Imagini prezentate de televiziunea japoneză NHK au arătat o coloană uriaşă de fum negru şi cenuşă ieşind din crater şi înălţându-se până la 9.000 de metri. Un număr de 137 de săteni au fost pregătiţi să părăsească insula Kuchinoerabu, din sudul extrem al ţării la bordul navelor gardei de coastă.
Elicoptere şi bărci ale gardei de coastă au fost trimise la faţa locului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei de pe insula vecină Yakushima. Au fost mobilizate, de asemenea, forţe militare de auto-apărare.
"Fumul negru s-a înălţat foarte sus, până la punctul de acoperire a cerului", a mărturisit un reprezentant al comunităţii locale pentru postul NHK. "La momentul erupţiei, am auzit o explozie uriaşă", a declarat directorul unei şcoli locale.
Acest vulcan a erupt pentru prima data în 1841 şi a fost din nou în activitate între anii 1931-1935 şi 1966-1980, conform înregistrărilor oficiale. "Erupţia ar putea continua pentru ceva timp, având în vedere istoria Muntelui (Shindake)", a prezis un vulcanolog de la Universitatea din Kyoto, Kazuhiro Ishihara.
Japonia este situată în zona "Cercului de Foc al Pacificului", cea mai întinsă şi activă zona vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi ai planetei. În septembrie anul trecut, un vulcan din centrul ţării, Mount Ontake, a intrat violent în erupţie luând prin surprindere turiştii din zonă şi provocând moartea a 57 de persoane şi dispariţia altor şase.