Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Estimarile pentru costul incalzirii in Braila sint prea optimiste

Dincolo de majorarea costului intretinerii, unii se arata mai pesimisti in fata sumelor estimate de conducerea CET, pentru facturile lunare la incalzire, in iarna care vine. Senatorul PSD Aurel Simionescu este de parere ca, de fapt, sumele pe care vor trebui sa le scoata din buzunar brailenii in sezonul rece pentru a plati incalzirea vor fi mai mari decit cele anuntate recent de directorul CET, Nicu Bajan.
Senatorul si-a justificat matematic afirmatiile: "La modul general, estimarile sint ca se consuma cam o gigacalorie de camera. Deci, la un apartament cu trei camere, la pretul anuntat de 1,5 milioane lei gigacaloria, ar fi undeva spre 4,5 milioane lei suma lunara pentru incalzire. Mai ramine de discutat care va cuantumul sumelor pe care sint dispuse sa le plateasca autoritatea locala si cea centrala. In reglementarile legale este vorba de o suma de pina la 45%, acoperita de la bugetul central, dar asta poate fi si 20%, spre exemplu, dupa cum va stabili guvernul, in functie si de banii disponibili. Cit priveste partea locala, eu am cerut sa mi se prezinte si mie elementele de cost, asa cum au fost ele analizate la CET, ca sa vedem mai exact cum sta treaba. Legea prevede asa: consiliile locale pot aproba preturile de referinta mai mari, si atunci va plati cetateanul, daca la bugetele locale nu sint bani. Deci nu exista nici o restrictie in a mari pretul, la nivel local, singura impunere este ca de la Consiliul local sa dau macar 10% din costul gigacaloriei".
Amintim ca directorul CET, Nicu Bajan, estima recent ca, in aceasta iarna, costul incalzirii va oscila intre circa 140 de lei noi pentru un apartament cu o camera si 390 de lei la un apartament de 4 camere, lunar.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii