* preoții au oficiat parastase pentru eroii ostaşi şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti
Slujbe de pomenire oficiate în toate bisericile ortodoxe din Brăila și Galați, în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate religioasă și pentru instaurarea democrației în România, în decembrie 1989.
„În ziua de marţi, 22 decembrie, în toate bisericile şi mănăstirile Eparhiei Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. La Galați, ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoți, a săvârşit, la Cimitirul Eternitatea, slujba parastasului pentru eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, la împlinirea a 31 de ani de la jertfa lor”, ne-a precizat părintele consilier Rareș Bucur, din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În afară de oficialităţi locale, militari și jandarmi, la slujba de pomenire au participat membrii familiilor martirilor, reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, veterani de război. În mod similar s-au desfășurat evenimentele la Brăila.
Potrivit comunicatului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, după slujba de pomenire, ierarhul a oferit calendare bisericeşti rudelor eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru eliberarea poporului român de sub jugul regimului ateo-comunist, pentru a lăsa celor de astăzi o țară liberă și democrată. Concomitent, slujbe de pomenire a eroilor au fost oficiate în toate lăcașurile de cult creștin-ortodoxe și în cimitirele eroilor din toată România.
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la fiecare Sfântă Liturghie oficiată în bisericile şi mănăstirile din România şi din străinătate sunt pomeniţi eroii ostaşi şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, a mai precizat sursa citată.