Epidemie de varicelă, la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Epidemie de varicelă, la Brăila

în primele 5 luni ale acestui an, medicii brăileni au comunicat 185 de cazuri de varicelă, o boală infecţioasă cunoscută şi sub denumirea populară de vărsat de vânt • incidenţa cea mai mare a fost înregistrată în rândul copiilor din grupele de vârstă 5-9 ani şi 11-14 ani • fiind o boală extrem de contagioasă, medicii spun că cea mai bună metodă de protecţie este vaccinul antivaricelă, numai că acesta nu este inclus în schema de gratuităţi de la stat, iar preţul lui depăşeşte 100 de lei

 

Varicela sau vărsatul de vânt, una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, a făcut în acest an, la Brăila, aproape 200 de victime. Incidenţa cea mai mare este în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, respectiv 11-14 ani. Potrivit unei centralizări transmise de Direcţia de Sănătate Publică Brăila, “epicentrul” varicelei în 2019, a fost mediul urban, aici fiind raportate 144 cazuri de varicelă, iar în mediul rural boala fiind resimţită în rândul a 41 de persoane.  Asta înseamnă că lună de lună, în medie, la Brăila, 37 de persoane s-au îmbolnăvit de varicelă, o cifră destul de mare, mai ales dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut când figurau în evidenţe cu 52 de bolnavi mai puţin. Altfel spus, în primele 5 luni din 2018, au fost centralizate 133 de cazuri de varicelă, cu o medie lunară de 26 de bolnavi . Aceeaşi centralizare mai arată că vârful epidemiei a fost în luna ianuarie, când la Brăila au fost înregistrate 47 de cazuri şi, din nou, cele mai multe au fost la oraş, unde au fost înregistrate 38 de cazuri. La polul opus, cu cele mai puţine îmbolnăviri din 2019 este luna februarie, când au fost confirmate, oficial, doar 22 de cazuri. “Da, într-adevăr, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o creştere a îmbolnăvirilor. Sunt cu 52 de cazuri mai multe. Nu putem spune dacă aceste persoane erau sau nu imunizate cu vaccinul antivaricelă, pentru că varicela nu este în Programul Naţional de Imunizare, aşa că nu se monitorizează. Doar medicii de familie au aceste informaţii” , a declarat dr. Gabriel Ciochină, director Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Întrebaţi despre incidenţa acestei boli, unii medici de familie din Brăila au confirmat că se confruntă cu un val de varicelă şi că rata de vaccinare în rândul bolnavilor este aproape de zero. Dar cum singura metodă de protecţie împotriva bolii costă peste 100 de lei, brăilenii nu se înghesuie să se imunizeze.  “Da, este epidemie de varicelă. Numai eu am avut în ultima lună, în mai, cam 6 pacienţi, ceea ce înseamnă destul de mult pentru un singur medic. Eu încerc să-i lămuresc pe părinţi să-şi vaccineze copiii, pentru că există vaccin. Dintre pacienţii mei, varicela a apărut la cei nevaccinaţi, cu excepţia unei fetiţe de 7-8 ani, care făcuse vaccinul, şi în cazul ei a fost o formă foarte uşoară, cu doar 3, 4 elemente şi cam atât. Cred că dintre toate bolile contagioase ale copilăriei, asta este cea mai contagioasă. E suficient să apară unul în colectivitate că, din aproape în aproape, se întinde”, a explicat dr. Nedelcu Steluţa, medic de familie din Brăila.

Deşi pare o boală aparent banală în rândul copiilor, specialiştii atrag atenţia că în cazul adulţilor, varicela reacţionează mult mai violent, cu o erupţie foarte intensă şi cu risc de suprainfectare a veziculelor, un motiv în plus, pentru care medicii recomandă imunizarea la orice vârstă. “Am mai  avut un copil cu varicelă, şi mai apoi, a luat şi mama lui, iar la adulţi se fac forme foarte urâte, deci şi adulţii îl pot face preventiv, dacă nu au avut varicelă până acum. Eu îl recomand după vârsta de 1 an şi 2 luni, 3 luni, pentru că la sugari administrez de regulă ce este în schema de gratuităţi de la minister, sau obligatoriu, înainte cu 6 luni, sau cu un an înainte de intrare în colectivitate”, a mai semnalat dr. Nedelcu , care a informat şi asupra semnelor pe care ar trebui să le urmărim în cazul varicelei, respectiv, febră urmată de erupţie.

Virusul ce cauzează varicela se transmite extrem de uşor, prin curenţii de aer, de aici şi denumirea populară de vărsat de vânt şi are o perioadă de incubaţie între 10 şi 20 de zile. Medicii brăileni spun că, în cazul confirmării varicelei, se recomandă izolarea la domiciu a bolnavului, timp de 10 zile, fără baie generală, cu regim alimentar şi folosirea emulsiilor cu rol de calmare a pielii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro