Mergi la conţinutul principal

Erorile medicale ar trebui raportate anonim

Prin acest document, autoarea a tras un semnal de alarmă, afirmând existenţa medie în fiecare an a 12.000 morţi prin chirurgie nenecesară, 7.000 morţi prin erori medicamentoase în spitale, 20.000 morţi prin alte erori în spitale, 80.000 morţi prin infecţii nosocomiale (dobândite în timpul spitalizării), 106.000 efecte adverse medicamentoase în spitale, ceea ce totalizează 225.000 decese/an, plasând iatrogenia (stare psihică produsă sau agravată pe cale psihogenă de către medic, de tratament sau de condiţiile de spitalizare) drept a treia cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare şi cancer. Toate acestea, deşi USA este ţara care cheltuieşte cei mai mulţi bani pentru sănătate, alocând aproape 7.000 dolari/locuitor/an. "În America nu blamează medicii, stimulează raportarea erorilor, a infecţiilor nosocomiale, există o adevărată întrecere între spitale, pentru că sunt premiate de către institutul naţional. La noi este penibil când spunem că apare nesemnificativ procentajul raportării infecţiilor nosocomiale, care în România este sub 1%. Dar în momentul în care vrei să fii onest şi să raportezi infecţiile nosocomiale, îţi vine Sanepidul, te amendează, vine presa, spune că doctorul e criminal, vine ministrul Sănătăţii, vine Arafat cu elicopterul şi atunci, ca o măsură de protecţie, nimeni nu mai raportează infecţiile nosocomiale. Şi riscul pentru pacienţi creşte în proporţie geometrică pentru că dacă nu ai luat măsuri să vezi de ce a apărut, niciodată nu vei putea să faci nimic. Consumurile cresc, pentru că vrei să acoperi infecţiile nosocomiale şi începe o terapie costisitoare şi agresivă pentru aceste cazuri, să nu afle nimeni, băgăm sub covor. Asta ne costă tot pe noi, ca medici care lucrăm într-un sistem, pentru că banii care se dau acolo nu sunt luaţi din altă parte, ci din acelaşi buget care trebuie să fie împărţit la toată lumea", a afirmat dr. Vasile Astărăstoae.
La nivelul judeţului Brăila, anul trecut au fost analizate, validate şi anchetate un număr de 57 infecţii nosocomiale raportate de unităţile spitaliceşti, mai exact infecţii de plagă operatorie, infecţii respiratorii, cutanate, urinare. Tot legat de supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale, Direcţia de Sănătate Publică menţionează efectuarea de instructaje ale personalului medico-sanitar şi auxiliar din toate spitalele judeţului Brăila. Tot anul trecut a fost investigat un spital privind aţa chirurgicală nesterilă, dar nu au fost înregistrate infecţii ce ar fi putut fi cauzate de utilizarea acesteia. Restul de produs a fost returnat firmei distribuitoare, cu recuperarea prejudiciului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro