Este educatia sexuala necesara in scoli? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Este educatia sexuala necesara in scoli?

O problema care macina gindurile adolescentilor este cea legata de viata sexuala. Solutia cea mai buna ar fi includerea in programa scolara a unei materii care sa asigure o informare corecta si sa ajute tinerii sa ia cele mai bune decizii. Pentru a afla si parerea altor colegi, am realizat un sondaj printre elevii citorva licee brailene.

Primul raspuns l-am primit din partea unei eleve a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga": "Ar fi o idee nemaipomenita daca ar fi introdusa in scoli, macar ca optinal, o data pe saptamina, astfel am afla si noi cum sa ne protejam mai bine si care sint cele mai indicate metode, pentru ca nu poti sa afli asta de la parinti. Cel putin eu nu as avea curajul sa le spun asta alor mei, dar cu un profesor de specialitate mi s-ar parea ok".
O alta eleva, a Liceului de Arta "Hariclea Darclee", ne-a declarat: "Un adolescent daca nu stie despre ce e vorba, face prostii fara sa stie ca greseste. De multe ori sint criticati cei tineri pentru ca au dat atentie pornirilor instinctuale, insa greseala nu este numai a lor. Copiii ar trebui ajutati, invatati si nu neaparat de parinti pentru ca nu toti au o relatie prea prietenoasa cu cei de acasa, cind vine vorba de acest subiect".
Cel de al treilea raspuns apartine unei eleve din Colegiul National "Nicolae Balcescu": "Categoric, da!, pentru ca tinerii ar trebui sa fie informati despre acest subiect considerat tabu de multi oameni din invatamint. Adolescentii ar trebui sa stie cite ceva despre aceasta problema, poate ca asa nu ar mai fi atitea pustoaice de paisprezece ani care se culca cu toti, pe la toate colturile. Daca ar afla cite ceva de riscurile si consecintele inceperii vietii sexuale, situatia ar fi total diferita in prezent".
O eleva a Colegiului National "Gh. M. Murgoci" spune: " La noi in liceu se fac trei ore de educatie sexuala cu asistenta in orele de dirigentie, insa este destul de putin si in plus nu se fac la toate clasele, depinde de fiecare diriginte. Ar fi foarte important pentru tineri sa fie informati la scoala si sa fie pregatiti din punct de vedere psihic, de exemplu, vorbind cu un consilier scolar".
Ultimul raspuns l-am primit din partea unui elev al Colegiului Economic "Ion Ghica": "Da, chiar ar trebui introdusa o astfel de materie in orar, pentru ca adolescentii au nevoie de educatie si in acest domeniu, care a fost ignorat de majoritatea profesorilor pentru ca este un subiect jenant, iar cazurile elevelor de liceu care sint deja mame este rezultatul ignorantei sistemului educational cu privire la aceasta situatie".
(Sondaj realizat de Alexandru IORDACHE si Ionut DUMITRU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro