Eseu periculos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Eseu periculos

* problema este că terenul pe care se antrenează echipa este fix cel pe care se va construi bazinul * aşadar, se impune relocarea terenului de rugby, iar ofertele Primăriei nu-i încântă deloc pe conducătorii clubului de rugby: stadionul "Progresul" din Vidin, terenul de atletism sau stadionul "Chimia" * "avem un contract de concesiune valabil până în 2018" susţin cei de la club * "Nu se poate pune în pericol o investiţie de aproape 12 milioane de euro!" este replica primarului Aurel Simionescu * licitaţia pentru construcţia bazinului olimpic de înot este programată pentru luna iunie *

O promisiune intens menţionată în campaniile electorale, realizarea unui bazin de înot olimpic, a prins contur şi urmează să se transforme în realitate. Numai că această iniţiativă lasă pe drumuri o altă ramură sportivă: rugby-ul. De ce spunem asta? Locul ales pentru realizarea ambiţioasei investiţii cu bazinul olimpic este chiar terenul pe care, de ani buni, echipa locală de rugby se antrenează şi îşi desfăşoară meciurile oficiale. Astfel, se ridică problema unde se vor muta rugbyştii brăileni, pentru că până acum ofertele municipalităţii privind strămutarea echipei nu au convenit conducerii Rugby Club Brăila. Aceasta susţine că, practic, nici nu prea are de unde să aleagă, pentru că Primăria le-a oferit stadionul "Progresul" - cunoscut ca fiind fieful lui Haret, liderul grupării interlope din Vidin -, şi terenul de atletism din Parcul Monument, aflat în stare avansată de deteriorare sau altfel spus, o ruină. Până la urmă, municipalitatea trebuie să împace şi capra şi varza întrucât, în mod evident, nu poate da cu piciorul unei investiţii de aproape 12 milioane de euro, dar nici nu poate trimite echipa locală de rugby pe coclauri. În afară de stadionul "Progresul" şi terenul de atletism, primarul oraşului spune că ar exista şi o a treia variantă: terenul "Chimia" din staţiunea Lacu Sărat. Dar şi acolo ar trebui să-l împartă cu echipele de fotbal, variantă cel mai probabil greu de acceptat şi de unii, şi de alţii.

Dincolo de această dispută, un lucru rămâne cert: în scurt timp ar urma să înceapă lucrările de construcţie a bazinului, dat fiind faptul că la mijlocul lunii viitoare este programată licitaţia pentru desemnarea firmei care va construi bazinul olimpic.

Zilele trecute a fost publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul privind organizarea unei licitaţii publice în vederea realizării proiectului investiţional "Proiectarea adaptării proiectului pilot la condiţiile specifice amplasamentului şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii Bazin de înot olimpic - Municipiul Brăila". Valoarea proiectului este mare, întrucât în anunţ se vorbeşte despre aproape 40 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 12 milioane de euro, cu tot cu TVA. Autoritatea contractantă este Compania Naţională de Investiţii, societate comercială pe acţiuni sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, însă beneficiarul final este municipalitatea brăileană. De altfel, Primăria s-a obligat prin hotărâre de Consiliu Local să asigure suprafeţele de teren necesare pentru organizarea şantierului, precum şi finanţarea din bugetul local al municipiului Brăila pentru lucrările de sistematizare pe verticală a amplasamentului, racordurile la utilităţi, până la limita amplasamentului şantierului. De asemenea, întreţinerea şi exploatarea noului bazin de înot vor fi asigurate din bugetul local al municipiului. Principalele modalităţi de finanţare şi plată menţionate în fişa de achiziţie sunt în principal bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, "în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie", precum şi bugetul local, după cum am prezentat mai sus.

04rugby1 Stadionul de atletism 16 iunie, data licitaţiei

Procedura aleasă pentru desemnarea firmei sau grupului de firme care va realiza proiectul legat de bazinul olimpic de înot este licitaţia publică deschisă, având drept criteriu de selecţie oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. În detaliu, 80% din punctaj va veni pe partea de ofertă financiară şi câte 10 procente pentru termenul de execuţie şi garanţia oferită. Firmelor care se vor înscrie la licitaţie li se cere să constituie o garanţie de participare în cuantum de 350.000 lei sau echivalent în euro. În plus, trebuie să facă dovada realizării în ultimii 3 ani a unei cifre medii de afaceri în domeniul de activitate aferent obiectului contractului, pe ultimii 3 ani, de peste 18 milioane de euro. De asemenea, ofertanţii trebuie să dovedească faptul că în ultimii 5 ani au finalizat cel puţin un contract de execuţie lucrări aferente realizării unui bazin de înot competiţional, bazine de retenţie, bazine de aerare sau decantare, cu o valoare de minim 9 milioane de euro.

Termenul pentru finalizarea acestui contract este de 18 luni, începând de la data atribuirii. Termenul limită de depunere a ofertelor expiră în data de 16 iunie, ora 10.00, iar o oră mai târziu, la sediul Companiei Naţionale de Investiţii, urmează să se deschidă plicurile cu oferte. Organismul competent pentru căile de atac a fost desemnat Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar pentru procedurile de mediere - Curtea de Apel Bucureşti.

"Avem un contract de concesiune valabil până în 2018!"

Locul ales pentru amplasarea bazinului este Aleea Parcului, nr. 7A, adică fix terenul de rugby, aşa cum este cunoscut brăilenilor. Şi aici este, de fapt, mărul discordiei pentru că se pune în mod just problema relocării echipei de rugby a oraşului. Primii care s-au plâns de locaţia aleasă sunt, în mod evident, cei de la echipa de rugby (Rugby Club Brăila). Preşedintele clubului, Aurelian Antoniu Iordan, a explicat că, în principiu, nu vrea să bage beţe-n roate sportului brăilean şi mai ales în cazul unei investiţii importante aşa cum este cea vizând realizarea unui bazin olimpic de înot. Dar nici nu ar putea accepta "fanteziile", aşa cum a denumit el ofertele de relocare făcute de municipalitate. "În primul rând, noi avem un contract de concesiune pentru acest teren, valabil pe o perioadă de 25 de ani, cu data expirării peste 7 ani, adică în 2018. (..) Mai mult, există şi o hotărâre a unei instanţe judecătoreşti care consfinţeşte dreptul nostru de folosinţă pe acest teren. (..) În plus, clubul a realizat pe terenul respectiv, care la momentul preluării era un simplu maidan, investiţii în amenajare pentru a deservi scopului nostru: antrenamente de rugby şi desfăşurarea meciurilor oficiale. Astfel, ar fi vorba de împrejmuirea locaţiei, amenajarea suprafeţei de joc, precum şi a unei zone de vestiar. În total, după estimările noastre, cam 2 miliarde de lei vechi, bani pe care suntem dispuşi să-i recuperăm chiar şi pe calea instenţei dacă va fi nevoie", a spus sursa citată. Întrebat dacă i-a fost oferit un alt teren pentru a-şi derula activitatea, Iordan a subliniat că discuţiile de până acum cu municipalitatea sunt simple fantezii. "Ni s-au oferit două variante: stadionul Progresul din Vidin şi terenul de atletism. Prima variantă o excludem din start, dată fiind notorietatea persoanelor care se ocupă în acest moment de acea bază sportivă (cu referire la faptul că Spiru Buricea alias "Haret", cunoscut în lumea interlopă brăileană, se ocupă de paza obiectivului - n.r.). Iar despre terenul de atletism, ce să mai spunem, este o ruină", a încheiat sursa citată, nu înainte de a puncta că în momentul în care se va organiza şantierul va apela la justiţie pentru a bloca lucrările.

04rugby4 Stadionul "Progresul" "Nu se poate pune în pericol o investiţie de aproape 12 milioane de euro!"

De cealaltă parte, edilul-şef, Aurel Simionescu, ne-a declarat că la discuţiile purtate în urmă cu mai bine de un an cu reprezentanţii clubului de rugby pe tema relocării, le-ar fi oferit ca o a treia variantă şi terenul "Chimia" din staţiunea Lacu Sărat. "Toate aceste variante şi oferte sunt valabile şi la acest moemnt. De exemplu, la terenul de atletism, cu o mică investiţie din partea municipalităţii se poate amenaja fără probleme un teren pentru rugby. Cât priveşte temerile legate de stadionul Progresul, îi asigur pe reprezentanţii clubului că baza sportivă nu aparţine unei persoane, ci este proprietatea municipalităţii. Problema relocării trebuie rezolvată pentru că nu se poate pune în pericol o investiţie atât de mare, de aproape 12 milioane de euro, în nataţia la nivel local, aşa cum este proiectul privind realizarea bazinului olimpic de înot. Oricum, actualul teren pe care ar urma să se realizeze proiectul a fost intabulat ca proprietate a municipalităţii şi refuz să cred că se confundă dreptul de folosinţă a terenului cu dreptul de proprietate", a spus Simionescu.

"Nu suntem de acord să cedăm terenul celor de la rugby"

Culmea este că terenul de atletism nu este în proprietatea municipalităţii, aşa cum ne-a explicat conducerea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Brăila. "Terenul de atletism este al CSM, fiind intabulat în Cartea Funciară dreptul de folosinţă în favoarea CSM. Ca să nu mai spun că terenul de atletism a fost pentru o perioadă de 10 ani în administrarea Primăriei, iar la predare era funcţional şi se derulau acolo competiţii. Şi toată lumea ştie cum arată în prezent. Este o ruină. (...) Normal că nu suntem de acord cu mutarea celor de la clubul de rugby pe terenul nostru, mai ales că avem în intenţie realizarea unei investiţii pentru a-l reface funcţional", ne-a declarat Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM Brăila. Cu alte cuvinte, una dintre ofertele Primăriei nu este valabilă.

04rugby6 Stadionul "Chimia" Rugby-ul brăilean are o tradiţie de 57 de ani

Potrivit datelor prezentate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, terenul cu adresa Aleea Parcului, numărul 7A, a fost cedat în 1980 printr-o decizie a Consiliului Popular al Municipiului Brăila, Direcţiei pentru Sport de la vremea respectivă. În 1993, DJS Brăila a încheiat un protocol pe termen nelimitat pentru folosirea terenului de către Rugby Club Brăila. Ulterior, s-a revenit, fiind acordat doar un termen de 25 de ani acestui protocol, până în 2018. Mai trebuie precizat că potrivit declaraţiei preşedintelui RC Brăila, Aurel Antonio Iordan, în perioada 2005 - 2007 a existat un litigiu al clubului cu Direcţia de Sport, mai precis un proces care a durat un an şi jumătate, prin care instituţia încerca rezilierea contractului de concesiune. În final, însă, clubul sportiv a avut câştig de cauză. În 2008, printr-o hotărâre de Consiliu Local terenul a fost dat Companiei Naţionale de Investiţii, iar în noiembrie 2009, prin Hotărâre de Guvern a fost aprobată realizarea investiţiei privind bazinul olimpic de înot.

Rugby-ul are o tradiţie de 57 de ani la Brăila, perioadă în care oraşul de la Dunăre a fost reprezentat în două rânduri în competiţiile din prima Ligă. După ce s-a câştigat un Campionat Naţional de Juniori, Brăila a devenit o pepinieră pentru echipele naţionale, dar şi pentru marile echipe de club româneşti şi străine. "De la Brăila au plecat rugbyşti precum Ion Paulică, singurul român care a reuşit să ajungă în campionatul englez sau Bogdan Bălan, care evoluează în Franţa. Nu mai vorbesc de numărul mare de jucători brăileni care s-au format pe plan local şi acum activează la echipe din primul eşalon românesc: Ionel Cazan este titular la Steaua, iar Valentin Popârlan a fost la Dinamo şi acum este la CSM Bucureşti", a spus Dan Niculescu, antrenorul Clubului de Rugby Brăila şi profesorul clasei speciale de rugby din cadrul Liceului cu Program Sportiv Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro