* chiar dacă în clasamentul celor de la revista Capital nu apar firme din Brăila, sunt enumerate firme care au totuși salariați și în județul nostru * Altex, Carrefour, Mol, OMV Petrom, Mc Donalds, DIGI, Orange, Vodafone, Fan Courier, Poșta Română, plus câteva lanțuri cunoscute de farmacii * dintre companiile cu sediul în Brăila, de departe cel mai mare angajator este șantierul naval VARD Brăila cu circa 1.700 de salariați în 2020 * din rândul companiilor mari prezente la Brăila, dar care-și au sediul în alte județe, se evidențiază Yazaki România care are la noi circa 3.500 de angajați
Nici o companie din Brăila pe lista TOP 100 Angajatori din România, realizat de revista Capital. Chiar și așa, există în acest clasament multinaționale ori firme românești care, deși nu-și au sediul pe raza județului nostru, au totuși, ori au avut în trecutul apropiat, deschise la Brăila puncte de lucru care concentrează sute, poate chiar mii de salariați din municipiu, precum și din zona rurală. Este vorba, printre alții, despre retailerii Altex, Carrefour, Kaufland, benzinăriile celor de la Lukoil, Mol, OMV Petrom, bancherii-asigurătorii de la Allianz țiriac, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, producători din industria alimentară precum Mc Donalds, constructori de genul Astaldi, ori Strabag, exponenți din domeniul IT&Telecomunicații precum DIGI, Orange, Vodafone, prestatori de servicii de curierat gen Fan Courier, Poșta Română, dar și lanțuri cunoscute de farmacii Dona, Catena, HelpNet, ori Sensiblu.
Cum a fost realizat clasamentul revistei Capital
După cum au explicat relizatorii acestui clasament, datele au fost obținute de la Oficiul Național Registrul Comerțului fiind vizate 1.000 de companii din întreaga țară. “Am analizat rezultatele financiare din 2021 a 1.000 de firme. Topul este împărțit în 10 categorii corespondente a celor mai importante domenii economice, iar la fiecare capitol am evidențiat 10 companii. în calculele noastre pentru realizarea topului am luat în considerare 5 elemente din rapoartele financiare ale companiilor care activează în România, indiferent de proveniența capitalului, intern sau extern”, se arată în articolul care însoțește clasamentul celor de la Capital. Pe scurt, criteriile avute în vedere au fost numărul de angajați declarați la finele anului 2021, cele mai recente date financiare disponibile la acest moment, evoluția numărului de salariați, raportat la anul 2020, salariul mediu brut din companie, productivitatea angajaților și, nu în ultimul rând, evoluția cifrei de afaceri.
Top 10 angajatori brăileni
în cazul județului nostru, cei mai mari 10 angajatori din sectorul privat care-și au sediul declarat la Brăila cumulează puțin peste 4.700 de salariați, potrivit datelor de bilanț aferente anului 2021. Este vorba, în ordine descrescătoare, despre Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila SA – 975 de salariați, Agricost SA – 878 salariați, Glorious Lighting SRL – 585 salariați, Braicar SA – 398 salariați, Bona Avis SRL – 368 salariați, Mimbu SRL – 338 salariați, Emmgi Prod SRL – 333 salariați, Enter 2 SA – 331 salariați, Concivia SA – 258 salariați și Tracon SRL – 246 salariați.
Nouă dintre acești 10 angajatori locali au încheiat anul 2021 cu profit net cumulat de 128.624 milioane lei, singura pe pierdere fiind Glorious Lighting SRL cu un minus de 16,461 milioane lei.
Ar mai fi de adăugat aici faptul că șantierul naval VARD Brăila SA este, de fapt, cel mai mare dintre angajatorii locali, doar că, deocamdată, nu sunt disponibile datele de bilanț aferente anului abia încheiat, ci doar cele din 2020 când compania raportase aproape 1.700 de salariați. Cel mai probabil, s-a menținut la acest nivel, doar că nu există, acum, date oficiale despre această firmă.
Yazaki România, cel mai mare angajator din Brăila, dar cu sediul în Ploiești
Am preferat să amintim separat de plutonul firmelor locale enumerate mai sus compania Yazaki România, cu sediul în Ploiești, întrucât acesta este de departe cel mai mare angajator pe plan local, cu puțin peste 3.500 de salariați, doar că își are sediul în alt județ, la Brăila având deschis un punct de lucru. Potrivit datelor de bilanț aferente anului 2021, compania, specializată în “Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”, are în total 7.459 salariați și a realizat o cifră de afaceri de 1,086 miliarde lei din care a rezultat un profit net de 64,33 milioane lei.
România multinaționalelor
Subiectul este generos șI având în vedere implicațiile i-am solicitat un punct de vedere președintelui Camerei de Comerț șI Industrie șI Agricultură a Brăilei. “Într-adevăr, ca număr de angajatori Brăila nu este foarte puternică. Nu pot exista angajatori puternici într-o zonă care nu este puternic industrializată”, a declarat Ștefan Fusea. Sursa citată a punctat că în România multinaționalele sunt la putere, dar asta nu înseamnă că nu avem antreprenori puternici. “Există o serie de firme de talie medie sau grupuri de firme care își păstrează sub 250 de angajați pentru a rămâne în categoria IMM. Cu alte cuvinte, România are antreprenori care oferă multe salarii dar pentru a-și optimiza fiscal firma sau grupul de firme se opresc sub 250 de angajați. Un singur exemplu: ca IMM poți beneficia de niște fonduri europene”, a explicat președintele CCIA Brăila “artificiile” antreprenorilor români în încercarea de asupraviețui și a se dezvolta în aceste vremuri tulburi.
Finalizarea Podului, speranța întreprinzătorilor brăileni
“Noi, CCIA Brăila, sperăm că finalizarea podului va crea oportunități ce vor duce la dezvoltarea firmelor și crearea de noi locuri de muncă”, a continuat Ștefan Fusea dând exemplu Tesla, care va avea nevoie de specialiști. Întrebat care ar fi soluția acoperirii pe viitor a nevoii acute de specialiști, sursa citată a dat un răspuns tranșant: “Singura soluție este educația făcută copiilor atât în mediul de învățământ cât mai ales în familie. Părinții trebuie să-i îndrume pe copii către meserii care au căutare. Așa a fost cu IT-ul și iată acum cât de bine stă România la acest capitol. AVEM NEVOIE DE INGINERI” a accentuat Fusea subliniind din nou că totul ține de educația din gimnaziu și primii ani de liceu.
Nu în ultimul rând, președintele CCIA Brăila a atacat o zonă sensibilă care afectează toți antreprenorii: “Forța de muncă în România, cu tot respectul, în general este foarte pretențioasă”, a pus punctat Ștefan Fusea. Sursa citată a afirmat că pretențiile depășesc cu mult posibilitățile actuale ale antreprenorilor, având în vedere tot ce se întâmplă pe piața energetică și nu numai...”Sunt foarte greu de convins să muncească, astfel că, deși în România este încă șomaj, s-a deschis foarte mult piața forței de muncă din afară”, ne-a declarat sursa citată, adăugând că CCIA Brăila chiar are legături cu o firmă care recrutează personal din străinătate.
Vasile Dogărescu, proprietar Alma Health & Spa Retreat, Lacu Sărat și “Industria zâmbetului”
În acest an, investiția notabilă de 22 milioane euro însemnând resortul de lux “Alma” de la Lacu Sărat este cea care a marcat lumea antreprenorilor brăileni. În acest context, i-am solicitat un punct de vedere lui Vasile Dogărescu, proprietar Alma Health & Spa Retreat, Lacu Sărat vizavi de riscul pe care și l-a asumat: “Având în vedere că Brăila nu a fost o zonă dezvoltată din punct de vedere turistic, nici forța de muncă nu a fost interesată să se instruiască și să lucreze în domeniul ospitalității, în zona noastră. Pe de altă parte, cei care au dorit să urmeze o carieră în horeca s-au îndreptat, firesc, către zone turistice renumite din țară sau din străinătate unde s-au putut dezvolta profesional.
Odată cu deschiderea Alma Health & Spa Retreat, sperăm să îi aducem acasă pe profesioniștii din horeca, astfel încât să putem oferi și la Brăila și Lacu Sărat servicii de calitate”, ne-a declarat Vasile Dogărescu. Sursa citată a recunoscut că “este adevărat că în prezent avem o provocare mare atât în ceea ce privește bazinul de angajați din care să îi putem alege pe cei cu atitudinea potrivită pentru a lucra în ospitalitate, cât și în privința nivelului lor de instruire”. Patronul “Alma” a precizat că are 130 de angajați, în proportie de 90% brăileni, “dar mai avem nevoie de personal în toate departamentele importante – curățenie, bucătărie, restaurante, vânzări, evenimente, recepție, spa”.
“Intenția noastră este să susținem calificarea și dezvoltarea profesională a echipei Alma Health & Spa Retreat, astfel încât să putem ridica ștacheta în domeniul serviciilor de ospitalitate în Brăila. Ne propunem să colaborăm în perioada următoare cu liceele economice din zonă, cu autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale, dar și cu asociațiile din turism, pentru a încheia parteneriate benefice prin care să susținem educația în domeniul ospitalității și să atragem cât mai mulți brăileni către <industria zâmbetului>”, ne-a declarat, în final, Vasile Dogărescu.