Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Episcopia Dunarii de Jos detine 347 de icoane de patrimoniu si peste 1.700 de volume de carte veche

In ultima perioada, Biserica a acordat o atentie deosebita conservarii si inventarierii bunurilor de patrimoniu existente atit in bibliotecile eparhiale, cit si la parohiile urbane si rurale, fie ele icoane vechi, carti de cult sau vestminte bisericesti realizate in fir de aur si argint. La ora actuala, in cadrul Episcopiei Dunarii de Jos exista doua centre de conservare si sapte colectii muzeale ce au in componenta icoane vechi de patrimoniu, carti bisericesti si odajdii. Centrul Eparhial adaposteste un depozit de icoane, unul de carte veche si - mai nou - unul de vestminte vechi, ce necesita conditii speciale de depozitare, conservare si tratament. O parte din icoanele vechi si bunurile de patrimoniu bisericesc fac obiectul unei expozitii permanente, deschise la Palatul Episcopal din Galati, cladire retrocedata Bisericii in anul 2004.
In depozitele Episcopiei Dunarii de Jos se afla, in prezent, 347 de icoane vechi si 1.770 volume de carte veche bisericeasca, a caror valoare nu a putut fi estimata. 1.500 de volume au fost deja fotografiate, in vederea inventarierii. 180 de carti vechi au propriile fise intocmite de specialisti, aceste documente fiind absolut necesare pentru prevenirea instrainarii bunurilor de patrimoniu. De altfel, in acest sens, exista un protocol incheiat intre Patriarhia Romana, Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul de Interne. Colectii muzeale se mai gasesc, la ora actuala, la Manastirile Buciumeni, Cudalbi si Vladimiresti din judetul Galati.
Biblioteca eparhiala avea, la sfirsitul anului 2005, 12.539 de volume si 7.248 de publicatii periodice, valoarea totala a achizitiilor noi ridicindu-se la 7.914 lei RON. Nu mai putin de 1.350 de cititori au trecut, in 2005, pragul Bibliotecii Episcopiei Dunarii de Jos - mai multi decit in anul precedent -, multi dintre acestia fiind laici. Anul trecut, in Braila si Galati, s-au vindut calendare bisericesti de aproape 84.000 lei RON si s-au rulat tiparituri de circa 147.000 lei RON, afara de miile de reviste "Calauza Ortodoxa", in valoare de 80.000 de lei RON, informeaza surse bisericesti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii