Mergi la conţinutul principal

Eliza Piroşcă, o reuşită cu rădăcini la Liceul de Artă

Eliza Piroşcă, tânăra brăileancă absolventă a Facultăţii de Muzică, specializările canto şi vioară, din cadrul Universităţii Alabama din Statele Unite, a susţinut, joi seara, un concert la Muzeul Brăilei. Ea a fost însoţită în periplul său muzical de sora sa, Marta Piroşcă, prieteni, elevi ai Liceului de Artă şi foşti profesori, cadre didactice ale aceleiaşi instituţii de învăţământ.
Concertul a început cu evoluţia elevei din clasa a X-a, Sonia Roşu, care a interpretat la pian Fantaisie Impromptu op. 66, de Fr. Chopin. A urmat apoi Eliza Piroşcă. Ea şi-a demonstrat calităţile vocale de soprană interpretând o creaţie muzicală religioasă semnată de Mozart, Exultate jubilate, K. 165. Alături de ea a cântat cvartetul de coarde format din profesorii: Iosif Cojocaru - vioară, Ionel Filip - vioară, Aurora Popescu - violă şi Alexandru Haralambie - violoncel. Pe scenă a urcat apoi Marta Piroşcă. Ea a cântat la flaut Concertino de Chaminade, împreună cu Sonia Roşu la pian, după care cvartetul de coarde a interpretat "Imperialul" de Haydn, locul profesorului Ionel Filip fiind luat de Eliza Piroşcă. Concertul s-a încheiat cu aria "Je veux vivre" din opera "Romeo şi Julieta" de Charles Gounod, interpretată de Eliza Piroşcă acompaniată la pian de Luminiţa Vasile. Evenimentul a fost organizat de Liceul de Artă şi Muzeul Brăilei.

De la pian, la vioară, apoi a descoperit canto

Eliza Piroşcă este o fostă absolventă a Liceului de Artă care a urmat cursurile învăţământului superior în Statele Unite, la Universitatea Samford Alabama, Facultatea de Muzică, specializările canto şi vioară. După finalizarea cursurilor, tinerei brăilence i s-a propus să rămână ca asistentă pe parcursul masteratului pe care-l va susţine în Canto - Muzică liturgică. "Îmi plac amândouă foarte mult, şi canto şi vioara. Eu am terminat şcoala în decembrie anul trecut şi de atunci am luat lecţii de canto, am învăţat lucruri noi şi canto mi se pare un pic mai fascinant în ultimul timp. Am început să studiez muzica de la patru ani, cu pianul. Vioara am studiat-o de la şapte ani, iar dragostea pentru ea este adânc în inima mea, dar pasiunea pentru canto a câştigat teren în ultima vreme. Canto am început să studiez din liceu şi mi-a plăcut foarte mult. Am studiat şi la Şcoala de Arte cu profesoara Adriana Toma, iar vioara am studiat-o cu Ionel Filip", a explicat Eliza Piroşcă.
Cei trei ani de studiu la facultate nu i s-au părut dificili pentru că ei îi place să înveţe, însă acomodarea a fost mai dificilă, i-a fost greu fără familie, dar a citit mult Biblia şi acest lucru a ajutat-o. "Ştiam limba engleză foarte bine, dar citeam mai încet şi petreceam multe ore să fac temele. Dacă aveam probleme găseam mereu pe cineva care să mă ajute. Profesorii sunt foarte primitori, apropiaţi. Relaţia profesor - elev are foarte multă deschidere. Profesorii sunt interesaţi de viaţa mea personală pentru că dacă nu mă simt bine, nu pot cânta bine. Ei sunt interesaţi şi vor să ajute", a mai spus Eliza. După finalizarea masteratului ea va pleca în Tennessee, la Nashville, un centru al industriei muzicale din SUA, unde speră să aibă mai multe oportunităţi pentru a-şi dezvolta o carieră muzicală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro