Mergi la conţinutul principal

Etna, cel mai activ vulcan al Europei, alunecă în mare an de an

Vulcanul Etna a avut, pe 16 februarie, cea mai mare erupție din ultimii ani. Valuri de lavă și coloane de cenușă s-au ridicat la zeci de metri în aer. Este vorba de o erupție a craterului din partea de sud-est a vulcanului. O mică porțiune a conului vulcanului s-a prăbușit. Etna este cel mai mare dintre cei 3 vulcani activi din Italia și cel mai înalt din Europa. Vulcanul de 3.330 metri înălțime poate avea mai multe episoade de erupție pe an.

 

Coloana de fum și cenușă s-a ridicat la mai bine de un kilometru în aer. Cenușa s-a depus pe locuințe, străzi și terase din oraș, iar locuitorii au surprins în imagini și înregistrări video un nor gigantic de fum care se vedea ridicându-se din crater și un râu de lavă care se scurgea pe versant. Potrivit autorităților din Italia, nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale.

 

Vulcanul Etna este cel mai activ din Europa

Erupțiile vulcanului Etna, cu o înălțime de 3.300 de metri, sunt un fenomen frecvent. Vulcanul din estul Siciliei este inclus din 2013 pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, fiind considerat "cel mai emblematic și activ din lume". 

Muntele Etna se ridică la o altitudine de 3.300 de metri deasupra nivelului mării, în estul Siciliei, Italia, și este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o activitate cunoscută de cel puțin 2.700 de ani, "ceea ce îl face unul din cei mai longevivi din istoria documentată a vulcanismului", scrie DPA, potrivit Agerpres.

"Craterele din vârf, conuri de zgură, fluxurile de lavă, peșterile de lavă și depresiunile în Valle del Bove fac din muntele Etna o destinație preferată pentru cercetare și educație", a estimat UNESCO, care notează că acesta continuă să "influențeze vulcanologia, geofizica și alte discipline de cunoaștere a Pământului".

 

Etna are 500.000 de ani de istorie eruptivă

Situat în apropiere de Catania, al doilea oraș din Sicilia, vulcanul, cu o circumferință de 200 km, a fost la originea unei serii de erupții subacvatice acum 500.000 de ani.

Conform site-ului UNESCO, Etna este cel mai înalt munte din insulele mediteraneene și cel mai activ stratovulcan din lume. Istoria eruptivă a vulcanului poate fi urmărită în urmă cu 500.000 de ani, din care cel puțin 2.700 de ani de activitate vulcanică au fost documentate. Vulcanul susține, de asemenea, ecosisteme terestre importante, inclusiv flora și fauna endemică, iar activitatea sa face ca acesta să fie un laborator natural pentru studiul proceselor ecologice și biologice.

Prima sa erupție confirmată s-a produs în jurul anului 6000 î.Hr. Civilizațiile antice au lăsat informații cu privire la erupțiile vulcanului Etna încă din anul 1500 î.Hr. În prezent Etna este în stare de erupție, reprezentând o amenințare pentru cei aproximativ 3 milioane de oameni care trăiesc pe o rază de 100 de kilometri în jurul său.

 

Muntele Etna, cel mai celebru vulcan european, alunecă în mare

Muntele Etna alunecă încet spre Marea Mediterană cu viteza medie de 14 mm pe an, conform unor măsurători realizate în ultimele decenii. În martie 2018, un studiu publicat în revista Bulletin of Volcanology a dezvăluit că Etna alunecă foarte lent spre Marea Mediterană, în același ritm constant de 14 mm pe an.

Între erupțiile majore, Etna crește, conform vulcanologilor britanici. Acest proces este legat, în parte de efectul gravitației care dislocă materiale pe pantele abrupte ale vulcanului dar și din cauza extinderii camerei de magmă a vulcanului cu fiecare erupție. Senzorii GPS instalați pe munte au indicat că această extindere nu este însă simetrică.

 

Există zone turistice în apropierea Parcului Natural de la Muntele Etna

Patrimoniul Mondial Etna, întins pe 19.237 hectare, cuprinde zona cea mai strict protejată și cea mai importantă din punct de vedere științific al Muntelui Etna și face parte din Parcul Natural "Parco dell'Etna".

Limitele Patrimoniului UNESCO sunt clar definite și ele cuprind cele mai remarcabile caracteristici geologice ale Muntelui Etna. Proprietatea include foarte puțină infrastructură: câteva pârtii montane, un număr de adăposturi de bază de-a lungul principalelor pârtii forestiere și peste 50 de stații mici de monitorizare seismică și un observator științific, mai scrie sursa citată. 

O zonă tampon de 26.220 hectare înconjoară proprietatea, incluzând părți ale Parcului Natural de la Muntele Etna și două zone turistice. Aceste zone turistice includ cazare (hoteluri, cabane), parcări, restaurante, cafenele, telescaune, scaune și teleschiuri, puncte de informare și chioșcuri de bilete pentru excursii ghidate, drumeții și safari de cai și măgari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro