Elevii din invatamantul profesional nu vor la scoala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii din invatamantul profesional nu vor la scoala

Cei mai multi elevi repetenti au fost la "Edmond Nicolau" - 15,5%, Saligny" - 21,78%, si "Istrati" - 16,6%. Cei mai multi elevi care au abandonat sunt la "Valsan" Faurei - 22%, si la "Oncescu" Ianca - 7,4%. Elevi cu probleme sunt si cei de la gimnaziu, unde 4,1% sunt repetenti sau cu situatia neincheiata, iar 1,5% au plecat in strainatate sau au abandonat. Cei mai multi elevi de gimnaziu care au abandonat sunt la Scoala "Anton Pann" - 26 de elevi, Tichilesti - 9 elevi si Gropeni - 10 elevi. Cele mai bune situatii o au elevii din invatamantul primar, numai 2,25% sunt repetenti sau cu situatia neincheiata si 0,5% au abandonat. Cei mai multi elevi care au abandonat sunt la scolile: "Anton Pann" - 12, "Angelescu" Ianca - 8 si "Mihail Kogalniceanu" - 6. La liceu doar 25 dintre elevi sunt repetenti si alti 2% sunt plecati, au abandonat sau sunt exmatriculati. Cele mai multe abandonuri sunt la "Brancoveanu" - 19, "Gh. K. Constantinescu" Braila - 12 si "Valsan" Faurei - 10. Pe primul loc la exmatriculati sunt, la egalitate, Colegiul "Ion Ghica" si "Brancusi", cu cate 18 elevi. La LPS sunt 15 exmatriculati, iar la "Oncescu" Ianca - 14.

"Elevii lipsesc din ce in ce mai mult de la scoala"

Climatul familial are un rol hotarator in cauzele de abandon scolar. Astfel, dezorganizarea vietii de familie, consecinta a divortului, climatul familial conflictual si imoral, excesiv de permisiv, divergenta metodelor educative si lipsa de autoritate a parintilor, sunt aspecte care conduc spre abandonul scolar. Factorul de natura sociala si economica, cum ar fi crizele economice, sociale si morale conduc la dezorientarea elevilor, indepartarea lor de mediul educational si in final, abandon scolar. Insubordonarea fata de regulile scolare, chiulul, absenteismul, repetentia au si ele un rol important in aparitia fenomenului de abandon scolar. La Grupul Scolar "Anghel Saligny" intalnim cele mai multe cazuri de repetentie, 21,78%. "Elevii nu vin la scoala. Este vorba de elevi care se inscriu la inceputul anului si apoi nu frecventeaza cursurile, astfel incat, la sfarsitul anului scolar ei sunt declarati repetenti. Unii au parintii plecati in strainatate si nu are cine sa ii supravegheze, un alt motiv ar fi acela ca nu exista nicio metoda de constrangere. Noi facem tot ceea ce putem, tot ce depinde de noi, luam legatura cu familiile, iar de multe ori familiile se declara dezarmate, nu au cum sa motiveze. Elevii lipsesc din ce in ce mai mult de la scoala. Noi nu avem decat o singura portita, la 10 absente nemotivate se scade un punct", ne-a relatat directorul de la "Saligny", prof. Petruta Simionescu. La cel mai mare grup scolar din oras, "Edmond Nicolau", 15,5%, dintre elevi sunt examtriculati. Directorul de la "Edmond Nicolau", prof. Teodora Ilie, ne-a spus ca elevii ajung sa fie exmatriculati pentru ca pleaca la munca in strainatate. Procentul acesta nu se datoreaza elevilor care nu reusesc sa atinga nota 5.00, ci celor care parasesc pur si simplu scoala. O alta categoerie de elevi este aceea din invatamantul obligatoriu. Cei care nu isi pot continua studiile din motive sociale, economice nu pot fi exmatriculati si in final raman cu situatia scolara neincheiata si se declara repetenti. Un procent mare de elevi exmatriculati se inregistreaza si la Grupul Scolar "Panait Istrati", 16,6%. "In principiu, acesti copii provin fie din familii dezorganizate fie din familii unde cel putin unul dintre parinti este plecat in strainatate. Multi dintre ei sunt, de asemenea, din mediul rural. Cred ca 50% dintre acesti 16,6% sunt copii care nu au putut urma scoala din cauza unor probleme de natura sociala ori parintii nu au avut bani, ori parintii ambii someri. In momentul de fata o astfel de situatie este in atentia Consiliului de Administratie al scolii. Vom extinde procedura si vom vedea ce trebuie facut, astfel incat sa scadem cat se poate acest procent. Este, pana la urma, datoria scolii sa scolarizeze, dar si a parintilor, sa trimita copiii la scoala", a punctat directorul adjunct de la "Istrati", prof. Cristian Petcu.

CASETA1

De la elevi exmatriculati la infractori

Printre cauzele abandonului scolar s-ar numara dezinteresul fata de disciplinele scolare, cat si refuzul de a se adapta unor reguli. In urma abandonului, din lipsa de preocupare, unii dintre elevi comit diferite infractiuni, incepand cu furturi marunte, talharii, lovire sau alte violente. Multi infractori sunt minori, lasati nesupravegheati de parinti si in situatie de abandon scolar. Conform unei statistici intocmite de Inspectoratul Judetean de Politie, in 2007 au fost invinuiti pentru comiterea de infractiuni 247 de minori. In 2008, numarul acestora a crescut, ajungand la 258.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro