Elevii sint pregatiti pentru tezele cu subiect unic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii sint pregatiti pentru tezele cu subiect unic

Peste aproximativ doua saptamini, elevii din clasele a VII-a si a VIII-a vor sustine teza cu subiect unic la disciplinele limba romana, matematica, istorie sau geografie, ultimele doua la alegere. Pe 5 decembrie se va da teza cu subiect unic la matematica. Profesoara de matematica Mihaela Covescu, de la Scoala nr. 10, a precizat ca materia a fost parcursa in proportie de 95%. "Elevii au doar patru ore de matematica pe saptamina si pentru parcurgerea materiei asa cum ar fi trebuit am fi avut nevoie de mai multe ore. Materia de predat este foarte multa si are de suferit partea de aplicatii. La clasa a VIII-a am fost nevoiti sa mergem prea departe cu materia de la geometrie. Apar probleme delicate, dificile, pe care copiii nu au timp sa le aprofundeze. Ar fi fost bine daca tot capitolul referitor la corpuri geometrice l-ar fi studiat in semestrul II", a spus profesoara Mihaela Covescu. Elevii au emotii mari pentru tezele cu subiect unic, mai ales cei de clasa a VII-a, care sint pentru prima data in fata unei astfel de evaluari. La simularea data la Scoala nr. 10, unii elevi nu stiau sa lipeasca eticheta, si nu au stiut care este foaia pe care trebuie sa scrie rezolvarea. Unii au folosit ciorna pe post de lucrare si foaia tipizata pentru examen drept ciorna. Conducerea scolii a precizat ca se vor mai face simulari pentru a se obisnui elevii cu toate aspectele administrative ale examenului. Profesoara Covescu a mai precizat ca aceasta metoda de evaluare este buna, dar pentru eficienta ei ar fi trebuit respectate aceleasi precautii de la Testele Nationale.
Pe 11 decembrie se vor sustine tezele unice la istorie sau geografie. La geografie profesorii au reusit pina acum sa parcurga toata materia. La Grupul Scolar "Anghel Saligny", din 36 de elevi numai unul da la istorie, ceilalti 35 dau teza la geografie. Profesoara Ana Maria Stanescu a spus ca variantele oferite de minister au fost accesibile, ca nu au fost chestiuni de subtilitate si ca materia stabilita pentru teza a fost aerisita, ca a fost foarte bine cind s-a scos capitolul cu clima. "Si elevilor li s-au parut subiectele accesibile. Probleme cred ca vor fi la subiectul care se rezolva cu harta. Elevilor li se cere identificarea unei unitati de relief, apoi li se cere sa caracterizeze unitatea respectiva. Daca identifica gresit unitatea de relief, pierd punctele de la doi itemi", a explicat profesoara Stanescu. La istorie, ca de obicei, dau examen mai putini elevi decit la geografie. La Scoala "Ion Creanga" numai 20% dintre elevi au ales istoria. Profesoara Teodora Nedelcu a spus ca materia planificata pentru teza din semestrul I a fost foarte bine aleasa. "Programa permite parcurgerea relaxata a materiei si ofera timp suficient pentru consolidare. Ar fi fost bine daca am fi primit structura tezei mai inainte, pentru ca la momentul aparitiei deja se parcursesera doua capitole, insa nu sint probleme. La disciplina istorie ministerul merita felicitat pentru ca a incadrat foarte bine materia", a explicat prof. Nedelcu.
Ultima teza cu subiect unic se va da pe 14 decembrie la limba si literatura romana. Probleme cu parcurgerea materiei nu au fost nici la aceasta disciplina. O problema sesizata de prof. Adrian Simion este aceea ca subiectul de tip eseu inca nu este foarte clar cum va fi formulat. "Ar fi fost mai bine sa avem mai multe variante de subiecte. Noi am mai facut citeva pentru ca vom da simulari cu o saptamina inainte, insa este foate bine ca se pune accent pe imaginatia copiilor la acest tip de subiect", a spus prof. Adrian Simion, directorul Liceului de Arta.

Elevii care vor fi prinsi copiind in timpul examenului vor primi nota 1

Tezele cu subiect unic inlocuiesc Testele Nationale si au o pondere de 50% in media de admitere la liceu. Elevii vor intra la liceu pe baza notelor obtinute la aceste examinari externe si a mediilor obtinute in clasele V-VIII. Subiectele tezelor vor fi transmise direct scolilor prin sistemul informatic. Durata fiecarei teze va fi de doua ore din momentul primirii subiectelor. Elevii vor fi supravegheati de doi profesori din scoala. Lucrarile vor fi evaluate de doi profesori, altii decit cei din unitatile de invatamint din care provin lucrarile. Corectarea va dura maxim trei zile si se va face pe baza unui punctaj de 1 la 100, 10 puncte din oficiu si 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete. Elevii care vor fi prinsi copiind in timpul examenului vor primi nota 1. Pentru elevii care nu pot participa la aceasta sesiune de examinare se va sustine o sesiune speciala in luna februarie. Dupa afisarea rezultatelor, profesorul care preda la clasa trebuie sa analizeze impreuna cu elevii lucrarile si notele obtinute. In urma evaluarii elevii pot depune contestatii daca doresc. Pentru fiecare judet va fi constituit un centru de contestatii unde vor fi reevaluate lucrarile. Daca intre nota initiala si nota data de centrul de contestatii este o diferenta de cel putin 0,5 puncte, atunci nota finala a lucrarii va fi cea acordata de centrul de contestatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro