• şcolile nu se închid, dar triajul rămâne sever • alte 12 cazuri de gripă clinică în rândul copiilor au fost raportate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila către Direcţia de Sănătate Publică
În România anului 2019 s-a instalat epidemia de gripă, după ce vreme de trei săptămâni numărul îmbolnăvirilor din cauza acestei boli a crescut constant, la fel şi numărul deceselor provocate de cel mai agresiv virus gripal. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri dimineaţă, epidemia de gripă, însă a precizat că şcolile nu se închid, rămânând la latitudinea inspectoratelor şcolare decizia suspendării cursurilor în şcolile sau clasele unde absenteismul depăşeşte 20%.
Ieri, situaţia din şcolile brăilene arăta în felul următor: 12 copii bolnavi de gripă şi alţi 291 cu infecţii respiratorii acute. Elevii bolnavi de gripă provin din următoarele unităţi de învăţământ: Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca (2 cazuri), Şcoala Gimnazială Roşiori (2), Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Măxineni” (5) şi Şcoala Gimnazială “Ion Luca Caragiale” Brăila (3 cazuri), potrivit unui raport de informare transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila către Direcţia de Sănătate Publică.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila erau internate, ieri, 2 persoane cu suspiciune de gripă în formă severă şi alte 20 cu infecţie respiratorie acută.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că au fost transmise recomandări suplimentare în unităţile sanitare. „S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, a focarelor şi cazurilor severe de gripă”, a spus Sorina Pintea.
Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului se va menţine şi în luna februarie. Ministerul Sănătăţii a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică.
Recomandări pentru populaţie
Specialiştii din Sănătate au transmis şi câteva recomandări pentru populaţie: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.
“Evoluţia numărului de îmbolnăviri este influenţată de evitarea spaţiilor aglomerate, iar vacanţa de săptămâna viitoare poate să influenţeze în bine, cu condiţia că în aceasta perioadă copiii să evite colectivităţile”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.