Actorul brăilean Emilian Oprea îşi face un debut strălucit în lumea filmului cu primul său rol principal în filmul "Cristian" regizat de cunoscutul Tudor Giurgiu. Pelicula aflată pe ultima sută de metri, acum se lucrează la montaj, spune povestea misterioasei morţi a procurorului Cristian Panait din urmă cu 12 ani.
Cristian Panait a fost un procuror a cărui sinucidere, în 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus. Imediat după moartea lui Cristian Panait, s-a bănuit că sinuciderea a fost cauzată de faptul că şefii săi, Ilie Picioruş şi Ovidius Păun, i-au luat dosarul la care lucra, în care procurorul Alexandru Lele era acuzat de corupţie, pe motiv că el intenţiona să dispună neînceperea urmăririi penale. Ministerul Public confirma la acea dată că sinuciderea, prin defenestrare de la etajul unui imobil, a fost cauzată de un "complex de factori psihostresori". Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma că Victor Ponta este principialul suspect al morţii lui Panait. Ponta ar fi fost interesat de înlăturarea lui Panait şi ulterior a fost răsplătit de PSD, cariera sa avansând, notează Wikipedia.
Cadavrul procurorului Cristian Panait a fost găsit, în seara de 10 aprilie 2002, pe carosabilul străzii Logofăt Stroici, din sectorul 2. Concluzia oficială a anchetei a fost că tânărul magistrat de 29 de ani s-ar fi sinucis, aruncându-se de la balconul apartamentului de la etajul 4, unde locuia împreună cu mătuşa sa. Aceasta a susţinut că ultimul om care l-a văzut pe nepotul ei înainte să se sinucidă a fost Victor Ponta, pe atunci şef al Corpului de Control al guvernului Adrian Nastase. Panait instrumentase mai multe dosare de corupţie şi existau informaţii potrivit cărora asupra sa s-au făcut presiuni mari pentru a bloca anchetele. Filmul este unul dintre puţinele thrillere politice realizate în ultimii 20 de ani, iar în rolul principal a fost distribuit Emilian Oprea, actor pe care l-a descoperit cu prilejul altui film pe care l-a făcut, "Despre oameni şi melci", dar în care Oprea avea un rol secundar. Acţiunea are loc în anul 2000, iar o parte din bugetul de producţie a fost cheltuită pentru aducerea pe marele ecran a unui Bucureşti de acum 14 ani. Filmul se concentrează pe experienţele protagonistului său şi nu pe aspectul Bucureştiului de atunci. De scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, recent laureat al unui premiu Gopo pentru "Domestic". Emilian Oprea, interpretul personajului principal, care a mai colaborat cu Teatrul Naţional din Bucureşti, este însoţit pe ecran de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Virgil Ogăşanu, Lucreţia Mandric, Attila Gasparik, dar şi de alţi doi actori brăileni: Liviu Pintileasa şi Alin Florea.
Tudor Giurgiu: "Publicul va descoperi un actor excepţional"
"E un film foarte personal, probabil cel mai dificil film la care am lucrat. Mi-e greu să vorbesc încă despre el, sunt încă în perioada de dinainte de montaj când senzaţiile trăite la filmare sunt foarte puternice. Ştiu doar că publicul va descoperi un actor excepţional, Emilian Oprea, la debut în rol principal în lungmetraj", a declarat regizorul Tudor Giurgiu, citat de site-ul cinemagia.ro.
Filmul are un buget de 1,13 milioane de euro, scenariul este scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, iar filmările au început în februarie şi s-au terminat zilele trecute. Premiera este programată pentru primăvara anului viitor.