* media semestrială se va calcula prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obținute * potrivit ministrului Educației, nici în semestrul al doilea elevii nu vor mai susține tezele
Cum încă de la începutul anului școlar orele au fost organizate conform mai multor scenarii, iar de două săptămâni întreaga activitate educațională s-a mutat exclusiv în online, toată lumea se întreba ce se va întâmpla cu tezele semestriale. Prof. Viorel Botea, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, ne-a declarat că mediile aritmetice ale elevilor se vor calcula fără notele din teze, conform deciziei luate de ministrul Educației, Monica Anisie. Mai mult, nici în semestrul al doilea elevii nu vor mai susține tezele.
“După consultarea pe care am avut-o cu toți factorii implicați, am luat decizia ca tezele să nu se mai susțină anul acesta școlar. Să nu uităm că tezele se susțin doar la două sau trei discipline, în rest se realizează evaluarea sumativă. Profesorii se vor concentra pe evaluările formative (continue) și sumative curente (la final de unitate de învățare). În urma acestor evaluări, cadrele didactice vor oferi feedback fiecărui elev în parte cu privire la progresul în învățare și performanțele obținute, ghidând elevii cu modalități de învățare prin care să ajungă la rezultate mai bune, acolo unde este cazul”, a declarat Monica Anisie, potrivit protv.ro.
Ministrul a mai afirmat că modalitatea în care se va realiza această evaluare (test scris, referat, proiect etc.) va fi decisă de fiecare cadru didactic.
Prin urmare, media semestrială se va calcula prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obținute prin evaluarea continuă la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se va face în favoarea elevului.
Ministrul a motivat și care a fost argumentul pentru anularea tezelor semestriale.
“Eliminarea tezei din categoria modalităților de evaluare sumativă are în vedere atât asigurarea echității evaluării, la nivel național, pentru toți elevii, cât și păstrarea motivației pentru învățare și creșterea randamentului școlar printr-un proces continuu de evaluare“, a mai declarat aceasta.
Pregătire față în față pentru elevii care susțin examenele naționale
În ziua în care a anunțat eliminarea tezelor, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că s-au luat măsuri pentru ca elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să fie bine pregătiți pentru examenul de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat.
“Pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu semestrul al doilea, pe lângă aceste lecții pe care le vom face, vom avea măsuri concrete. Vor fi teste de antrenament săptămânale, disponibile și acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educației, vom continua programul teleșcoala și vom continua și pregătirea față în față”, a mai afirmat Anisie.