Pe 11 decembrie se vor sustine tezele unice la istorie sau geografie. La geografie profesorii au reusit pina acum sa parcurga toata materia. La Grupul Scolar "Anghel Saligny", din 36 de elevi numai unul da la istorie, ceilalti 35 dau teza la geografie. Profesoara Ana Maria Stanescu a spus ca variantele oferite de minister au fost accesibile, ca nu au fost chestiuni de subtilitate si ca materia stabilita pentru teza a fost aerisita, ca a fost foarte bine cind s-a scos capitolul cu clima. "Si elevilor li s-au parut subiectele accesibile. Probleme cred ca vor fi la subiectul care se rezolva cu harta. Elevilor li se cere identificarea unei unitati de relief, apoi li se cere sa caracterizeze unitatea respectiva. Daca identifica gresit unitatea de relief, pierd punctele de la doi itemi", a explicat profesoara Stanescu. La istorie, ca de obicei, dau examen mai putini elevi decit la geografie. La Scoala "Ion Creanga" numai 20% dintre elevi au ales istoria. Profesoara Teodora Nedelcu a spus ca materia planificata pentru teza din semestrul I a fost foarte bine aleasa. "Programa permite parcurgerea relaxata a materiei si ofera timp suficient pentru consolidare. Ar fi fost bine daca am fi primit structura tezei mai inainte, pentru ca la momentul aparitiei deja se parcursesera doua capitole, insa nu sint probleme. La disciplina istorie ministerul merita felicitat pentru ca a incadrat foarte bine materia", a explicat prof. Nedelcu.
Ultima teza cu subiect unic se va da pe 14 decembrie la limba si literatura romana. Probleme cu parcurgerea materiei nu au fost nici la aceasta disciplina. O problema sesizata de prof. Adrian Simion este aceea ca subiectul de tip eseu inca nu este foarte clar cum va fi formulat. "Ar fi fost mai bine sa avem mai multe variante de subiecte. Noi am mai facut citeva pentru ca vom da simulari cu o saptamina inainte, insa este foate bine ca se pune accent pe imaginatia copiilor la acest tip de subiect", a spus prof. Adrian Simion, directorul Liceului de Arta.
Elevii care vor fi prinsi copiind in timpul examenului vor primi nota 1
Tezele cu subiect unic inlocuiesc Testele Nationale si au o pondere de 50% in media de admitere la liceu. Elevii vor intra la liceu pe baza notelor obtinute la aceste examinari externe si a mediilor obtinute in clasele V-VIII. Subiectele tezelor vor fi transmise direct scolilor prin sistemul informatic. Durata fiecarei teze va fi de doua ore din momentul primirii subiectelor. Elevii vor fi supravegheati de doi profesori din scoala. Lucrarile vor fi evaluate de doi profesori, altii decit cei din unitatile de invatamint din care provin lucrarile. Corectarea va dura maxim trei zile si se va face pe baza unui punctaj de 1 la 100, 10 puncte din oficiu si 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete. Elevii care vor fi prinsi copiind in timpul examenului vor primi nota 1. Pentru elevii care nu pot participa la aceasta sesiune de examinare se va sustine o sesiune speciala in luna februarie. Dupa afisarea rezultatelor, profesorul care preda la clasa trebuie sa analizeze impreuna cu elevii lucrarile si notele obtinute. In urma evaluarii elevii pot depune contestatii daca doresc. Pentru fiecare judet va fi constituit un centru de contestatii unde vor fi reevaluate lucrarile. Daca intre nota initiala si nota data de centrul de contestatii este o diferenta de cel putin 0,5 puncte, atunci nota finala a lucrarii va fi cea acordata de centrul de contestatii.