Mergi la conţinutul principal

Episcopia Dunarii de Jos detine 347 de icoane de patrimoniu si peste 1.700 de volume de carte veche

In ultima perioada, Biserica a acordat o atentie deosebita conservarii si inventarierii bunurilor de patrimoniu existente atit in bibliotecile eparhiale, cit si la parohiile urbane si rurale, fie ele icoane vechi, carti de cult sau vestminte bisericesti realizate in fir de aur si argint. La ora actuala, in cadrul Episcopiei Dunarii de Jos exista doua centre de conservare si sapte colectii muzeale ce au in componenta icoane vechi de patrimoniu, carti bisericesti si odajdii. Centrul Eparhial adaposteste un depozit de icoane, unul de carte veche si - mai nou - unul de vestminte vechi, ce necesita conditii speciale de depozitare, conservare si tratament. O parte din icoanele vechi si bunurile de patrimoniu bisericesc fac obiectul unei expozitii permanente, deschise la Palatul Episcopal din Galati, cladire retrocedata Bisericii in anul 2004.
In depozitele Episcopiei Dunarii de Jos se afla, in prezent, 347 de icoane vechi si 1.770 volume de carte veche bisericeasca, a caror valoare nu a putut fi estimata. 1.500 de volume au fost deja fotografiate, in vederea inventarierii. 180 de carti vechi au propriile fise intocmite de specialisti, aceste documente fiind absolut necesare pentru prevenirea instrainarii bunurilor de patrimoniu. De altfel, in acest sens, exista un protocol incheiat intre Patriarhia Romana, Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul de Interne. Colectii muzeale se mai gasesc, la ora actuala, la Manastirile Buciumeni, Cudalbi si Vladimiresti din judetul Galati.
Biblioteca eparhiala avea, la sfirsitul anului 2005, 12.539 de volume si 7.248 de publicatii periodice, valoarea totala a achizitiilor noi ridicindu-se la 7.914 lei RON. Nu mai putin de 1.350 de cititori au trecut, in 2005, pragul Bibliotecii Episcopiei Dunarii de Jos - mai multi decit in anul precedent -, multi dintre acestia fiind laici. Anul trecut, in Braila si Galati, s-au vindut calendare bisericesti de aproape 84.000 lei RON si s-au rulat tiparituri de circa 147.000 lei RON, afara de miile de reviste "Calauza Ortodoxa", in valoare de 80.000 de lei RON, informeaza surse bisericesti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro