• poliţiştii au desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea actelor de violenţă asupra bătrânilor, femeilor sau copiilor, în cadrul campaniei “Aripi Frânte” • persoanele agresate nu trebuie să tacă ci să dea alarma la poliţie şi să ceară ajutorul instituţiilor care asigură protecţie victimelor
În ultimul timp, poliţiştii au intensificat activităţile de informare a cetăţenilor în scopul prevenirii violenţei în familie. Oamenii legii au mers în localităţile din mediul rural şi au stat de vorbă cu oamenii, le-au dat sfaturi şi i-au învăţat cum să acţioneze atunci când sunt victime ale unor agresiuni în familie.
Campania naţională de prevenire a violenţei în familie “Aripi Frânte”, care se derulează pe tot parcursul anului 2017, a fost readusă în atenţia cetăţenilor din judeţul Brăila. Scopul poliţiştilor a fost acela de a asigura un climat familial adecvat şi de a îndruma persoanele care sunt victime ale violenţei în familie să sesizeze aceste fapte. Cel mai frecvent, victime ale violenţei familiale sunt femeile, bătrânii sau copiii.
Prezenţi în comunele Cazasu, Tudor Vladimirescu şi Movila Miresii, poliţiştii le-au oferit persoanelor întâlnite pe stradă, în unităţi de alimentaţie publică ori în instituţii publice, informaţii referitoare la formele de manifestare a violenţei domestice. Acestora le-au fost prezentate aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere victima în timpul unei agresiuni, pentru a-şi proteja integritatea corporală şi chiar viaţa. Un accent deosebit a fost pus pe informarea cetăţenilor cu privire la posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului.
Brăilenilor li s-au adus la cunoştinţă şi instituţiile unde pot fi sesizate actele de agresiune şi numerele de telefon pe care le pot apela. Astfel, pe lângă numărul de telefon al Poliţiei - 0239 606100 - unde sunt aşteptate sesizările cetăţenilor privind faptele de violenţă în familie, a fost promovat şi numărul unic naţional pentru victimele violenţei în familie, 0800 500 333, o linie telefonică gratuită a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, la care operatorii răspund non-stop, dar şi 0239 983 - Telefonul Copilului, linie telefonică non-stop a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila.
Pentru prevenirea şi gestionarea cazurilor de violenţă în familie, poliţiştii le-au recomandat oamenilor să evite să intre în conflict cu membrii ai familiei care sunt sub influenţa alcoolului şi să evite certurile cu cei care sunt cunoscuţi ca având un comportament violent. Trebuie stabilită o relaţie şi cu vecinii, astfel încât, atunci când aceştia aud strigăte sau zgomote suspecte dintr-o locuinţă, să anunţe poliţia. Dacă o persoană este agresată în casă, aceasta trebuie să plece de lângă agresor, cu tot cu copii, dacă aceştia există, să ia un telefon, iar apoi să dea alarma la poliţie.
La nivel naţional, se află în derulare Campania de prevenire a violenţei în familie „Aripi frânte”, iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Asociaţia “Necuvinte”.