Mergi la conţinutul principal

Elevii hartuiti pot contesta notele primite la evaluari

2009012807* ei trebuie sa se adreseze in scris mai intai profesorului de la clasa, apoi, daca sunt nemultumiti, directorului scolii * contestarea notei la evaluare poate merge pana la instanta de judecata

Note mici, nemeritate, care aduc elevii in prag de corigenta. Asa inteleg unele cadre didactice sa "evalueze" elevii care nu le sunt pe plac, din diverse motive, la sfarsit de semestru. Umilinta si stres pentru ca unii profesori nu-i plac, pentru ca nu le inghit atitudinea insuficient de obedienta, iar cadrele didactice vor sa le arate cine are puterea si sa-i lase corigenti. Ce pot face elevii aflati in aceasta situatie? A fost intrebarea pe care am primit-o de la citiva liceeni braileni care se simt nedreptatiti de profesori si care spun ca notele primite in teze nu reflecta obiectiv calitatea lucrarii. Problema este foarte delicata si poate deschide o adevarata "cutie a Pandorei", spun unele cadre didactice, mirate de dorinta copiilor, insa dreptul elevului de a contesta nota primita la o evaluare, indiferent care este modalitatea de realizare a ei, scris sau oral, este garantat prin Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului. La articolul nr. 48, alin (3) se precizeaza: "Copilul, personal si, dupa caz, reprezentat sau asistat de reprezentantul sau legal, are dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii si de a se adresa in acest sens conducerii unitatii de invatamant, in conditiile legii". Modul in care se poate rezolva o asemenea contestatie a evaluarii unui cadru didactic, este precizata in Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor din Invatamantul Preuniversitar, aprobat prin Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 4925/2005. La articolul nr. 97, alin (3) se precizeaza: "Elevul sau, dupa caz, reprezentantul sau legal, are dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii. Contestatia se adreseaza cadrului didactic respectiv, care are obligatia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare si rezultatele acesteia. In situatia in care argumentele nu sunt considerate satisfacatoare, elevul/reprezentantul sau legal se pot adresa directorului unitatii scolare, care, pentru solutionarea contestatiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectiva".

Contestarea notei la evaluare poate merge pana la instanta de judecata

Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a spus ca pana acum, atat ca profesor, cat si de cand este in fruntea ISJ nu a intalnit astfel de situatii. "Din cate cunosc, din punct de vedere legal, elevul poate sa conteste nota la evaluare, in scris, intai la profesor. Apoi, daca este nemultumit de argumentarea oferita de cadrul didactic respectiv, poate contesta nota primita la evaluare, tot in scris, la conducerea unitatii. Directorul trebuie sa numeasca, prin decizie, o comisie formata din doi profesori, altii decat cel care preda la clasa, care sa faca evaluarea. Daca exista diferente de notare, profesorul de la clasa este obligat sa schimbe nota pentru ca numirea comisiei prin decizia directorului il obliga sa modifice nota respectiva. Daca elevul nu este multumit nici cu decizia comisiei, se poate adresa instantei de judecata, in contencios administrativ", a precizat inspectorul general Iulian Danielescu. Daca profesorul de la clasa refuza sa modifice nota contestata, el raspunde disciplinar pentru incalcarea indatoririlor care ii revin potrivit contractului individual de munca, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei. Conform Statutului Personalului Didactic, aceste sanctiuni sunt: observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza cu pana la 15% pe o perioada de 1 - 6 luni, suspendarea, pe o perioada de pana la trei ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice ori a unei functii de conducere, indrumare si control, destituirea din functia de conducere, si in final, se poate ajunge pana la desfacerea disciplinara a contractului de munca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro