Mergi la conţinutul principal

Era “căpşunarilor” a apus! Locuri de muncă în Portugalia, tratate cu indiferenţă de brăileni

• doar circa 30 de persoane din Brăila, dar şi din alte judeţe, au venit la interviul faţă în faţă cu recrutorii, organizat vineri în oraşul nostru, deşi iniţial se înscrisese la selecţie peste 70 de doritori • salariul oferit este cuprins între 600 şi 1.200 euro brut/lună, iar durata contractului este de 3 luni, 8 ore/zi • totuşi, printre puţinele persoane prezente s-au numărat şi oameni care au declarat că sunt mulţumiţi de condiţiile oferite de angajatori

 

Vremea când valuri de români se duceau la muncă în Spania, Portugalia şi Italia la cules de fructe şi legume pare să se stingă! Dacă în urmă cu 10 ani astfel de joburi reprezentau o adevărată “mină de aur” pentru compatrioţii noştri, care plecau cu zecile sau chiar sutele de mii, astăzi numărul lor a scăzut dramatic şi puţin sunt cei care se mai înghesuie pentru a ocupa un post de “căpşunar”.

Lucrul acesta îl confirmă şi slaba prezenţă la selecţia organizată vineri la Brăila de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), unde s-au pus la bătaie 300 de locuri de muncă la recoltarea zmeurei, în Portugalia, locuri oferite prin intermediul reţelei EURES România.

La ora la care redactorii “Obiectiv” au ajuns, la acea întâlnire erau prezente doar  circa 30 de persoane. Concret, prezenţa la selecţie ar acoperi cam 10% din necesarul de reusurse umane de care ar fi nevoie. Iniţial, pentru interviul faţă în faţă cu angajatorii se arătaseră interesaţi peste 70 de candidaţi din Brăila, Buzău, Ialomiţa, Giurgiu, Olt, Vrancea, Vaslui şi Tulcea.

O explicaţie pentru numărul foarte mic de participanţi ar putea fi vremea rea din ultimele zile, care i-ar fi putut împiedica pe doritori să ajungă la selecţie. În realitate se pare că oamenii nu mai sunt interesaţi să plece la cules de fructe, iar asta reiese şi din faptul că şi la selecţia organizată pe 19 ianuarie la Roman, judeţul Neamţ, prezenţa a fost şi mai mică decât în oraşul nostru, aşa cum ne-au precizat reprezentanţii AJOFM Brăila.

La selecţia organizată vineri, la începutul întâlnirii, angajatorii din Portugalia le-au oferit candidaţilor toate informaţiile legale de condiţii de cazare şi masă, salariu şi transport şi au răspuns la toate întrebările participanţilor. Ulterior, s-a trecut la etapa interviului, unde fiecare aplicant a stat faţă în faţă cu angajatorul.

 

“Banii sunt puţini!”

O cauză a interesului scăzut de a lucra la cules de fructe în străinătate o reprezintă salariile mici oferite de angajatori. Asta o spune o brăileancă care a participat la întâlnirea cu recrutorii, dar care a plecat după prezentarea ofertei şi nu a mai stat şi la proba interviului.

“Sunt interesată de un loc de muncă în străinătate, dar nu prea mă încântă oferta. Banii sunt puţini! Nu rămân la interviu că nu are niciun rost. Mai bine mă duc în Italia ca îngrijitor că am mai fost şi câştig mai mult, ştiu şi limba, am experienţă. Luam 1.200 euro, eram plătită dacă mai munceam şi duminica, plus că aveam şi alte beneficii. Nu era bătaie de cap. A fost greu până am învăţat limba. Am zis să încerc şi aici, dar nu voi rămâne să dau interviul”, ne-a spus Cristina D.

Salariul de bază oferit de angajatori pentru culegatorii de zmeură porneşte de la 603 euro brut/lună, fără ore suplimentare, şi poate ajunge până la 1.199 euro brut/lună, pentru cei care lucrează peste program. Una dintre companiile angajatoare, JBI Group – Nuvem Maravilha, Lda., plăteşte 4,52 euro/zi lucrătoare, pentru alocaţia de hrană, plata efectuată la sfârşitul lunii împreună cu salariul. De asemenea, angajatorul s-a oferit să asigure cazare contra cost - 2 euro/zi şi să suporte cheltuielile aferente drumului până în Portugalia, iar suma aferentă deplasării să fie dedusă din primele salarii.

 

Alţi candidaţi s-au declarat mulţumiţi de ofertă

Pe de altă parte, printre puţinii candidaţi prezenţi la interviu s-au numărat şi persoane care s-au declarat mulţumite de oferta şi condiţiile angajatorului portughez şi au aplicat pentru un loc de muncă. Este cazul unui bărbat venit din Slobozia, judeţul Ialomiţa, care a mai lucrat la cules de fructe în afară.

“Am mai fost în Portugalia, iar cine a mai fost se mai duce. Vezi o ţară frumoasă, că într-adevăr e frumos acolo, se lucrează bine. La bani... Aici în România stai pe ajutor social, acolo 700 euro îi iei sigur şi îţi dă şi mâncare. Iar munca e uşoară şi nu e muncă la negru. Ai asigurare socială, dacă păteşti ceva ei au grijă de tine. Eu chiar ştiu pe cineva care a avut nevoie de operaţie şi a făcut-o. Au grijă de tine, nota 10, n-am ce să le reproşez. Mă simt protejat. Mâncarea e foarte bună şi ieftină, cazarea la fel, nu îţi lipseşte nimic din ce ai acasă. Mă duc cu toată încrederea. Am mai fost la muncă şi în Anglia şi în Portugalia şi e muncă uşoară. Probabil astăzi e puţină lume şi pentru că toţi vor să stea la birou. Dar nu e greu să culegi 4-5 kg pe zi în 8 ore. După 8 ore ai liber, te duci în oraş”, susţine bărbatul.

Deşi majoritatea celor prezenţi la interviu erau persoane de peste 40 de ani, printre aplicanţi s-a numărat şi un tânăr de 21 de ani, venit din Tulcea. Acesta ne-a spus că vrea să plece pentru că doar aşa poate reuşi să pună nişte bani deoparte. 

“Eu m-am interesat foarte bine, am studiat foarte bine, m-am interesat şi la forţele de muncă din Tulcea, am căutat şi pe internet, şi pe Facebook, am vrut să ştiu cât mai multe detalii pentru că în ziua de azi vedeţi ce se întâmplă cu firmele astea. Eu am mizat pe încredere. Din punctul meu de vedere, cu ce s-a prezentat acum şi cu ce am vorbit la AJOFM Tulcea este ok. Cu ce m-am documentat, eu plec liniştit, plec împăcat că o să fiu în siguranţă şi nu o să-mi fac griji. Plec prima oară în afară să muncesc, eu am mai fost în străinătate dar în vacanţe. Sunt mulţumit de tot, plus că merg ca o primă experienţă să văd cum va fi, dacă voi reuşi să mă acomodez, o să văd unde pot să mă duc mai departe. Am mai lucrat în domeniul alimentaţiei publice, ca ajutor de bucătar, lucrător comercial, am lucrat, sunt obişnuit cu munca. Dar plec şi pentru că aici nu îţi ajung banii. Banii sunt extrem de puţini, la final nu de lună nu îţi rămâne nimic, nu poţi să pui un leu deoparte”, ne-a mărturist Alexandru L.

Durata contractutul pentru cele 300 de locuri de muncă la recoltarea zmeurei în Portugalia este de aproximativ 3 luni, iar timpul de lucru este de 40 de ore/săptămână, cu posibilitatea ca, în timpul campaniei, în funcţie de producţie, să se efectueze ore suplimentare. Data estimată de angajare este sfârşitul lunii februarie/începutul lunii martie 2018.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro