Respect, solidaritate şi donaţii pentru militarii care au luptat în Irak, Afganistan şi alte ţări. Asta au cerut membrii Asociaţiei Militarilor Veterani şi a Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) din Teatrele de Operaţii în cadrul întâlnirii de sâmbătă, de la Brăila. La evenimentul de la Cercul Militar au participat cei din conducerea ONG-ului şi câţiva lucrători din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne întorşi de pe front.
Au depus un jurământ, au plecat în teatrele de operaţii lăsându-şi familiile în ţară şi au luptat sub drapelul nostru naţional în războaiele altora. S-au întors cu toţii acasă, aşa cum au promis, însă unii răniţi, alţii în sicriu. Datorită lor, România stă astăzi la masă cu Marile Puteri.
În schimbul actelor de vitejie de care au dat dovadă, statul le oferă transport gratuit în localitate, câteva scutiri de la plata unor servicii, printre care şi cele medicale. Însă militarii veterani şi veteranii cu dizabilităţi scot bani grei din buzunar pentru a-şi recupera sănătatea pierdută pe front. Banii câştigaţi cu arma în mână se duc pe tratamente exorbitante şi operaţii complicate. Din aceste motive, a luat fiinţă Asociaţia Militarilor Veterani şi a Veteranilor cu Dizabilităţi din Teatrele de Operaţii, care funcţionează ca un ONG. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, la Brăila, reprezentanţii au pus accent pe construirea unui centru de recuperare şi refacere a militarilor, în apropierea Capitalei, unde serviciile medicale acordate să fie în totalitate gratuite şi de calitate. Acest lucru este posibil doar cu fonduri europene, însă şi asociaţia trebuie să vină cu o parte din bani, prin cofinanţare.
5 lei, preţul solidarităţii
Cum ONG-ul se susţine momentan din cotizaţiile anuale ale membrilor, strângerea sumei necesare pentru demararea acestui proiect pare o utopie. De aceea, asociaţia face un apel către românii cărora le pasă de soarta militarilor răniţi pe front. 5 lei, atât costă solidaritatea pentru cadrele militare veterane, donaţie care se poate face online pe site-ul Bursa Binelui.
"Vrem respect pentru militarii noştri, iar Statul să-i ajute atât pe ei, cât şi pe familiile celor care au decedat. Noi ne-am făcut datoria pe deplin, cu toate că s-a lăsat cu sânge uneori. M-aş bucura mult ca şi societatea civilă să fie alături de noi, cum se întâmplă în alte ţări. Vrem să înfiinţăm acest centru de recuperare ca să-i ajutăm pe militarii cu probleme de sănătate. Şi dacă cineva doreşte să doneze câţiva lei pentru eroii noştri are această posibilitate cu ajutorul internetului, intrând pe Bursa Binelui. Militarul veteran beneficiază de transport gratuit în localitate, câteva scutiri de plată pentru servicii şi tratament gratuit. Teoretic. În orice spital mergi, trebuie să plăteşti. Centrul pe care noi vrem să-l înfiinţăm se va face din fonduri europene, iar noi trebuie să avem o mică parte din suma necesară. De-asta şi facem spectacolele caritabile «Suflet de erou». Sperăm ca la anul să organizăm unul şi la Brăila", ne-a declarat Valentin Zamfir, cadru activ la Brigada 10 Geniu şi preşedintele filialei Brăila AMVVD.
La Brăila, există 50 de membri cotizanţi la nivelul filialei înfiinţate din 2014. Aceştia contribuie anual cu suma de 30 de lei. O veste bună este că peste 200 de simpatizaţi îşi doresc să completeze cererea de adeziune şi să devină membri cu acte în regulă.
Brăilenii care doresc să-şi arate solidaritatea pentru eroii noştri pot dona bani, accesând site-ul Bursa Binelui, secţiunea CentReVTOp: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/CentReVTOp.