Mergi la conţinutul principal

Elevul cuţitar din Gropeni. Condamnare cu executare

Vasilică Cătălin Sgîrcitu, elev al Colegiului Tehnic Brăila (la data comiterii faptei), cu domiciliul în comuna Gropeni, a ajuns la închisoare • tânărul de 18 ani, acuzat că l-a înjunghiat cu un cuţit pe un alt adolescent, din Tichileşti, după un conflict iscat în autobuz, a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare • în plus, îl obligă pe agresor şi la plata unor despăgubiri şi daune în cuantum de câteva zeci de mii de lei • sentinţa finală s-a dat la Curtea de Apel Galaţi, fiind admis apelul procurorilor împotriva condamnării de 3 ani de închisoare, cu suspendare, dată anterior de Tribunalul Brăila

 

Seninţă finală în cazul elevului cuţitar din Gropeni care, într-un acces de furie şi după ameninţări repetate în mediul online, a înjunghiat un alt adolescent din Tichileşti. Magistraţii au transformat în închisoare cu executare pedeapsa dată iniţial de Tribunalul Brăila, 3 ani cu suspendare. Condamnatul este Vasilică Cătălin Sgîrcitu, elev al Colegiului Tehnic Neniţescu, la data comiterii faptei, cu domiciliul în comuna Gropeni. Tânărul de 18 ani, acuzat că l-a înjunghiat cu cuţitul pe un alt adolescent, din Tichileşti, după un conflict iscat în autobuz, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 2 luni închisoare, cu executare în penitenciar. Iniţial, tânărul primise o pedeapsă de 3 ani închisoare, însă cu suspendare, la Tribunalul Brăila. Procurorii au declarat apel, fiind nemulţumiţi de sentinţa primei instanţe, iar Curtea de Apel Galaţi le-a dat câştig de cauză. “Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, împotriva sentinţei penale din 13.03.2018 a Tribunalului Brăila. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi în rejudecare: înlătură dispoziţiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei. Majorează, de la 2 ani şi 10 luni închisoare la 4 ani închisoare, pedeapsa aplicată inculpatului Sgîrcitu Vasilică Cătălin pentru comiterea infracţiunii de «tentativă la omor». Majorează de la 6 luni închisoare la 7 luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului pentru comiterea infracţiunii de «port şi folosire fără drept de obiecte periculoase». Aplică inculpatului Sgîrcitu Vasilică Cătălin pedeapsa principală cea mai grea, de 4 ani închisoare, sporită la 4 ani, 2 luni şi 10 zile închisoare, în regim de detenţie. Obligă inculpatul să plătească următoarele sume cu titlu de despăgubiri civile: - 5.118, 66 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi; - 378,04 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila; - 392,15 lei către partea civilă Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila; - 4.000 lei daune materiale şi 36.000 lei daune morale către partea civilă C. Gabriel. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpat. Definitivă”, este soluţia pronunţată recent de CA Galaţi. 

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, la mijlocul lunii mai 2017, Vasilică Cătălin Sgîrcitu, elev al Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” Brăila, a purtat un cuţit cu lama rabatabilă, lung de 24 de centimetri, în autobuzul care circula pe traseul Brăila - Chiscani - Tichileşti - Gropeni, după care l-a înjunghiat pe un tânăr de 19 ani, perforându-i plămânul stâng şi punându-i astfel viaţa în primejdie.

 

Ameninţările au început pe Facebook

În urma anchetei efectuate de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a stabilit că Vasilică Cătălin Sgîrcitu venea cu autobuzul în municipiul Brăila, la cursuri, tranzitând localităţile Chiscani şi Tichileşti (unde domiciliază victima Gabriel C. şi martorul Viorel M.). De-a lungul timpului, între inculpat şi martorul Viorel M. s-a creat o stare conflictuală, cei doi adresându-şi insulte şi ameninţări pe Facebook, de geneul : “ne găsim când vrei tu şi ne batem amândoi” şi “când ne găsim, ne batem”. Pregătit pentru întâlnirea cu martorul, arătau anchetatorii, inculpatul Sgîrcitu a început să poarte asupra sa un cuţit cu lama rabatabilă. În ziua de 18 mai 2017, Sgîrcitu a venit la Brăila cu cuţitul în buzunar, hotărât să meargă la şcoală, însă nu a mai ajuns. În jurul prânzului,el a urcat în autobuzul ce efectua cursa regulată către comuna Gropeni, însă în staţia din Tichileşti în mijlocul de transport s-a urcat Viorel M., tânărul care se afla în conflict cu Vasilică Sgîrcitu, el fiind însoţit de amicul său, Gabriel C., de 19 ani. Cei doi s-au apropiat de locul în care se afla Sgîrcitu, acesta încercând să scoată cuţitul din buzunar. Viorel M. a observat gestul inculpatului şi, pentru a-l împiedica să folosească arma, s-a aruncat asupra lui şi a început să-l lovească. I s-a alăturat Gabriel C., care l-a lovit şi el pe Sgîrcitu. Călătorii din autobuz i-au cerut şoferului să oprească şi să îi dea jos pe scandalagii. Viorel M. şi Gabriel C. au luat-o la fugă, inculpatul pornind în urmărirea lor. Sgîrcitu a scos cuţitul din buzunar, l-a prins pe Gabriel, l-a apucat de cămaşă, apoi i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în stânga toracelui. În acest timp, tânărul de 19 ani înjunghiat de elevul-cuţitar a început să sângereze abundent, prăbuşindu-se la pământ. Localnicii din Tichileşti au dat alarma, tânărul fiind preluat de ambulanţă şi transportat la spitalul din Brăila, fiind apoi transferat la Galaţi. Leziunile provocate de Vasilică Cătălin Sgîrcitu i-au pus tânărului viaţa în primejdie şi au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale.

Potrivit procurorilor PT Brăila, după ce a ajuns în Gropeni, inculpatul s-a deplasat în afara localităţii şi a aruncat cuţitul într-un canal de irigaţii, de unde a fost recuperat ulterior de poliţişti. Atacatorul Sgîrcitu a fost reţinut de poliţişti, el fiind acuzat de infracţiunea de tentativă de omor. Faţă de acesta s-a dispus cercetarea sub control judiciar. Acum a venit şi pedeapsa cu închisoarea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro