Epoca Stancu. Datornicii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Prejudiciu de 7 miliarde lei vechi la CJ

Epoca Stancu. Datornicii

• şase persoane (foşti şi actuali angajaţi) au fost acţionate în instanţă de Consiliul Judeţean Brăila pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 7 miliarde lei vechi, din perioada 2011 - 2013 • asta pentru o greşeală sesizată de Camera de Conturi Brăila privind o penalitate ce nu a mai fost încasată la timp de la concesionarul unui teren din jurul comunei Vădeni • deşi nimeni nu se înghesuie să explice cu subiect şi predicat despre ce concesiune este vorba, povestea recuperării prejudiciului de la propriii angajaţi “s-a spart” în cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila • cert este că acuzaţiile “au curs gârlă” între liberalul Ovidiu Nechita, cel care a semnalat problema, şi preşedintele CJ, Francisk Chiriac

 

Ordine “venite de sus”, ignoranţă, delăsare, prostie sau pur şi simplu o posibilă greşeală nerecunoscută la timp - cam aşa s-ar putea traduce un episod încâlcit de la Consiliul Judeţean Brăila, în urma căruia şase angajaţi au ajuns să fie târâţi prin tribunale de conducerea instituţiei, pentru recuperarea unui prejudiciu imens. Peste 700.000 lei (7 miliarde de lei vechi) este suma pe care CJ Brăila le-o impută astăzi unor foşti şi actuali angajaţi (directori economici şi angajaţi ai Direcţiei de resort) pentru faptul că nu au recuperat, la pachet cu redevenţa, în perioada 2011 - 2013, o penalitate de la concesionarul unui teren situat undeva în jurul comunei Vădeni. Această neregulă a fost descoperită de Camera de Conturi în perioada 2014 - 2015, a urmat un proces pe care CJ Brăila l-a pierdut în cele din urmă, iar acum conducerea instituţiei încearcă să recupereze suma de la cei care au semnat documentele la vremea respectivă. Despre ce teren, sume şi concesionar ar fi vorba exact, nimeni nu s-a înghesuit să ne spună cu subiect şi predicat. Potrivit consilierului judeţean PNL Ovidiu Nechita, concesionarul ar fi fost societatea gălăţeană Makinvest Com SRL. Cert este că problema a ieşit în spaţiul public cu ocazia celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean. Nechita l-a acuzat atunci pe preşedintele CJ, Francisk Chiriac, că încearcă să acopere prejudiciul prin vânzarea de arbori de pe marginea drumurilor. La rândul său, Chiriac spune că tot acest episod privind recuperarea prejudiciului de la angajaţi putea fi evitat pe vremea când Nechita era vicepreşedinte al Consiliului (când preşedinte era Gheorghe Bunea Stancu), însă atunci liberalul nu a luat măsuri.

Cert este că procesul intentat de Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Brăila împotriva celor şase foşti sau actuali angajaţi ai CJ, se află pe rolul Tribunalului Brăila încă din luna august, iar primul termen a fost stabilit pe 7 noiembrie. Potrivit portalului instanţei, CJ Brăila i-a dat în judecată pe: Alina Rusu, Maria Vlad, Angelica Vîlcea, Nicoleta Lefter, Florin Gheorghiu şi Nela Spulber. Actuali angajaţi ai CJ mai sunt doar Lefter şi Spulber.

 

Acuzaţii grave în cadrul plenului şi avertismente pentru angajaţi

 

Aşa cum am precizat, discuţiile despre recuperarea prejudiciului de la angajaţi a fost făcut public în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila de către consilierul PNL Ovidiu Nechita. Acesta a întrebat la două proiecte care vizau scoaterea la licitaţie pentru valorificare a unor arbori de pe marginea drumurilor judeţene, dacă în acest mod conducerea CJ Brăila intenţionează să acopere prejudiciile produse de greşelile care s-au făcut în cadrul insituţiei de-a lungul vremii. Nechita a afirmat în cadrul şedinţei că ar fi vorba despre 900.000 lei (9 miliarde lei vechi) pe care CJ Brăila încearcă să le obţină de la şase angajaţi, însă ulterior Chiriac a explicat că ar fi vorba despre puţin peste 700.000 lei, sumă pe care a confirmat-o şi Nechita zilele trecute. La vremea respectivă, preşedintele Consiliului a promis că va da explicaţii la rubrica “alte probleme” a şedinţei, astfel că proiectele privind vânzarea de arbori au trecut cu unanimitate de voturi. Zis şi făcut! La finalul şedinţei Chiriac a abordat subiectul, însă a acuzat la rândul său faptul că problema prejudiciului pe care trebuie să îl recupereze de la angajaţii care au greşit în trecut i se datorează într-o oarecare măsură şi lui Nechita, care nu a acţionat în consecinţă în perioada când ocupa fotoliul de vicepreşedinte, cu atât mai puţin când a fost preşedinte interimar pentru câteva săptămâni.

“Domnilor consilieri (n.r. Nechita şi liderul PNL Alexandru Dănăilă), toate aceste prejudicii despre care vorbiţi dumneavoastră, sunt nişte măsuri ale Curţii de Conturi lăsate din anii 2014 - 2015. Nu sunt pe mandatul meu. Sunt pe mandatul în care domnul consilier Ovidiu Nechita deţinea funcţia de vicepreşedinte (n.r. - iar Gheorghe Bunea Stancu era preşedinte din partea PSD) şi ar trebui să le ştie. Noi ducem măsurile la îndeplinire”, a declarat Chiriac, stârnind o serie de contre cu cei doi liberali.

La un moment dat, Nechita chiar li s-a adresat unora dintre angajaţii CJ Brăila prezenţi în sală, şi a ţinut să îi avertizeze în privinţa faptului că riscă să îşi piardă locuinţele.

“Vă aduc la cunoştinţă acum că încă şase angajaţi ai Consiliului Judeţean, pe lângă cei cinci cărora deja li s-a pus sechestru pe bunuri cu altă ocazie, prin hotărârile pe care le-a luat fostul preşedinte care a fost înaintea domnului Chiriac, sunt chemaţi în judecată ca să acopere un prejudiciu de 8 miliarde lei vechi. Vi se pare normal? În ritmul acesta, sub conducerea PSD, unde ajungem? O să facem încetul cu încetul în aşa fel încât toţi cei care ne fac proiectele şi muncesc să ajungă fără case?! Pentru că, practic, aici o să se ajungă! Toţi cei care aveţi răspundere şi aveţi un salariu. Se întoarce împotriva dumneavoastră la un moment dat! Pentru că preşedintele nu are nicio treabă. El spune că nu e treaba lui, că e a dumneavoastră! Şi ajungem acolo. Vă întreb: doamna de la juridic sau doamna de la economic, este adevărat că se cer 8 miliarde?”, li s-a adresat liberalul angajaţilor CJ, iar scandalul a continuat fără să se precizeze concret de ce s-a ajuns în această situaţie.

 

Talmeş balmeş şi secretomanie privind identitatea concesionarului

 

După acest episod în şedinţa publică, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac pentru a lămuri situaţia. Chiriac a vorbit despre prejudiciu, însă nu a intrat în detalii privind concesionarul de la care nu s-a mai încasat la timp penalizarea imputată de Camera de Conturi.

“Este un raport al Curţii de Conturi. A fost un prejudiciu. Consiliul Judeţean s-a judecat cu Curtea de Conturi, dar a pierdut procesul. Conform legilor în vigoare, noi trebuie să recuperăm acea sumă de la cei care au greşit. Sunt câteva persoane, unele mai sunt în Consiliul Judeţean, altele nu mai sunt. CJ Brăila le-a dat în judecată, în civil, pentru recuperarea acestui prejudiciu. Nu e nimic deosebit. Dar toate lucrurile acestea datează de pe vremea când domnul Nechita era vicepreşedinte CJ Brăila şi apoi preşedinte interimar. Perioadă când ar fi putut să apere insitituţia şi angajaţii. Este un contract de concesiune foarte vechi. Nu mai ştiu de când este. Undeva între 2011 - 2013. Până să vin eu preşedinte, în orice caz. S-a plătit o redevenţă, dar nu s-a plătit la timp şi s-au calculat nişte penalităţi. Este vorba despre unul dintre terenurile de la Vădeni. S-au calculat penalităţi la redevenţă, pentru că nu s-a achitat la timp. Este o constatare a Curţii de Conturi. Dar oricum, această speţă este puţin încâlcită”, a afirmat Chiriac, cu precizarea că iniţial CJ Brăila a câştigat procesul cu Camera de Conturi la Tribunal, însă a pierdut la Curtea de Apel Galaţi, ceea ce a condus la situaţia actuală.

Potrivit lui Chiriac, ar fi vorba despre puţin peste 7 miliarde de lei vechi ce ar trebui recuperaţi de la angajaţii care au semnat documentele la vremea respectivă.

“Asta este. Pentru a duce măsura la îndeplinire, CJ Brăila trebuie să recupereze această sumă. Şi va fi recuperată de la cei care trebuia să calculeze suma respectivă atunci şi nu au făcut-o. Cei care au dat notele de relaţii, foşti angajaţi, directorii economici. Cei care se ocupau cu speţa respectivă. Eu am luat această hotărâre, pentru a da încă o dată posibilitatea angajaţilor de a se apăra în instanţă. Procesul este unul comun. Este la Tribunalul Brăila. Şi sper ca adevărul să iasă la lumină.  Dacă angajaţii au dreptate, atunci suma se prescrie şi nu mai este nimic de recuperat. Dacă nu, atunci judecătorul va stabili care va fi cuantumul sumei, cine va avea de plătit, cât, cum şi în cât timp”, a conchis Chiriac.

De cealaltă parte, consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a afirmat că lucrurile sunt problematice pentru că în baza Codului Administrativ şi a legilor date de PSD-işti, şeful insitituţiei nu mai are nicio problemă în astfel de situaţii, deşi deciziile îi aparţin. Iar toate problemele se sparg în capul angajaţilor care contrasemnează proiectele iniţiate de preşedinte. Potrivit informaţiilor oferite de Nechita, concesionarul ar fi fost firma gălăţeană Makinvest Com SRL, iar pentru că nu s-a acţionat la timp pentru încasarea redevenţei, datoria s-a prescris, astfel că inspectorii Camerei de Conturi au solicitat recuperarea acesteia de la angajaţii care nu au acţionat la timp. Mai mult, liberalul a dat de înţeles că, din punctul său de vedere, angajaţii CJ Brăila nu au cerut încasarea redevenţei de la concesionar în timp util, pentru că aveau “ordine venite de sus”, practică des întâlnită în administraţia publică condusă de PSD-işti. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro