Eterna criză “Lapte-corn” în şcolile brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Eterna criză “Lapte-corn” în şcolile brăilene

• şcoala a început de o lună dar elevii încă nu primesc lapte, corn şi măr • deşi Consiliul Judeţean a lansat din timp licitaţia în SEAP, mai exact în februarie 2019, procedurile încă sunt în derulare • preşedintele Francisk Chiriac ne-a declarat că speră ca la finalul acestei luni sau începutul lunii viitoare lucrurile să se rezolve

 

După ce în anul şcolar precedent treaba a mers “ca pe roate”, programul Lapte-Corn se “împotmoleşte” din nou. Cursurile au început de o lună însă elevii nu primesc încă cele trei componente ale programului guvernamental: lapte, corn şi mere. Deşi Consiliul Judeţean şi-a făcut “temele” şi a lansat licitaţia în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) încă din luna februarie 2019, se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru ca distribuirea produselor să se facă din prima zi de şcoală. Din ce ne-a declarat preşedintele CJ, Francisk Chiriac, licitaţia a bătut pasul pe loc din cauza birocraţiei, la fel cum s-a întâmplat şi în alţi ani.

“Am avut în procedura asta un punct de vedere al ANAF-ului şi suntem în continuare la etape, dar cred eu că în curând vom încheia şi licitaţiile. Am început foarte devreme, noi nu suntem de vină. Ofertele s-a depus în martie însă procedurile, contestarea, clarificările, au dus la întârzierea termenelor de mă doare şi pe mine capul. Eu îmi doream ca la 1 septembrie să fie gata, dar uite că nu s-a finalizat. Sper ca la începutul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să avem câştigătorul, să semnăm contractele şi produsele să ajungă în şcoli”, ne-a declarat preşedintele CJ.

Conform anunţului lansat în SEAP în februarie 2018, licitaţia pentru furnizarea şi distribuirea de produse de panificaţie, produse lactate şi fructe proaspete (mere) prin Programul pentru şcoli al României - anii şcolari 2019-2020 şi 2020-2021 are o valoare de aproximativ 12 milioane lei, fără TVA. Pentru lotul I (Produse panificaţie), contractul are o valoare maximă de 5.101.824, fără TVA, iar pentru lotul II (Produse lactate) contractul este de 4.765.440 lei, fără TVA. În ceea ce priveşte lotul III (Mere), suma pe care CJ este dispus să o cheltuie este de 2.119.920 lei, fără TVA. Potrivit declaraţiilor făcute de Francisk Chiriac, pentru componenta “Corn”, cea care are cea mai mare valoare, se “bat” 9 firme, în timp  pentru componentele “Lapte” două firme, iar pentru componenta “Fructe proaspete” tot două firme.  Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 18 martie şi criteriul de atribuire “preţul cel mai mic”.

 

Istoria licitaţiilor împotmolite în contestaţii

 

Indiferent că licitaţiile se organizează din timp sau pe ultima sută de metri, istoria ultimilor ani ne arată că programul guvernamental “Lapte-corn” parcă se “încăpăţânează” să ajungă în unităţile de învăţământ  mult după începerea cursurilor. Spre exemplu, în anul şcolar 2014-2015, elevii au aşteptat şapte luni până să primească ambele produse. Ei au primit iniţial laptele, însă cornul a ajuns abia în luna aprilie 2015, când mai erau două luni până la încheierea cursurilor. La acea dată, Consiliul Judeţean Brăila a lansat procedura la începutul lunii iulie 2014, în august fiind programată deschiderea ofertelor. Ca de fiecare dată, problemele au apărut din cauza contestaţiilor înregistrate. La componenta “Lapte” nu au fost probleme, pentru că a fost un singur ofertant înscris la licitaţie, firma “Risk” care a şi câştigat contractul în valoare de 4 milioane lei. În ceea ce priveşte componenta “Corn”, unde valoarea contractului era de 2 milioane lei, procedura s-a blocat pe fondul contestaţiilor depuse de cele trei firme înscrise la licitaţie: “Management Objectives” Bucureşti, având asociată firma “Vel Pitar” Râmnicu Vâlcea şi subcontractant SC “Velrom” Târgovişte, firma brăileană “Risk Com” SRL şi asocierea “Voipan Sil” Câmpina - “Eden Garden” Plopeni.
Programul de achiziţii a fost lansat cu întârziere şi în anul şcolar 2015 - 2016, mai precis, cu o lună înainte de începerea cursurilor, iar licitaţiile au fost programate în a doua jumătate a lunii octombrie 2015. Pentru ca pachetul să ajungă la copii încă din primele zile de şcoală, Viorel Mortu, preşedintele CJ Brăila la vremea respectivă, a venit cu o soluţie de moment şi a făcut atribuire directă până la licitaţia propriu-zisă. În acel an şcolar, valoarea programului a fost de 4,25 milioane lei plus TVA.

Nici în anul şcolar 2016 - 2017 elevii brăileni nu au primit pachetul lapte-corn în formulă completă, iar asta tot din cauza contestaţiilor. Abia în cursul lunii mai 2017, aşadar cu puţin timp înainte de vacanţa de vară, Consiliul Judeţean Brăila a anunţat atribuirea loturilor “Lapte” şi “Fructe” către firma brăileană “Alpiline”, în cadrul unor contracte multianuale, cu o valoare cumulată de peste 13,4 milioane lei, fără TVA.

Având în vedere toate aceste probleme, în 2017, Consiliul Judeţean Brăila a hotărât încheierea unui acord-cadru pe doi ani. Însă şi atunci au pornit cu “stângul” pentru că şi în anul şcolar 2017-2018 programul “Lapte-corn” a debutat cu întârziere. La acel moment, elevii au primit din primele zile de cursuri doar laptele şi mărul, cornul fiind distribuit în şcoli mult mai târziu. În schimb, prin acordul acoperind doi ani, începutul anului şcolar 2018-2019 a fost primul, după mulţi ani, în care copiii primeau la timp toate cele trei produse.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro