Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elevii spun ca au trecut cu bine si de ultima proba a Testelor Nationale

Cei 384 de absolventi de gimnaziu, care nu au promovat sau nu s-au prezentat la Testele Nationale din anii anteriori, au fost prezenti la sesiunea speciala a acestui examen, organizata in perioada 4 - 11 februarie. La Geografia Romaniei au fost 43 de absenti, iar la istorie, patru. La nivelul judetului Braila, unicul centru de examinare a fost Scoala "Fanus Neagu", centrul de evaluare fiind organizat la Grupul Scolar "C. D. Nenitescu".
Elevii care au participat, ieri, la ultima proba a sesiunii speciale a Testelor Nationale, la Istoria romanilor sau Geografia Romaniei, au avut de rezolvat varianta de subiect cu numarul 63. La Geografia Romaniei primul subiect a constat intr-un test de tip grila cu opt cerinte, care valorau in total 32 de puncte. La al doilea subiect au fost date doua coloane, in prima coloana au fost numerotate lacurile, iar in coloana a doua au fost enumerate tipurile genetice de lacuri. Copiii aveau de realizat perechi corecte intre cele doua grupe si mai primeau opt puncte. In ceea ce priveste al treilea subiect, candidatii au avut de caracterizat Depresiunea Colinara a Transilvaniei sau Cimpia Romana, iar subiectul al patrulea necesita o comparatie intre relieful Grupei Bucegi si relieful Grupei Fagaras. Ei trebuia sa precizeze doua deosebiri si doua asemanari intre cele doua forme de relief. Subiectul al treilea valoreaza 16 puncte, iar al patrulea subiect opt puncte. Pentru rezolvarea completa a subiectului al cincilea, elevii pimeau sase puncte daca explicau de ce in Delta Dunarii se intilneste densitatea cea mai mica a populatiei si de ce Cimpia Romana este cea mai importanta regiune agricola. La ultimul subiect, candidatii obtineau 20 de puncte daca reuseau sa identifice unitati de relief, riuri si orase pe harta muta. Daca la Geografia Romaniei, elevii au avut de rezolvat sase subiecte, la Istoria romanilor au fost doar patru. Primul subiect a constat intr-un test de tip grila, iar la al doilea au avut un text cu spatii libere si o lista cu diferiti termeni. Candidatii trebuia sa completeze textul cu termenii dati. Pentru primul subiect, elevii primeau 40 de puncte, iar pentru al doilea, 12 puncte. La al treilea subiect, pornind de la un citat despre participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial, elevii au avut de raspuns la cinci cerinte care insumau 18 puncte. Ultimul subiect punea accent pe realizarea unei eseu in 1 - 2 pagini despre participarea Romaniei la razboiul ruso - otoman din 1877 - 1878. Daca elevii rezolvau subiectul conform cerintelor, mai primeau 20 de puncte. Candidatii au iesit de la aceasta ultima proba destul de optimisti, cu toate ca ultimele subiecte li s-au parut dificile. Majoritatea spera ca ceea ce au reusit sa faca la cele trei probe sa fie suficient pentru a obtine nota de trecere. De exemplu, elevul Gabriel Alin Bounegru, care a terminat scoala generala la Insuratei si este acum elev in judetul Dimbovita, spera ca la anul sa se poata transfera de la Scoala de arte si meserii la liceu in clasa a X-a, daca promoveaza Testele Nationale.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar au spus, ieri, ca nici la aceasta proba nu au fost probleme: nu s-a copiat si nici un elev nu a avut probleme de sanatate. "Totul s-a desfasurat in conditii normale, conform metodologiei specifice. Nu s-a inregistrat nici un incident", ne-a precizat Aurelia Stroe, inspector responsabil de invatamintul particular. Rezultatele preliminarii vor fi afisate pe 9 februarie, zi in care se pot depune si contestatii, iar rezultatele finale se vor afla pe 11 februarie. Aceasta sesiunea speciala a fost ultima sansa pentru absolventii clasei a VIII-a, indiferent de anul in care au terminat cursurile, pentru a promova Testele nationale deoarece din anul scolar 2007-2008 acest sistem de evaluare a fost desfiintat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii