Mergi la conţinutul principal

"Eminescu văzut de mari graficieni ai lumii", la Muzeul Brăilei

Muzeul Brăilei a organizat ieri, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, vernisajul a două expoziţii precum şi un simpozion, ce au avut ca temă personalitatea poetului. Expoziţiile "Ecoul marilor prietenii" şi "Eminescu văzut de mari graficieni ai lumii", cu lucrări din colecţiile Muzeului Literaturii Române Iaşi şi Muzeului Naţional al Literaturii Române Bucureşti, au fost vernisate în prezenţa invitaţilor şi a unui public numeros. Prezentarea exponatelor aduse de la Iaşi a fost făcută de Anca Buzea, care a arătat că obiectele au fost alese din Muzeul "Vasile Pogor", în care Eminescu a locuit în 1874, din "Bojdeuca lui Creangă", unde de asemenea a locuit poetul, precum şi din Muzeul "Mihai Eminescu", din Parcul Copou. Despre "Eminescu văzut de mari graficieni ai lumii" au vorbit Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Bucureşti, precum şi Nicolae Ioniţă, autorul cărţii "Istoria literaturii române desenate de mari graficieni ai lumii", care a precizat că pe simezele de la Brăila se află o selecţie a portretelor lui Eminescu, realizate de 300 de artişti din 74 de ţări ale lumii. "Această expoziţie pe care o aveţi în faţă precum şi această istorie care cuprinde aproape 4.000 de desene demonstrează că scriitorii români, personalităţile de seamă ale literaturii române sunt bine cunoscute, dacă cineva provoacă acest lucru. Meritul d-lui Ioniţă a constat în aceea că a provocat pe aceşti importanţi graficieni şi caricaturişti, dându-le ca temă subiecte româneşti", a spus Lucian Chişu.
În deschiderea simpozionului, Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei, a menţionat un fapt de istorie literară care trebuie corectat, şi anume apariţia Luceafărului într-o revistă brăileană, înainte de publicarea poeziei în Convorbirile Literare de la Iaşi. Nicolae Gergescu, cunoscutul eminescolog, a transmis, printr-un reprezentant, intervenţia sa numită "Al. Djuvara, un accident perpetuu în eminescologie", iar Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, a prezentat documente despre familia Djuvara, precizând că ele vor fi publicate în "Analele Brăilei", pentru a lăsa posterităţii "viaţa şi contribuţia unei ilustre familii de aromâni".
După simpozion a fost vizionat un film documentar despre Mihai Eminescu, realizat în 1914 şi au fost acordate premiile concursului de creaţie literară şi eseuri "Personalitatea lui Mihai Eminescu în cultura română". Manifestările au fost organizate în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti şi Muzeul Literaturii Române Iaşi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro