Elevii din localitatile indepartate nu au inca invatatori si profesori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii din localitatile indepartate nu au inca invatatori si profesori

Pina in ultima zi de vacanta, la Inspectoratul Scolar s-a facut repartitii pentru posturile vacante. Cu toate acestea, au mai ramas citeva zeci de posturi pentru care inca nu s-au gasit cadre didactice. Cele mai multe sint in Insula Mare, in localitatile Frecatei, Marasu, Magureni, Maraloiu. Intr-o alta localitate din Insula, Plopi, exista doar o singura clasa, cu invatamint simultan. Acest post a fost oferit unui pensionar, la cererea acestuia, insa dupa numai doua zile, acesta a facut cerere de invoire pentru patru zile la Inspectorat pentru ca avea de rezolvat o problema personala. "Este o situatie foarte dificila in aceste localitati. Ca sa se rezolve totusi situatia, vin directorii cu solutii. Propun pentru aceste posturi unii pensionari din zona sau alti suplinitori necalificati dispusi sa faca orele. Daca va fi nevoie, cind se vor clarifica lucrurile, vom mai da testari si cu aceste persoane", a explicat inspectorul de personal, Aristica Balaban.
Anul acesta, s-a incercat si optimizarea repartitiilor, mai ales ca suplinitorii nu mai aveau posibilitatea sa renunte la un post si sa ia altul, a spus inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon. "Pina acum, cind cineva renunta la un post si lua altul, nu-l interesa cine ocupa catedra lasata. Acum, nici un cadru didactic nu a mai avut voie sa renunte pur si simplu la un post si sa primeasca altul, insa s-au facut schimburi de posturi, in ideea ca fiecare cadru didactic sa aiba o naveta cit mai scurta de facut. Aceste schimburi s-au realizat in comisia de dialog social de la ISJ, toate solutiile fiind in primul rind in beneficiul invatamintului. Au fost multe asemenea schimburi, numai luni au fost aproximativ 40. In alte situatii, unde profesorul avea catedra la doua scoli, s-a optat pentru completarea catedrei cu ore de alta specialitate pentru ca persoana respectiva sa devina omul scolii si sa poata lua si ore de dirigentie, care sint o problema in mediul rural", a mai spus prof. Lucica Visalon.
Problema ocuparii posturilor de la scolile mici, aflate la departare de oras, nu este una noua. Aceasta nu se va rezolva decit prin comasarea elevilor din mediul rural in scoli mari, unde profesorii si invatatorii ar putea ajunge mai usor. Aceasta solutie a fost aplicata in unele localitati, insa s-a lovit de rezistenta comunitatilor, care nu vor sa renunte la scoli, iar copiii sa faca naveta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro