Muzeul Brăilei a marcat împlinirea a 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu printr-o succesiune de manifestări pe această temă. În holul instituţiei a fost vernisată o expoziţie cu documente şi obiecte ale poetului, cele mai interesante fiind ceasul său de aur şi inelul cu rubin pe care este inscripţionată monograma poetului, pe care îl folosea ca sigiliu, precum şi masca sa mortuară. Din expoziţie mai fac parte câteva scrisori adresate lui Eminescu, manuscrise, obiecte ce au aparţinut Veronicăi Micle şi mai multe lucrări de artă plastică ce-l au pe poet sau opera lui ca temă. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi din Bucureşti. Dan Jumară, de la Iaşi, a precizat că, la selecţia materialelor, au mai participat: profesoara Anca Buzea şi artiştii plastici Corina Irimiţă şi Costinel Munteanu.
A urmat apoi lansarea unei foarte interesante cărţi, "Eminescu - realitate şi sublimare poetică", scrisă de Valentin Coşereanu, specialist care, de aproape 30 de ani, lucrează la Centrul Memorial Ipoteşti. Directorul adjunct al Muzeului, prof. univ. dr. Zamfir Bălan, a observat că volumul nu este nici o interpretare clasică a operei eminesciene, nici un biografism, ci încearcă să abordeze cele două laturi, să explice opera prin elemente de biografie, pornind de la ideea că o bună parte a experienţei de viaţă se transferă în opera literară. "Cartea este o reuşită rară, pentru că autorul nu dă o soluţie spiţerească, încearcă să vadă un fenomen, să facă o paralelă între biografie şi opera literară. Mai mult, cartea este foarte plăcută la citit pentru că autorul are şi o autentică stofă de povestitor", a considerat prof. univ. dr. Zamfir Bălan.
Valentin Coşereanu a povestit cum a apărut ideea cărţii, dintr-o discuţie în miez de noapte, la un pahar de vin, cu Petru Creţia, care l-a îndemnat să scrie cartea pentru că are un adevărat dar pentru detectivistica literară. "Eminescu - realitate şi sublimare poetică este cartea vieţii mele. Ea va schimba optica despre Ipoteşti şi despre copilăria lui Eminescu la Ipoteşti. Trebuia să fie doar o antologie de texte comentate, cele referitoare la Ipoteşti, cel mai important spaţiu locuit de Eminescu, însă lucrurile au luat amploare şi a rezultat această carte", a explicat Valentin Coşereanu.
A urmat apoi sesiunea de comunicări ale profesorilor şi ale elevilor pe teme eminesciene. Au participat cadrele didactice: Marioara Novac de la "Perpessicius", Cristina Chifane de la "P. S. Aurelian", Liviu Chifane de la LPS, Mihai Chirsanov de la Şcoala "Puşkin" şi Liliana Mateescu de la Liceul de Artă. La categoria elevi, au participat Andra Durbacă şi Andrei Neculai de la "P.S. Aurelian", şi Ştefania Coşarcă de la Colegiul "Bălcescu".
Manifestările au continuat la Casa Memorială "Perpessicius" cu vernisajul expoziţiei de carte şi documente "La aniversară", prezentată de şeful secţiei Memoriale Elena Ilie, şi un moment muzical susţinut de corul "Trison" al Liceul "Perpessicius", dirijor Maricica Lupu.