Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ellen Datlow

Am tot asteptat aparitia pozelor* de la Kiev facute de Roberto Quaglia. Pentru ca, printre ele, stiam ca exista una in care Roberto a prins un moment in care discutam cu Ellen Datlow.
Fiecare om are o valiza cu amintiri, cu momente pe care vrea sa le stringa si sa le poarte cu el toata viata. Intilnirea mea cu Ellen este, pentru mine, unul dintre aceste momente.
Am aflat de mult despre existenta lui Ellen Datlow, unul dintre cei mai buni (respectati, premiati etc.) editori de F/SF din lume. Alaturi de Gardner Dozois, Ellen Datlow este nelipsita din lista nominalizarilor la premiile Hugo, categoria best editor. Activitatea ei la Omni, apoi la SciFi.com, antologiile ei au facut-o unul dintre acei putini oameni care stabilesc cursul evenimentelor, trendul - cum se zice. Orice scriitor din zona SF - fantasy - horror isi doreste sa fie cuprins intr-o antologie de-a ei. Putini scriitori importanti nu au macar o povestire publicata de Ellen Datlow in revistele si antologiile ei.
Intre 1981 si 1998 a fost editor al revistei Omni (apoi Omni online) in care i-a publicat, printre altii, pe William Gibson, Pat Cadigan, Dan Simmons, K.W. Jeter, Clive Barker, Stephen King, William Burroughs, Ursula K. Le Guin, Jonathan Carroll, Joyce Carol Oates, Peter Straub. in perioada 1998 - 1999 a fost editor pentru Event Horizon, si a publicat aici "The Specialist?s Hat? de Kelly Link, cea de-a doua povestire aparuta online care a cistigat World Fantasy (prima a fost "Radio Waves? de Michael Swanwick, publicata de asemnea de Ellen, in Omni Online). In 1989 a cistigat primul World Fantasy pentru o antologie, in 1990 primul Hugo ca best professional editor. De atunci a publicat 39 de antologii, a acumulat sapte premii World Fantasy (detine recordul), plus Bram Stoker, International Horror Guild, Locus si Hugo. In 2005 a cistigat premiile Hugo si Locus ca editor si Bram Stoker pentru antologia The Year?s Best Fanatsy and Horror: Seventeenth Annual Collection (editata impreuna cu Kelly Link si Gavin J. Grant).
Pentru noi, europenii (mai ales cei din est), vestea ca Ellen Datlow vine la un Eurocon (inca o data: mai ales in est), este un motiv in plus sa vrem sa fim acolo. Este o ocazie de a cunoaste ceea ce se cheama "o legenda vie? a sefeului mondial. Cu atit mai mult cu cit nu este vorba despre un scriitor. Cu atit mai mult cu cit este vorba despre cineva care a facut ca si editorul sa fie vedeta.
Scriam cindva ca atunci cind vom reusi sa avem din nou o conventie nationala, cind vom reusi sa impunem niste premii nationale, bine ar fi sa avem un premiu si pentru editori, pentru ca munca lor face ca aceste carti sa existe in rafturile bibliotecilor, munca lor ne face pe noi, fanii, sa avem ai cui fani sa fim. De multe ori, doar munca lor, pasiunea, incrincenarea cu care refuza sa creada ca totul este pierdut, au dus lucrurile mai departe.
-------
Eurocon 2006 in fotografii: Roberto Quaglia la http://www.fanzines.info/conventions/2006-Kievcon-Eurocon/index.html, Ellen Datlow la http://www.flickr.com/photos/35025258@N00/
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii