Ieri, la Liceul "Mihail Sebastian" a fost organizat examenul de definitivat pentru cei 139 de profesori debutanţi. La proba scrisă au lipsit şapte candidaţi, iar dintre cei 132 rămaşi în cursă s-au mai retras încă 24 în primele două ore ale examenului, aşa cum dădea posibilitatea regulamentul.
Pentru cei 108 candidaţi rămaşi au fost pregătite subiecte din 25 de discipline. În cele patru ore ale probei scrise, candidaţii au avut de rezolvat subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Ei trebuie să obţină minim nota 8.00 pentru a putea obţine dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. La nivelul judeţului Brăila nu s-au înregistrat niciun fel de probleme organizatorice.
Ca să se poată înscrie la acest examen tinerii profesori trebuie să îndeplinească trei condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "Bine" sau "Foarte bine" şi minimum media 8.00 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 19 iulie, iar în perioada 19-23 iulie se vor putea contesta notele primite. Rezultatele finale se afişează pe 24 iulie. Pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor s-au constituit şase centre de evaluare/contestaţii la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candidaţilor care au optat pentru o anumită disciplină de examen sunt evaluate în acelaşi centru. Comisiile constituite în cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ sunt compuse din cadre didactice universitare, având cel puţin titlul ştiinţific de doctor şi din cadre didactice din învăţământul preuniversitar, având cel puţin gradul didactic II. Coordonarea metodologică a examenului naţional revine Ministerului Educaţiei Naţionale, iar organizarea şi desfăşurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele şcolare judeţene.