* liderul PMP la nivel naţional, Eugen Tomac, a precizat, recent, în cadrul unei vizite la Brăila, că este nevoie de înfiinţarea a două noi ministere în viitorul Guvern al României * potrivit acestuia, este nevoie de un minister pentru digitalizare, inovare şi dezvoltarea inteligenţei artificiale, dar şi un altul pentru relaţionarea cu Republica Moldova
PMP-iştii au planuri mari pentru perioada imediat următoare Alegerilor Parlamentare. Eugen Tomac, preşedintele PMP la nivel naţional, s-a aflat recent într-o vizită la Brăila, unde a vorbit, printre altele, despre necesitatea înfiinţării a două noi ministere în cadrul viitorului Guvern. Tomac a vorbit în primul rând despre un minister care să se ocupe de digitalizare, inovare şi dezvoltarea inteligenţei artificiale. Potrivit acestuia, în contextul în care Uniunea Europeană pune la bătaie fonduri serioase pentru acest segment, România ar putea să înfiinţeze un Centru al Inteligenţei Artificiale (A.I.).
”Vreau să subliniez că noi vom cere să fie create doi nouă ministere în viitorul Guvern. Considerăm că a sosit momentul să creăm un minister pentru Inovare, Digitalizare şi Inteligenţă Artificială. Uniunea Europeană pune la dispoziţie un buget de 143 miliarde euro pentru digitalizare, inovare şi dezvoltarea inteligenţei artificiale. şi noi credem că România are capacitatea de a găzdui un centru de inteligenţă artificială. A.I. înseamnă viitorul economiei, viitorul pentru agricultură, sănătate, turism, transport şi cred că este momentul să fructificăm această oportunitate, pentru că noi ca naţiune avem un potenţial creativ foarte mare, problema este că nu avem capacitatea de a implementa ceea ce ne propunem să facem. Şi cred că atât timp cât există aceste resurse financiare extraordinare pe care le pune la dispoziţie Uniunea Europeană, şi prin cadrul financiar multianual, şi prin mecanismul acesta de relansare şi rezilienţă, să fructificăm aceste oportunităţi, pentru că vedem toate marile companii IT din întreaga lume îşi creează centre de lucru în România, dar statul nu vine cu politici aplicate pe acest domeniu şi cred că este momentul să facem mai mult pe această dimensiune. Cred cu tărie în digitalizare pentru că acesta este viitorul. Și nu avem dreptul să ratăm această şansă, pentru că dacă vom pierde această oportunitate, decalajul dintre noi şi celelalte state europene va fi din ce în ce mai mare şi ne va fi din ce în ce mai geu să le ajungem. Și de asta vom insista pe această dimensiune”, a declarat Tomac, la Brăila.
Relaţia cu Republica Moldova, de la vorbe la fapte
Preşedintele PMP a mai precizat totodată că în contextul în care Maia Sandu a câştigat Alegerile Prezidenţiale în Republica Moldova, din punctul său de vedere, a venit vremea ca România să treacă la fapte. Iar în opinia lui Tomac, înfiinţarea unui minister care să se ocupe strict de relaţia cu Republica Moldova ar transmite un semnal extrem de important despre apropierea dintre cele două state.
”Bineînţeles, pentru că la Est de Prut s-au produs schimbări importante la ultimele alegeri Prezidenţiale, prin alegerea Maei Sandu drept preşedinte al Republicii Moldova, credem că a sosit momentul să trecem de la foarte multe vorbe şi declaraţii frumoase, la fapte. Cred că a sosit momentul să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. Fie că ne referim la proiecte mari de infrastructură, fie că ne referim la proiecte ce ţin de relaţia între administraţia publică locală din România şi Republica Moldova. Credem că a sosit momentul să se înfiinţeze un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Pentru că dacă vom avea o asemenea structură guvernamentală, care va media relaţia dintre cele două guverne, în primul rând că dăm un semnal politic că într-adevăr între statele noastre există o relaţie unică şi asta se datorează faptului că şi de-o parte şi de alta sunt tot români. Gândiţi-vă la un singur lucru extrem de important: Maia Sandu a fost puternic atacată în 2016, pentru faptul că este cetăţean al Românei. Şi totuşi, ea şi-a asumat această identitate, şi cu toată propaganda rusă care a existat dincolo de Prut împotriva ei, majoritatea cetăţenilor au votat-o pentru cea mai importantă funcţie în stat. Şi nu doar cetăţenii care sunt plecaţi din Republica Moldova au votat-o. Maia Sandu a câştigat şi în interiorul Republicii Moldova, fără voturile celor din afară, iar eu cred că faptul în sine că în Republica Moldova, din cei 3,5 milioane de cetăţeni, cât există, peste un milion deţin şi cetăţenie română, ne obligă să trecem la o acţiune mult mai bine coordonată, mult mai bine gândită şi, repet, cred că a sosit momentul să trecem de la vorbe la fapte. Să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. Pentru că tot ceea ce facem pentru Republica Moldova, de fapt, facem tot pentru noi”, a mai adăugat Tomac.