Un grup de 60 de liceeni de la Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" au fost primiţi în rândurile tinerilor cercetaşi, chiar de către militarii aflaţi sub această armă de la Batalionul 528 Cercetare. La festivitatea de primire, tinerii au fost emoţionaţi când au văzut cu adevărat ce înseamnă această armă şi de câtă seriozitate au dat dovadă militarii. Cu ocazia primirii tinerilor în rândul cercetaşilor, locţiitorul comandantului Batalionului 528 Cercetare, maior Valentin Cioranu, a vorbit elevilor despre fenomenul cercetăşiei, istoricul apariţiei la nivel mondial şi în România. După aceste detalii istorice, Violeta Mototolea a vorbit despre asociaţia cercetaşilor "Cavalerii florii de cireş", înfiinţată pe 15 decembrie 2011, care asigură suportului social pentru membrii şi rudele cercetaşilor.
Comandantul Batalionului 528 Cercetare, colonel Eduard Stamatin, a urat bun venit elevilor de la Liceul Tehnologic "Moisil" cu promisiunea că la sfârşitul anului vor putea deveni cercetaşi cu adevărat, după ce vor parcurge etapele de pregătire. El a amintit faptul că, iniţial, cercetăşia a apărut ca urmare a lacunelor apărute în pregătirea tineretului din Marea Britanie şi că, în contextul societăţii de azi, este nevoie de cercetăşie. "Finalitatea cercetăşiei este formarea unui tânăr sau tânără capabil să ia decizii personale, să-şi organizeze viaţa şi să-şi asume consecinţele propriilor decizii, să-şi respecte şi să-şi ducă la bun sfârşit angajamentele. Un tânăr sau o tânără care are tăria să-şi trăiască viaţa după valori particulare şi să susţină cauzele pe care le consideră importante. Cu alte cuvinte, un tânăr sau o tânără realizată", a explicat colonelul Eduard Stamatin. Directorul liceului, Alexandru Diţă, a vorbit despre proiectul dezvoltat între Batalionul 528 de Cercetare şi liceu. "Criza valorilor îşi spune cuvântul în societate şi consider că eu, ca director, am obligaţia să vă ofer şi alte variante pentru a vă alege modele în viaţă altele decât cele oferite de stradă, televiziune sau presă de scandal. Aici veţi învăţa ce înseamnă credinţă, onoare, loialitate, respectarea cuvântului dat. Sunt lucruri care vă vor folosi toată viaţa. Îmi doresc ca atunci când veţi termina şcoala să fiţi cetăţeni de care noi, şcoala, să fim mândri. M-aş bucura foarte mult, ca în urma acestui proiect unii dintre voi să se decidă să urmeze cariera militară la arma cercetaşi", le-a urat elevilor directorul Alexandru Diţă. Eleva Zdrolis Pela a mulţumit militarilor din partea elevilor, iar festivitatea s-a încheiat cu defilarea batalionului şi intonarea imnului. Momentele au fost emoţionante, iar elevii au dovedit curiozitate foarte mare pentru a descoperi dotările batalionului şi secretele supravieţuirii în condiţii extreme.
În cadrul acestui proiect, vor fi mai multe întâlniri între liceeni şi militari, la final elevii putând spune că "sunt cercetaşi".