Energia solară ar putea deveni cea mai ieftină formă de energie din lume | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Energia solară ar putea deveni cea mai ieftină formă de energie din lume

Energia solară costă mai puţin decât cea obţinută din cărbune în unele regiuni ale lumii, iar în 10 ani ar putea deveni cea mai ieftină formă de energie la nivel global, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

 

În 2016, ţări precum Chile şi Emiratele Arabe Unite au doborât recorduri cu acorduri pentru generarea energiei solare pentru mai puţin de 3 cenţi pe kilowatt/oră, la jumătate faţă de costul mediu al energiei obţinută din cărbune la nivel mondial.

În prezent, Arabia Saudită, Iordania şi Mexicul prăgătesc licitaţiile pentru acest an, obiectivul fiind obţinerea unor preţuri şi mai mici pentru energia solară.

Companii ca Enel şi Mainstream Renewable Power au acumulat experienţă în Europa şi caută noi pieţe în străinătate.

Începând din 2009, preţurile energiei solare au scăzut cu 62%, toate componentele lanţului de furnizori înregistrând scăderi ale costurilor. Acest lucru a permis scăderea primelor de risc ale împrumuturilor, iar capacităţile de producţie au atins la niveluri record.

Până în 2025, energia solară ar putea deveni mai ieftină decât cea obţinută din cărbune, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

”Sunt date care schimbă regulile jocului şi devin normale pentru tot mai multe pieţe. De câte ori este dublată capacitatea, preţurile scad cu 20%”, a explicat Adnan Amin, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.

Îmbunătăţirea tehnologiilor a fost esenţială pentru dezvoltarea industriei, precum celulele mai performante care generează mai multă energie din acelaşi nivel de radiaţie solară.

Un sistem solar cu o capacitate de 1 megawatt-plus va costa 73 de cenţi/watt în 2025, comparativ cu 1,14 dolari în prezent, reprezentând o scădere de 36%, a arătat Jenny Chase, director pentru analize în domeniul energiei solare la New Energy Finance.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro