* este vorba despre Olimpiada Națională ”Gazeta Matematică”, ce va fi derulată la inițiativa Societății Naționale de Științe Matematice din România * primele etape se vor desfășura online, iar dacă contextul epidemiologic va permite acest lucru, etapa finală se va putea desfășura cu prezența fizică a elevilor
Veste bună pentru elevii brăileni care vor să facă performanță! Chiar dacă olimpiadele școlare au fost anulate și anul acesta de Ministerul Educației din cauza pandemiei, elevii tot vor avea parte de o competiție de anvergura Olimpiadei Naționale de Matematică. Astfel, Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) a decis organizarea unui concurs național, numit Olimpiada Națională ,,Gazeta Matematică”, după numele primei competiții de matematică școlară, desfășurată începând din 1902, Concursul Gazetei Matematice. Competiția își propune să identifice, să încurajeze și să promoveze elevii pasionați de matematică (etapele inițiale), să stimuleze studiul studiului matematicii (etapa regională) și să dezvolte competivitatea, talentul și performanța (etapa finală).
Primele etape, destinate tuturor elevilor de gimnaziu și liceu, va avea loc în lunile februarie și martie și se vor desfășura online, sub coordonarea filialei locale a Societății de Științe Matematice, cu implicarea profesorilor de la clasă și a catedrelor de matematică din școli. Pentru rezolvarea problemelor va fi folosită una dintre platformele de conferințe (Zoom, Google Meet etc). Pe astfel de platforme corectura se realizează instantaneu, la terminarea testului. Punctajul se poate comunica imediat, iar toate rezultatele se înregistrează automat într-o bază de date comună. Data de desfășurare a acestei etape va fi la alegerea profesorilor (școlii), dintre 20 și 27 februarie 2021.
Următoarea etapă se va organiza regional, online sau în centre de examen, în funcție de evoluția pandemiei din țară, la data de 20 martie 2021, orele 10.00, pe platforma Națională a Olimpiadei. Profesorii se vor înscrie în prealabil (începând cu 10 martie) pe această platformă prin filialei SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapa.
Ultima etapă, echivalentă etapei finale a olimpiadei naționale școlare, vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiați la nivel național de SSMR după rezultatele obținute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru clasa a V-a și a VI-a, tot online, dar la nivel local.
În funcție de evoluția pandemiei, etapa a III-a se poate desfășura cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie. Comitetul de organizare a olimpiadei va anunța din timp o formă de desfășurare online a etapei finale, daca situația pandemică nu permite prezența fizică a elevilor.