• Ministerul Sănătății a declarat, oficial, epidemie de rujeolă la nivel național, o măsură ce are drept scop vaccinarea copiilor de peste 9 luni, mai ales că răspândirea bolii vine pe fondul unei scăderi a imunizării • în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri confirmate în 29 de județe, însă Brăila nu se află, deocamdată, printre acestea
Atenție la semnele rujeolei! La nivel național a fost declarată epidemie, din cauza creșterii îngrijorătoare a cazurilor, precum și a numărului mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați. Potrivit unui comunicat de presă emis, recent, de Ministerul Sănătății, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri confirmate în 29 de județe. Din fericire, în acest an, la Brăila, nu a fost raportat niciun caz de rujeolă și rebeolă, după cum informează Direcția de Sănătate Publică (DSP), care dă asigurări că imunizarea se poate asigura fără probleme. ”La data prezentă, 06.12.202, ora 8:51, în depozitul farmaceutic al DSP avem 2.519 doze de vaccin ROR, iar în teritoriu, distribuit medicilor vaccinatori, 965 doze de vaccin”, a declarat pentru ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină. În ceea ce privește acoperirea vaccinală la nivelul județului este, conform DSP Brăila, vaccin ROR, doza pentru 12 luni - 96,3% și doza a doua, respectiv 5 ani - 63,8%. ”Primul loc între motivele nevaccinării îl ocupă neprezentarea, procentul raportat în mediul urban fiind ușor crescut față de cel raportat în mediul rural. Refuzul la vaccinarea ROR nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzătoare vârstei”, a mai precizat sursa citată.
La nivel național acoperirea vaccinală cu prima doză este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri de sănătate publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, după cum a explicat Ministerul Sănătății. Altfel spus, oficialii din Sănătate au declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest context, Ministerul Sănătății anunță derularea unei campanii de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. ”Ca urmare a OMS nr. 4128/05.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei, medicii de familie vor intensifica acțiunile de informare a părinților privind necesitatea vaccinării copiilor eligibili împotriva rujeolei, în regim de urgență, și vor realiza vaccinarea cu vaccin ROR în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în asistență medicală, cu recuperarea de urgență a vaccinului la copiii nevaccinați sau vaccinați incomplet”, a mai adăugat directorul DSP Brăila.
Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează medicii.
Cum recunoaștem rujeolă?
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă mult cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație. Vorbim, așadar, de febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior, apare o erupție cutanată, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu patru zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă patru zile după ce apar petele. Tocmai din acest motiv este foarte important, atrag atenția specialiștii, ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni, iar în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.
În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă la orice vârstă, tot cu două doze.