* în urma mai multor consultări ce au avut loc între Ministerul Educației și reprezentanții sindicatelor, asociațiile de părinți și cele de elevi și studenți, s-a ajuns la această decizie, elevii urmând să revină în bănci din semestrul al doilea * deschiderea școlilor este însă condiționată de evoluția pandemiei * totodată, simulările naționale vor avea loc anul acesta, în anul școlar anterior ele fiind anulate
Școlile s-ar putea redeschide din februrie, atunci când începe semestrul al doilea. Aceasta este decizia la care s-a ajuns în urma consultărilor ce au avut loc pe 7 ianuarie între Ministerul Educației (ME) și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Uniunea Studenților din România (USR) și Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR).
”S-a reiterat dorința de deschidere în format clasic a semestrului al II-lea, pe 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice și a evoluției campaniei de vaccinare, înțelegându-se importanța prioritizării stării de sănătate a elevilor și profesorilor prin diminuarea riscurilor, fără a neglija importanța procesului educațional, inclusiv necesitatea imperativă a organizării unor acțiuni remediale. Nu se va exclude niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize responsabile realizate în ultima decadă a lunii Ianuarie, de către factorii decizionali îndreptățiți, referitor la modalitatea de derulare a activităților didactice în semestrul II”, transmite Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.
Examenele naționale se vor desfășura la termen. Simulările vor avea loc în primăvară
O altă decizie care s-a luat este legată de desfășurarea examenelor naționale conform calendarului aprobat. De asemenea, se vor organiza și simulările naționale, care au loc de regulă în martie-aprilie. Anul trecut, din cauza pandemiei, simularea Evaluării Naționale și Bacalaureatului a fost anulată.
” S-au validat prin consens următoarele: Susținerea examenelor naționale, cu prezență fizică, la datele planificate, pe baza unor tematici de examen adaptate/corelate cu materia predată și susținerea unor evaluări premergătoare examenelor, astfel încât să existe suficient timp pentru acțiuni remediale, focusate pe rezultatele analizelor, evaluărilor, simulărilor; Sindicatele din învățământul preuniversitar au solicitat ME elaborarea unor seturi de subiecte pentru a veni în sprijinul elevilor care vor susține examenele naționale”, se mai precizează în comunicatul MEN.
Printre concluziile la care s-a ajuns în urma consultărilor se numără și identificarea resurselor financiare pentru motivarea personalului din învățământ, precum și a resurselor financiare pentru organizarea de cursuri pentru recuperarea materiei.