Mergi la conţinutul principal

Elevii nu lipsesc de la cursurile de simbata

Procesul de recuperare a orelor pierdute din cauza grevei din invatamint a inceput in unele scoli chiar de la 1 decembrie, in timp ce in alte unitati scolare recuperarea a inceput abia de saptamina trecuta. In toate cazurile, directorii institutiilor au spus ca datorita autonomiei institutionale, fiecare si-a organizat recuperarea asa cum s-a stabilit la nivelul comisiilor paritare din scoli. Profesorii deja si-au primit banii pentru aceste ore, insa ramine de vazut cit de eficiente se vor dovedi aceste recuperari, daca elevii vor veni la scoal, in situatia in care la recuperari, teoretic, nu li se pun nici note, nici absente.
Simbata dimineata, la Scoala nr. 22 din Chercea majoritatea elevilor care aveau ore de la opt dimineata, erau in scoala. Conducerea scolii, reprezentata de directorul Georgeta Apostu, a explicat ca pentru aceste recuperari au fost consultati atit elevii, cit si parintii. Pentru fiecare clasa exista procese verbale, tabele, in care fiecare elev si parinte si-a exprimat opinia privind recuperarea orelor simbata. "In fiecare clasa, numarul de elevi care vor sa recupereze materia pierduta sint mai mult de jumatate din total. Nu a existat nici un profesor care sa nu doreasca recuperarea. Elevii nostri vin la scoala pentru ca cei mai multi nu au conditii financiare pentru a se pregati in particular si sint elevi constiinciosi. Eu abia am intrat in scoala si nu stiu exact care este situatia, dar cred ca au venit, ca de fiecare data. Azi se recupereaza ziua de marti. La unele discipline se recupereaza si in timpul saptaminii. Oricum, elevii nu primesc note si nici absente, se preda si se face consolidarea cunostintelor", a spus prof. Georgeta Apostu. Impreuna cu directorul scolii am mers prin institutie si am constatat ca elevii erau toti la ore, atit la clasa a VIII-a C, care faceau limba romana cu prof. Aurelia Moruz, dar si la clasa a VII-a C, care aveau o ora de muzica. Discutiile cu elevii de gimnaziu au aratat ca nu erau foarte bucurosi sa vina simbata la scoala, dar faceau acest lucru fiind constienti ca trebuie sau pentru ca ii trimiteau parintii.
La Scoala "C. S. Aldea", simbata a fost cea de-a treia zi completa care se recupera. Desi directorul nu era in scoala, profesorii isi faceau datoria constiincios, iar elevii erau la cursuri aproape ca intr-o zi normala. Aici, in comisia paritara s-a stabilit ca se vor recupera orele intregi si nu se vor micsora pauzele. Aproape 75% dintre copii au fost de acord cu recuperarea, iar la ore prezenta este foarte buna, aproximativ 95% dintre elevi fiind prezenti. Profesorii au spus ca pun absente elevilor, pentru ca se recupereaza materia si trebuie sa fie toti prezenti, dar ca nu le pun note, pentru a nu-i suprasolicita.

"Am dublat o ora in fiecare zi, ca sa putem avea o evidenta foarte clara a a orelor recuperate"

Si la Grupul Scolar "Anghel Saligny" elevii erau prezenti la fel ca intr-o zi obisnuita. Un grup de elevi de clasa a XI-a ne-a spus ca scoala este plina, ca lipsesc foarte putini dintre colegii lor, dar ca acest lucru se poate intimpla in orice zi, nu numai la recuperare, si ca ei vin pentru ca au inteles ca este nevoie sa faca acest lucru pentru binele lor, altfel nu vor mai intelege nimic din ceea ce li se preda. Directorul, prof. Petruta Simionescu, a explicat ca in comisia paritara s-a stabilit un sistem mixt de recuperare a orelor. "Am dublat o ora in fiecare zi, ca sa putem avea o evidenta foarte clara a a orelor recuperate. Mai recuperam si simbata. Sintem mai indulgenti cu elevii, incercam sa nu-i afectam foarte mult cu acest program de recuperare. Aceasta este prima simbata cind recuperam, pentru ca am avut discutii in privinta legalitatii platii salariului pentru noiembrie si unii profesori au spus ca daca nu sint platiti, nu recupereaza orele, trec peste capitolele respective. Recuperarea se va termina la sfirsitul lui februarie". La Grupul Scolar "Ana Aslan", in comisia paritara s-a hotarit sa se recupereze numai orele din catedra, fara orele suplimentare pe care le are fiecare cadru didactic. In acest fel recuperarea se termina pina la 23 decembrie. "Am luat aceasta decizie din doua motive: pentru orele predate se iau banii in decembrie, deci nu se incalca legea, si se recupereaza in timp util materia care trebuie predata pentru teze. Aceste lucruri s-au stabilit de comun acord cu parintii si cu elevii, iar elevii vin la scoala, prezenta este chiar buna", a spus directorul adjunct, prof. Lina Balaban. Un program de recuperare s-a pus in practica si la Scoala Waldorf. Directorul, Rodica Fotache, a spus ca orele de la disciplinele cognitive se recupereaza in timpul saptaminii, cite o ora in fiecare zi, iar orele de la disciplinele artistice, precum pictura, lucru, muzica, si cele de educatie fizica se recupereaza simbata. "Elevii vin simbata pentru ca mare lucru nu faceau acasa, iar la scoala se distreaza la aceste ore. Pina acum nu am avut reclamatii. Au existat si elevi, parinti, care nu au fost de acord, dar trebuie sa se supuna majoritatii. Oricum, daca sint situatii deosebite, le intelegem". Si la aceasta scoala orele se vor recupera pina pe 4 februarie.
Daca acum elevii vin la scoala, atunci cind vor obosi, efect inevitabil datorita recuperarilor din timpul saptaminii si simbata, este posibil sa nu mai vina. Totul va depinde atunci de profesor, cum va sti sa-si atraga elevii la ore, pentru ca orele de recuperare sa-si atinga scopul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro