolarul rămâne cea mai utilizată monedă din lume, rolul este de asemenea în declin, ceea ce indică o multipolaritate mai ridicată a sistemului monetar internaţional, se arată în raport. Declinul euro vine după ce în 30 noiembrie Fondul Monetar Internaţional a anunţat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale. Până acum, coşul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro