Autor a nenumărate înşelăciuni - ultima dată a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare, de către Judecătoria Slobozia - recidivistul Nicolae Cercel, în vârstă de 65 de ani, muzicant, originar din comuna Dor Mărunt, judeţul Călăraşi, a fost arestat şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Cercel a fost capturat după patru luni de cercetări, procurorii dispunând, în final, arestarea preventivă a bătrânului recidivist şi clasarea cauzei în ceea ce-l priveşte pe un alt suspect, Gigi Mihai, anchetat iniţial pentru înşelăciune.
Poliţia brăileană a intrat în alertă pe 8 mai 2014. În acea zi, Radu B. a reclamat că a fost acostat pe stradă de un necunoscut, care s-a recomandat drept "medic militar" şi care i-a vândut mai multe recipiente cu cremă în schimbul sumei de 1.100 de lei. Brăileanul s-a interesat apoi la o farmacie, aflând că, de fapt, a fost tras pe sfoară şi că pretinsul medicament nu este altceva decât o cremă ordinară amestecată cu camfor.
Cu o zi înainte, pe 7 mai 2014, Radu B. se afla în zona complexului "Pistruiatu" din cartierul Viziru I, când a fost acostat de recidivistul Nicolae Cercel. Cercel s-a prezentat drept "Martin Andrei, medic militar", arătându-i totodată brăileanului o carte de vizită, ca să pară mai credibil. Escroc cu experienţă, inculpatul l-a convins pe Radu B. să cumpere, cu 270 de lei, trei recipiente cu o cremă verzuie, despre care a afirmat că vindecă afecţiunile reumatice. Radu s-a lăsat convins, mai ales că Cercel a scos un tensiometru şi i-a măsurat tensunea arterială, ca un medic adevărat. Procurorul care a supravegheat cercetările precizează: "Produsul vândut era o cremă de culoare verzuie introdusă în recipiente din plastic prevăzute cu capace albe şi care purta etichete cu inscripţia «Institutul German de Prostată, Hernie de Disc şi Artroză». Pentru că persoana vătămată nu avea în momentul respectiv suma necesară, cei doi s-au deplasat la locuinţa acesteia şi ulterior la Agenţia nr. 2 Brăila a CEC Bank, de unde B. Radu a extras în numerar suma de 1.094,50 lei, conform chitanţei ataşate la dosar".
După ce-au bătut palma şi au făcut schimbul, Nicolae Cercel i-a mai cerut brăileanului, pe lângă cei 270 de lei, alţi 830 de lei, oferindu-i, în plus, încă patru recipiente cu acelaşi conţinut miraculos. Numai că, prezentând produsul "medicului militar" la un centru farmaceutic, păgubitul a aflat cu stupoare că substanţa respectivă nu este altceva decât cremă simplă amestecată cu camfor. În acel moment, dându-şi seama că a fost tras pe sfoară, Radu B. a sesizat poliţia.
Flagrant în Călăraşi IV
Patru luni s-au străduit poliţiştii brăileni să dea de urmele escrocului. Pe 10 septembrie 2014 norocul le-a surâs, după ce Iuliana I. a cerut sprijinul unei patrule de poliţie. Femeia le-a spus oamenilor legii că e agasată de un individ care se recomandă a fi "Andriasi Nicolas, medic cardiolog la Spitalul Fundeni" şi care tot insistă să-i prezinte nu ştiu ce produs. Acest lucru se petrecea în zona cartierului Călăraşi IV.
Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii l-au identificat pe recidivistul Nicolae Cercel, asupra căruia au fost găsite trei recipiente din plastic cu capac de culoare albă, conţinând aceeaşi cremă verzuie şi purtând aproximativ aceeaşi inscripţie ca şi recipientele vândute în luna mai lui Radu B. Celelalte bunuri găsite asupra suspectului îl vor duce direct în Arestul IPJ Brăila: trei legitimaţii false de procuror - procuror în cadrul Curţii de Apel Timişoara, în cadrul Curţii de Apel Galaţi şi procuror la Tribunalul Medgidia - toate cu fotografia lui Cercel însă cu numele "Georgescu Valentin", două fotocopii ale unui pretins certificat medico-legal eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bucureşti pe numele "Cheleş Mihaela Andreea", o fotocopie a unei diplome emise de Institutul Colegial de Medicină Cluj pe numele "Contopolus Andreas, precum şi un tensiometru. Cineva avizat ar fi ştiut că nu există procurori la curţile de apel, ci judecători, iar la Medgidia nici măcar nu există tribunal, ci o modestă judecătorie.
Întrebat cine i-a făcut rost de legitimaţii, Nicolae Cercel le-a spus anchetatorilor că i le-a confecţionat un anume "Stoian Nicolae" din municipiul Bucureşti, în urmă cu patru ani. Oamenilor legii le-a fost imposibil să afle cine l-a ajutat cu adevărat pe recidivist să confecţioneze respectivele legitimaţii false, pentru simplul motiv că numai în Bucureşti au fost identificate 165 de persoane purtând acest nume. Asupra inculpatului au mai fost găsite, precizează reprezentanţii acuzării, opt coli format A4 cuprinzând etichete identice cu cele aplicate pe recipientele identificate în prezenta cauză penală, precum şi numeroase cărţi de vizită realizate pe numele "Andrei Martin" şi "Andriasi Nicolas", sub o pretinsă calitate de "medic" la Spitalul Militar Timişoara şi la Spitalul Fundeni.
Pe 11 septembrie 2014, recidivistul Nicolae Cercel a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, prin mandat emis de magistraţii Judecătoriei Brăila.