• reprezentanţii Asociaţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) “Ivets”, cei care s-au asociat cu primăria comunei Chiscani pentru gestionarea problemei câinilor comunitari, susţin că procesul a fost pierdut în instanţă pentru că autorităţile nu au realizat contractul corect • chiar şi aşa, ne-au anunţat că încearcă să demonstreze faptul că Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), cea care a reuşit să obţină în instanţă anularea hotărârii Consiliului Chiscani privind asocierea, funcţionează ilegal • ASPA Ivets a cerut deja dizolvarea FPAM în instanţă şi speră că dacă va avea câştig de cauză şi victoriile anterioare ale ONG-ului să fie anulate, inclusiv cea legată de Chiscani
Situaţia problematică privind gestionarea problemei câinilor comunitari în comuna Chiscani încă persistă. După ce Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), ONG-ul condus de Mircea Şerbănoiu a obţinut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Local Chiscani privind asocierea cu Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) “Ivets”, războiul dintre cele două entităţi pare departe de a se fi încheiat, iar cetăţenii din Chiscani şi administraţia de acolo sunt prinşi undeva la mijloc. Reprezentanţii Aspa “Ivets” ne-au contactat după publicarea, în 17 ianuarie, a materialului “Afacerea cu câini dovedită ilegală”, pentru a ne transmite că victoria FPAM nu este una tocmai corectă. În primul rând pentru că, din punctul lor de vedere, contractul întocmit de Consiliul Local Chiscani nu a fost corect realizat, astfel că nu este normal ca acum, după pierderea procesului, să solicite restituirea sumei cu care comuna s-a angajat în asociere, dar şi pentru că ONG-ul lui Şerbănoiu ar funcţiona ilegal, ceea ce ar trebui să conducă în cele din urmă la nulitatea proceselor câştigate şi revenirea pe poziţii a ASPA “Ivets” în asocierea cu Chiscani.
După cum ne-a informat Florentina Istrate, preşedintele ASPA “Ivets”, deja a înaintat o cerere de dizolvare a FPAM la Tribunalul Tulcea, în baza dovezilor pe care le-ar deţine, potrivit cărora ONG-ul ar funcţiona ilegal şi s-ar folosi de numele unor persoane decedate la intentarea proceselor.
Ce acuză ASPA «Ivets»
Reprezentanţii ASPA “Ivets” au ţinut să precizeze că FPAM are ca membri fondatori opt asociaţii de la nivelul României. Printre multe acuzaţii, care stau la baza cererii de dizolvare în instanţă a FPAM, cei de la ASPA “Ivets” invocă faptul că ONG-ul nu a respectat legea în ceea ce priveşte organizarea de Adunări Generale. Iar ca dovadă susţin că în luna noiembrie 2019, în statutul FPAM se precizează că membri executivi sunt Mircea Şerbănoiu, Paula Iacob, Maria Beck, cu precizarea că ambele persoane de sex feminin menţionate au încetat din viaţă de câţiva ani.
“Federaţia nu a acţionat în numele şi pentru membrii săi astfel cum prevede legea. În fapt, acţiunile au fost înaintate numai de către domnul Şerbănoiu făcând abuz şi acţionând ilegal după expirarea mandatului de preşedinte în luna decembrie 2015. Altfel cum vă explicaţi faptul că în anul 2019 doamna Paula Iacob formulează cerere de chemare în judecată împotriva UAT Măcin? Practic, conform legii OG 26/2000, aveau obligaţia de a se întâlni minim odată pe an în adunarea generală, de a actualiza membrii, de a organiza alegeri, de a vota bugetul şi de a stabili proiectele, ceea ce nu este cazul în această situaţie deoarece acţiunile de chemare în judecată formulate pe întreg teritoriul României poartă numai semnătura preşedintelui, fără a fi mandatat de adunarea generală sau consiliul director. Din alte documente pe care le vom depune ca probe în instanţă rezultă clar şi fără echivoc faptul că, din anul 2011, membrii acestei federaţii fie ei fondatori sau ai consiliului director nu s-au mai întâlnit niciodată, domnul Şerbănoiu acţionând în numele lor şi introducând acţiuni în instanţă, formulând petiţii, reclamaţii şi promovând în mediul online toate acestea cu scopul de a încasa donaţii”, a acuzat Istrate.
Sursa citată mai subliniază că, în cererile de chemare în judecată, FPAM s-a declarat parte vătămată de către autorităţile publice locale, susţinând că le-a fost încălcat dreptul de a concesiona serviciul de gestionare câini fără stăpân, însă potrivit ASPA “Ivets”, o federaţie nu poate concesiona un serviciu, ci acţionează în numele celor opt asociaţii membre.
“Referitor la comuna Chiscani, facem următoarele precizări pe care le puteţi deduce din hotărârea Instanţei. În primul rând, în cuprinsul hotărârii s-au strecurat erori fie ale temeiului de drept invocat, fie de exprimare, fapt ce a condus la inducerea în eroare a instanţelor. Altfel cum vă explicaţi ca prima instanţă a respins cererea federaţiei iar a doua a admis-o? ASPA IVETS nu este o asociaţie de gestionare câini, este o asociaţie naţională constituită conform legii care îngrijeşte toate speciile de animale având autorizaţii speciale în acest sens. Îşi desfăşoară activitatea în cel mai mare centru de îngrijire a animalelor din România în suprafaţă totală de peste 4,5 hectare, în incintă aflându-se un spital veterinar, un bloc de locuinţe, spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi personal de specialitate. ASPA IVETS este o marcă înregistrată de către OSIM şi vă rog să aveţi în vedere acest aspect când faceţi referire la această asociaţie. Este singura asociaţie din România care sprijină cu logistică, personal specializat şi spaţii de cazare, autorităţile publice în cazul situaţiilor de urgenţă care includ animale, preluând apeluri 112 şi intervenind cu titlu gratuit. ASPA IVETS împreună cu membrii acesteia dezvoltă proiecte cu scopul de a identifica, implementa soluţiile privind stoparea abandonului animalelor şi cruzimile împotriva acestora”, ne-au mai transmis reprezentanţii ASPA “Ivets”.
Aceştia au mai precizat că au intervenit de câte ori au fost semnalate cazuri cu animale aflate în pericol sau maltratate, că au organizat acţiuni de sterilizare şi microcipare, însă nu este treaba lor să verifice modul în care sunt realizate hotărârile de Consiliu Local. Florentina Istrate a mai precizat că dacă autorităţile din Chiscani vor cere sprijinul ASPA “Ivets”, îl vor avea în continuare, cu titlu gratuit, însă a ţinut să le solicite public şi celor opt asociaţii membre FPAM să facă demersuri pentru concesionarea serviciului public de câini fără stăpân din comună.
“Conform Legii 258/2013 consiliile locale au obligaţia de a amenaja adăposturi publice, iar apoi a le concesiona. Sperăm că UAT Chiscani dispune de fondurile necesare pentru construcţia şi amenajarea acestui adăpost care, conform dorinţei domnului Mircea Şerbănoiu, va fi concesionat de către minim o asociaţie membră FPAM. Noi vom urmări îndeaproape în primul rând situaţia staţiunii Lacul Sarat, unde anual se cazează o mulţime de turişti inclusiv din străinătate şi vom vedea cum asociaţiile membre FPAM vor rezolva problema animalelor de pe domeniul public, care reprezintă deopotrivă o urgenţă pentru oameni, dar şi pentru animalele nevaccinate, nesterilizate, nemictocipate, neînregistrate. Menţionăm faptul că nu ne vom opri aici, instanţele şi structurile specializate din cadrul poliţiei şi ANAF vor face dreptate!”, au conchis reprezentanţii ASPA “Ivets”.