• sesiunea iunie-iulie debutează pe 25 iunie, cu proba la limba şi literatura română • examenul va continua pe 27 iunie cu proba obligatorie a profilului, iar pe 28 iunie are loc proba la alegere • aproximativ 1.750 de candidaţi brăileni sunt aşteptaţi în cele 5 centre de examen
De luni încep emoţiile şi pentru absolvenţii de liceu! Examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, debutează pe 25 iunie cu proba la limba şi literatura română, urmând ca pe 27 iunie să se desfăşoare proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar pe 28 iunie cea la alegere a profilului şi specializării.
La «exameul maturităţii» s-au înscris 1.748 de candidaţi brăileni, dintre care 1.511 absolvenţi din promoţia curentă şi 237 absolvenţi din seriile anterioare, aşa cum a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Reprezentanţii instituţiei au precizat că printre înscrişi se numără şi trei elevi cu situaţii medicale deosebite, pentru care s-au întocmit proceduri speciale, aprobate de Comisia Naţională de Bacalaureat.
Pentru această sesiune, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat pentru judeţul Brăila organizarea a cinci centre de examen şi un centru de evaluare. Cele cinci centre de examen sunt: Colegiul «N. Bălcescu», Colegiul «Gh. M. Murgoci», Liceul «D. P. Perpessicius», Liceul cu Program Sportiv, Colegiul «Ed. Nicolau». Centrul de evaluare a lucrărilor susţinute de candidaţii din alt judeţ va fi la Liceul „N. Iorga”. Lucrările elevilor brăileni se vor corecta, respectând metodologia examenului de bacalaureat, într-un centru de evaluare din alt judeţ, stabilit de minister.
Pe 4 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 12,00) şi se vor putea depune contestaţii în intervalul orar 12,00-16,00. În perioada 5- 8 iulie este programată rezolvarea contestaţiilor, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.
La nivel naţional, pentru susţinerea probelor scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 18.015 candidaţi din promoţiile anterioare).
Deja doi dintre absolvenţii brăileni au scăpat de «stresul» examenului. Este vorba despre un elev de la «Bălcescu», respectiv LPS, care au participat la sesiunea specială a examenului naţional de bacalaureat - «bacul olimpicilor», ei fiind componenţi ai loturilor naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale pe discipline/sportive.
Cum se va desfăşura examenul de bacalaureat
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Pentru rezolvarea acestora candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat un absolvent de liceu trebuie să participe la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media testelor scrise să fie minim 6.