Eliminarea pensiilor speciale. Grefierii au fost în grevă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Eliminarea pensiilor speciale. Grefierii au fost în grevă

ieri, aproximativ 50 de grefieri au protestat pe treptele Palatului de Justiţie Brăila • între orele 10.00 - 12.00, grefierii din toată ţara au ieşit în faţa instanţelor în semn de protest faţă de eliminarea pensiilor speciale şi ameninţă cu “blocarea totală” a activităţii dacă proiectul de lege va fi votat • prefectul Cătălin Boboc a mers la protestatarii din Brăila şi le-a ascultat nemulţumirile

 

Grefierii ameninţă cu blocarea activităţii. Un protest spontan s-a declanşat din cauza unui proiect de lege care conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate. Ieri, începând cu ora 10.00, grefierii au ieşit în faţa mai multor instanţe din ţară. Aproximativ 50 de grefieri au protestat în faţa faţa Palatului de Justiţie Brăila strigându-şi nemulţumirile. Aceştia au primit şi vizita prefectului Cătălin Boboc, care le-a ascultat revendicările. Grefierii ameninţă cu “blocarea totală” a activităţii dacă proiectul de lege va fi votat.

În comunicatul sindicatului grefierilor se preciza faptul că, în data de 18 decembrie, peste 6.000 de grefieri urmau să iasă în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii Plenului Camerei Deputaţilor. Au fost închise arhivele şi registraturile, fiind suspendate şedinţele de judecată.

După cum arată grefierii, motivul îl reprezintă soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar. “Deşi în şedinţa din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă şi protecţie socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale şi de serviciu, pentru ca Guvernul României să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiaşi comisii în data de 17 decembrie 2019. Cu toate că Ministerul Justiţiei, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor «speciale» a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor în data de 18 decembrie 2019. Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze o primă acţiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, arată sindicaliştii.

 

Prefectul Cătălin Boboc, după vizita la protestul grefierilor

 

La acţiunea de protest a grefierilor de la Brăila a fost prezent şi prefectul Cătălin Boboc. Acesta a dat apoi o declaraţie cu privire la cele constatate, în urma discuţiei purtate cu grefierii. “Într-adevăr, au oprit activitatea, au comunicat public lucrul acesta. Am mers şi am discutat cu dânşii, pentru că aşa consider că este normal. Trebuie să avem în permanenţă un dialog. Sigur, dânşii îşi apără punctul de vedere şi e normal să fie aşa. Justifică, prin foarte multe argumente, de ce pensia dânşilor nu ar trebui considerată o pensie specială, în sensul clasic al cuvântului, adică un fel de primă. Ci o pensie de serviciu, având în vedere modul în care îşi desfăşoară activitatea şi foarte multele îngrădiri pe care le au. Aceasta este opinia dumnealor. Pe de altă parte, de mult este enunţat în Legea Pensiilor, legea generală şi în altele, ştiţi foarte bine, un principiu al echităţii sociale. Asta funcţionează pentru că aşa e absolut firesc. Cu siguranţă, în astfel de momente, adevărul nu e niciodată doar într-o parte, ci doar prin dialog se pot găsi soluţii. Oamenii au fost foarte înţelegători şi foarte paşnici. Nici nu mă aşteptam la altceva. Am mers să îi ascult. Urmează să vină la Prefectură. Îşi aştern pe un document toate problemele dânşilor, nu doar acestea. Eu i-am invitat să avem şi o discuţie, nu doar să îmi trimită un document. Urmând ca eu să informez şi ministrul Justiţiei, evident, şi pe prim-ministru. Pentru că asta cred că e calea normală. Trebuie să existe un schimb de opinii, astfel încât situaţia să fie cunoscută la toate nivelurile, ca să se ia deciziile cele mai bune. Ăsta cred că e rolul meu şi asta am de gând să fac pe acest subiect”, a declarat Boboc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro